Як оформити припинення освітнього процесу до прийняття рішення про ліквідацію закладу освіти

Як оформити припинення освітнього процесу до прийняття рішення про ліквідацію закладу освіти
Дата: 16.08.2023

У закладі освіти (початкова школа) станом на 1 вересня не буде контингенту учнів (діти перейшли до інших закладів). На даний час триває громадське обговорення проєкту рішення міської ради про ліквідацію закладу. Який і ким має бути виданий розпорядчий документ про те, що освітній процес у 2023-2024 навчальному році у закладі не буде розпочато? Чи можна перевести на простій працівників у зв'язку з тим, що в закладі не ведеться навчання? Чи можна внести зміни до штатного розпису (залишивши лише керівника) до прийняття рішення про ліквідацію?

📝 Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти, відповідно до ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту», приймає засновник (засновники). Щодо закладів комунальної форми власності такі рішення приймають виключно міські, сільські, селищні ради. Згідно з нормою ч. 2 цієї ж статті, реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення. Ця норма діє і в умовах воєнного стану.

📎 Тобто, до прийняття рішення про ліквідацію, заклад зазвичай продовжує свою роботу. Разом з тим, на практиці органи місцевого самоврядування інколи приймають рішення про тимчасове призупинення освітнього процесу у зв’язку з відсутністю учнівського контингенту, руйнуванням закладу чи через визнання приміщення такого закладу непридатним для здійснення освітнього процесу тощо. Однак, маємо зазначити, що зазначені рішення не мають під собою обґрунтованої законодавчої основи.

📝 Варто зазанчити також, що Ст. 57-1 Закону України «Про освіту» визначено, що працівникам закладів та установ освіти в умовах воєнного стану гарантується збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплат, передбачених законом. Забезпечення державних гарантій у межах своєї компетенції здійснюють: органи виконавчої влади, військові адміністрації, органи місцевого самоврядування, керівники, органи управління у сфері освіти, заклади освіти, установи освіти, їх засновники.

📝 За умов призупинення діяльності закладу освіти ** працівників можна перевести в оплачуваний простій,** з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ст. 113 КЗпП), чи призупинити дію трудових відносин, за умови абсолютної неможливості надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи (ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»). Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

📎 Також звертаємо увагу, що поки не прийнято рішення про ліквідацію закладу освіти, внесення змін до штатного розпису можливе за обґрунтованих підстав відповідно до чинного законодавства України. Зазвичай підставами для перегляду та внесення змін до штатного розпису можуть бути: зміна структури, перейменування, введення (виведення) штатних одиниць, зміна розміру посадових окладів (тарифних ставок), назви посад, розрядів, категорій тощо.

🔶Отже, до прийняття рішення про ліквідацію, заклад освіти зазвичай продовжує свою роботу. Працівників можна перевести в оплачуваний простій чи призупинити з нити трудові відносини. Зміни до штатного розпису можливі за обґрунтованих підстав відповідно до чинного законодавства України.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Алла

Добрий день, я колишній директор школи , яку ліквідували! Хто має прийняти усі матеріальні цінності, що є у школі , від педагогів, вихователів, завгоспа? Я як керівник, якого перевели на нову посаду, чи директор опорного закладу освіти. Бо ми були філією опорного закладу освіти

Додати коментар

Новини:

Поділитися: