Як правильно нарахувати компенсацію за невідбуту відпустку мобілізованому педагогу, в зв'язку з припиненням виплати середнього заробітку?

Як правильно нарахувати компенсацію за невідбуту відпустку мобілізованому педагогу, в зв'язку з припиненням виплати середнього заробітку?
Дата: 05.02.2024

Як правильно нарахувати компенсацію за невідбуту відпустку мобілізованому педагогу, в зв'язку з припиненням виплати середнього заробітку?

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом, за їх бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Для цього не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу він має подати відповідну заяву. Аналогічна норма прописана i в ст. 83 Кодексу законів про працю України.

Частина 2 статті 24 Закону про відпустки запрацювала лише з 24.12.2023. Її не можна застосувати в разі, коли працівника мобілізували до грудня 2023р.

Варто зазначити, що законодавство не передбачає обов’язкової компенсації всім без винятків мобілізованим, резервістам, офіцерам за призовом, строковикам і контрактникам.

Норма статті 24 Закону про відпустки передбачає для виплати компенсації названим категоріям військовослужбовців дві умови:

• компенсацію за невикористані щорічні відпустки й відпустки на дітей виплачують за бажанням і на підставі заяви працівника;

працівник подає заяву не пізніше за останній день місяця, у якому його увільнили від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.

Отже, скористатися правом на виплату компенсації за невикористані дні відпустки у грудні 2023-го увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу працівник міг тільки, якщо він подав заяву про виплату компенсації за невикористані відпустки в період між 24.12.2023 до 31.12.2023, а в січні – лише той працівник, який мобілізований в січні 2024р.

Відповідно до п.6 Закону України № 3494-IX від 22.11.2023 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» останнім днем, коли за педагогами, що стали тимчасово військовослужбовцями, зберігався середній заробіток у закладі освіти, стало 23 грудня 2023 року.

Для розрахунку компенсації за невикористані відпустки варто скористатися абз. 2 п. 2 Постанови №100 від 08.02.1995 р. «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати» (далі Порядок 100), згідно якого обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 р., проводиться виходячи з виплат, нарахованих у 2023 році.

Тобто, середня заробітна плата для виплати компенсації за зазначені вище невикористані дні відпустки обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи у 2023 році, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки, починаючи з 1 січня 2023 року.

Відповідно до абз.4 п.3 Порядку № 100 при обчисленні середньої заробітної плати для оплати компенсації за невикористані відпустки, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження, вимушеного прогулу тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю. Тож для розрахунку середнього заробітку для виплати компенсації треба враховувати середній заробіток мобілізованого педагога, який зберігався протягом 2023 року.

Час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Тож враховуючи, що з 24 грудня 2023р за педагогами, що стали тимчасово військовослужбовцями, не зберігається середній заробіток у закладі освіти, цей час потрібно виключити з розрахункового періоду.

Також варто зазначити, що виплата компенсації за невикористані дні відпустки, на які працівник набув право з 1 січня 2024р., проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки (абз. 1 п. 2 Порядку № 100)

Отже, для того, щоб вірно виплатити компенсацію за невикористану відпустку мобілізованому педагогу потрібно:

• отримати заяву від працівника про бажання одержати компенсацію за невикористану відпустку не пізніше за останній день місяця, у якому його увільнили від роботи у зв’язку з призовом на військову службу;

• визначити кількість днів відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023р;

• середню заробітну плату для виплати компенсації за зазначені вище невикористані дні відпустки обчислювати виходячи з виплат за фактичний час роботи у 2023 році, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки, починаючи з 1 січня 2023 року;

• якщо працівника мобілізовано в грудні, то з 24 до 31 грудня 2023р – це час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток, тож він виключається з розрахункового періоду;

• виплату компенсації за невикористані дні відпустки, на які працівник набув право з 1 січня 2024р., проводити виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: