Як розпочати закриття філій опорного закладу?

Як розпочати закриття філій опорного закладу?
Дата: 09.12.2022

Як розпочати закриття філій опорного закладу? Філія з 2021р. знаходитися без контингенту (без учнів, підвозяться до опорного закладу).

Загальні правила щодо створення і ліквідації філій юридичних осіб передбачені нормами цивільного та господарського законодавства України, зокрема ст. ст. 95, 110 ЦК України та ст. 59 ГК України.

📎 Філія закладу освіти (опорного закладу освіти) – територіально відокремлений структурний підрозділ закладу освіти, що не має статусу юридичної особи і діє на підставі положення, затвердженого засновником відповідного закладу освіти на основі Типового положення про філію закладу освіти, затвердженого наказом МОН від 06.12.2017 № 1568.

📎Відповідно до п. 6 розділу І зазначеного Типового положення, ліквідувати її має право лише засновник. Для початку процесу ліквідації, необхідно підготувати відповідний проєкт рішення, в основі якого повинні бути об’єктивні причини закриття філії.

📎 Можливими підставами для прийняття такого обґрунтованого рішення може бути:

• Лист керівника закладу освіти засновнику або уповноваженому ним органу з об’єктивним обґрунтуванням пропозиції ліквідації філії (абз.3. ч.3 ст. 38 ЗУ «Про повну загальну середню освіту»);

• Рекомендації служби якості освіти;

• Рішення комісії з питань освіти;

• Перспективний план освітньої мережі тощо.

📝 Після розробки відповідного проєкту, може відбутися його громадське обговорення відповідно до п. 12 постанови КМУ від 3 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» та інформування профспілки працівників освіти. У разі звільнення працівників, обраних до профспілкових органів необхідно також погодження рішення з профспілкою*****.

📝 Так як філія не є юридичною особою, можна не застосовувати вимоги абз. 2 ч. 2 ст. 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо оприлюднення проєкту рішення не менше, ніж за один рік до його прийняття щодо закладів, розташованих у сільській місцевості.

📎 У разі проведення громадського обговорення, після обговорення проєкт рішення виноситься на розгляд сесії ради.

🔶 Отже, для закриття філії опорного закладу освіти необхідно:

• Підготувати проєкт рішення засновника (відповідної місцевої ради) про ліквідацію філії;

• Провести громадське обговорення зазначеного питання та забезпечити відповідну співпрацю з профспілкою (за можливості);

• Прийняти рішення про ліквідацію філії, передачу майна, що закріплене за філією та внесення відповідних змін до Статуту опорного закладу на засіданні ради;

• Попередити працівників про звільнення (з урахуванням змін трудового законодавства, внесених у зв’язку з прийняттям закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану»);

• Внести зміни до установчих документів опорного закладу.

📌Довідково: Указом Президента України №64/2022 на всій території України із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, який діє і зараз.

Статтею 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено, що в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану, зокрема, забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.

Будь ласка, дізнайтеся, чи запроваджено обмеження на проведення зібрань громадян у вашому регіоні перед тим, як приймати рішення про форму проведення громадських обговорень.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Тетяна

Добрий день. Дайте, будь ласка, відповідь на таке питання: яка процедура виходу філії з-під порядкування Опорного закладу, щоб стати окремим закладом (окремою юридичною організацією)? Дякую.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: