Як записати дитину до першого класу: повний список документів та алгоритм дій

Як записати дитину до першого класу: повний список документів та алгоритм дій
Дата: 12.06.2024

Закон України «Про освіту» гарантує право кожної дитини здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.

Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти визначений наказом Міністерства освіти і науки України від 16.04.2018 № 367.

З 31 травня до 1 червня включно відбулось першочергове зарахування всіх дітей до 1 класу (і тих, чию територію проживання обслуговує заклад, і тих, хто претендував на вільні місця).  Якщо станом на 31 травня кількість поданих заяв про зарахування не перевищило загальної кількості місць у першому (перших) класі (класах), не пізніше 01 червня директор повинен видати наказ про зарахування усіх дітей. Тобто, якщо заклад освіти спроможний створити один перший клас із 24 учнями, а заяв було подано не більше 24, то всі 24 учнів зараховуються одразу. Під час дії воєнного стану зупиняється дія положень частин другої та п’ятої статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту»  щодо максимальної кількості учнів у класі (наповнюваності класу) державного, комунального закладу освіти, крім здобуття освіти за очною (денною) або вечірньою формою. Тобто під час дистанційного навчання наповнюваність класів може бути більшою, ніж 30 учнів.

Якщо ж на 31 травня кількість заяв більша, ніж кількість місць у перших класах, то включно до 1 червня першочергово зараховуються тільки ті діти:

✔ дитина проживає на території обслуговування закладу освіти, і це підтверджується одним із необхідних документів;

✔ рідні брати та сестри дітей уже навчаються в цьому закладі освіти;

✔ діти працівники цього закладу освіти;

✔ діти, які є випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти.

Якщо ж були зараховані тільки ті учні, які мали право на першочергове зарахування, й ще має відбутися жеребкування на вільні місця, упродовж двох робочих днів з дня зарахування дітей на інформаційному стенді закладу освіти, а також на офіційному вебсайті закладу освіти (якщо сайту немає – на вебсайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти) оприлюднюється:

✔ список зарахованих учнів із зазначенням лише їхніх прізвищ;

✔ оголошення про дату, час, місце і спосіб проведення жеребкування;

✔ інформація про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на вільні місця;

✔ наказ керівника закладу освіти про утворення конкурсної комісії у складі 3 осіб для проведення жеребкування (абзац 2, пункт 2 та пункт 4 глави 1, розділу 2 Порядку).

Якщо батьки дитини, які проживають на території обслуговування школи або мають інші переваги для першочергового зарахування, не встигли подати заяву та документи до 31 травня поточного року, вони мають право подати їх на вільні місця після 15 червня і до початку навчального року.

Якщо вільні місця залишилися, зарахування на них відбувається за результатами жеребкування – після 1-го і до 15 червня включно.

Жеребкування відбувається з 5 до 10 червня включно.

Упродовж 1–15 червня заяви про зарахування не приймаються.

До 15 червня включно на вільні місця зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування закладу. Також зараховуються на вільні місця та за умови утворення окремого класу чи класів діти, які не проживають на території обслуговування закладу, але мають бажання здобувати освіту за освітньою програмою, що використовується цим закладом освіти та затверджена Державною службою якості освіти України.

У зв’язку із запровадженням воєнного стану під час прийому документів на зарахування до 1 класу необхідно враховувати, що діти або один з їхніх батьків, які мають довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, довідку про звернення за захистом в Україні, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист, та які не мають одного чи обох документів із зазначених вище документів, зараховуються до закладу освіти без подання зазначених документів. У разі відсутності свідоцтва про народження дитини для сприяння в його оформленні керівник закладу освіти зобов’язаний невідкладно поінформувати орган опіки і піклування за місцем проживання дитини чи місцезнаходженням закладу освіти.

Якщо документи на зарахування до 1 класу подають особи, які є внутрішньо переміщеними особами, але не зареєстрованими на цій території, заклад освіти сприяє їх реєстрації і не відмовляє у прийомі документів.

Докладно:

 “Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти”, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України  від 16 квітня 2018 № 367 👉 http://surl.li/uhjxp

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: