Атестація педагогів, або як зекономити на злиднях - Володимир Онацький

Атестація педагогів, або як зекономити на злиднях - Володимир Онацький

Те, що атестація педагогів у цьому навчальному році буде проблемною,  стало зрозуміло вже у вересні, коли набуло чинності нове Положення про атестацію педагогічних працівників і педагоги знайшли час з ним ознайомитись.

Саме з вересня почали лунати запити до МОН, що робити з цим документом, як розуміти його конструкти. Саме тоді стало зрозуміло, що через певні норми нового положення багато педагогів втратять педагогічні звання та в зарплатах не тому, що стали гірше працювати, а тому, що так чиновники прописали окремі норми. Хто тільки не намагався прокоментувати недолугий документ, і тільки МОН зберігало стійко мовчання. Жодного офіційного роз’яснення і тільки обіцянка всі проблемні моменти вивчити і швидко відреагувати.

Так народився 6 листопада 2023 року наказ МОН №1360, відповідно до якого, робоча група мала до 10 листопада 2023 року винести на громадське обговорення зміни до Положення, до 1 грудня завершити обговорення і до 10 грудня 2023 року документ мав піти на державну реєстрацію до Мін’юсту.

Проте лише у лютому пройшло громадське обговорення. Було понад 200 зауважень та пропозицій. Це багато і свідчить про величезні проблеми, як у застосуванні Положення, так і у його підготовці. Остаточний текст документа, який мав би піти на держреєстрацію, так і досі не оприлюднено.

У березні закінчується атестаційний процес у закладах освіти, а відповідей на питання від МОН немає.

Отже,  сьогодні найбільш проблемними питаннями є атестація: 1) керівників гуртків; 2) вихователів та вчителів, які не мають освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр». Цим педагогам не присвоювались кваліфікаційні категорії, а лише тарифні розряди. Але, враховуючи якість виконуваної роботи, їм можна було присвоїти (підтвердити). педагогічні звання «старший учитель», «старший вихователь», «керівник гуртка- методист». Тепер же зазначені звання можна присвоювати лише особам з вищою чи першою категорією, а  категорії цим працівникам, як я вже зазначав, не присвоюються.

Замість того, щоб отримати схвалення своєї роботи під час атестації, педагоги будуть позбавлені тих звань, які їм були присвоєні, на які вони заслуговують, а окрім того, втратять ще 10 відсотків зарплатні. І все тому, що МОН не може (чи не бажає) вчасно виправляти свої ж помилки.

Можливо, колеги ще напишуть про те, що заважає нормально звершити атестаційний процес у 2024 році.

Отже, до кінця атестаційного процесу залишилось 20 днів. А нормального Положення про атестацію так і немає. Що робити атестаційним комісіям зі званнями? Як присвоїти (підтвердити) педагогічні звання, наприклад, керівникам гуртків, вихователям, вчителям з вищими тарифними розрядами? 

P.S. Перепрошую, але дуже кортить запитати: так у кого що там провисає?

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Інна

Я думаю, що існування атестаційних комісій це фіговий листочок, який приховує свавілля адміністрацій шкіл на чолі з директором. Тільки незалежна сертифікація може виправити справу. Незрозуміло, чому з нею зволікають і всіляко обмежують.

Солдат/колишній вчитель

МОН керує людина, яка уявлення не має про вчительську чи гурткову роботу (та й, впевнений, про роботу викладачів ВНЗ теж). Мамоакадемік набрав собі "команду" з таких, як і сам, недотеп, але з великими понтами. Що він, що вони ні на що жне спроможні, але є активними новаторами ра реформаторами того, в чому не розбираються. Я так думаю, що в школі вони були звичайнісінькими неуками, потім стали недоакадеміками й вирішили відімститися. А якщо серйозно - зелень вчергове грабує бідних!

Яяя

А скільки вчителів одержали ці звання нічого не зробивши?

Михайло

Поки в освіті(в керівництві)будуть знаходитись випадкові люди педагоги і надалі залишаться рабами,яких погано годують,але вимагають працювати краще,більше,розвивати творчість,забезпечувати власним коштом освітній процес.Це просо знущання. А чого ми хочемо від художника?Він працював у школі?Він тягнув лямку простого вчителя?Ще один мрійник вирощений на грантах.

Вася

Про вчителів найлегше писати - це найменш захищені люди у нашій державі. Кожен вважає, що він знає, як має працювати вчитель, яким тоном розмовляти, як підвищувати кваліфікацію і скільки разів. Усе все йде від нашої безпорадної і недосконалої, недологугої освітянської влади. Напишіть краще, як і скільки разів має стоматолог підвищити свою квалііікацію, щоб, як моїй сусідці, не вирвати здоровий зуб замість хворого!!!

Тетяна

В минулому році отримала звання керівника-гуртка методиста, при цьому написавши Авторську програму, публікуючи свої розробки та пройшовши бюрократію з тим, що не вистачає якогось папірчика, а папку з атестаційними матеріалами передруковувала 4 рази. В кінці атестації мені повернули 4 папки, які ой...чомусь десь були загубились. З ТГ також забули мене внести в список, матеріали передали, а по паперах забули...І замість вибачень я мусила їхати стрімголов за листочком з підписом, що мої матеріали відповідають критеріям, бо у них вранці засідання.Я магістр і отримала своє звання пропрацювавши 10 років керівником гуртка. А потім звільнилась, здобувши звання. Це неповага до працівників, неначе не освітяни, навіть категорії нема, а 12 розряд максимальний. А тут дітей треба зібрати і щоб вони хотіли відвідувати твій гурток, а фінансування 0. Розробляєш матеріал, ігри. Все купуєш, друкуєш, ламінуєш. За свої кошти. За максимум 12 розряд в принципі.

ЛГМ

Особисто, а асистенти вчителів. Це - люди, які мають пед.освіту, можливо мали кваліфікаційні категорії, а зарплата йде, не по тому, що має, а по розряду!!!!???. Це правильно. Людина 25 років відпрацювала вчителем, потім скоротили класи, її перевели на посаду асистента вчителя і все забрали - вищої категорії, як і не було, зарплата по розряду - це нормально???????. Хто ці закони приймає, як ???????

Микола

Нарешті "підняли нас на таку висоту...." Тобто, загнали нижче плінтуса. Такого не було за крайніх років зо двадцять : по оплаті забрали все, навіть там, де і не повинно забиратися. І це ще не все. Навіть до субвенції застосують коефіцієнт зменшення. І так всі роки педагоги мали ввійти у положення ( розуміння) ситуаціі у країні. Так, зараз війна. Багато педагогів побачили себе захисниками - військовими ( з розумінням віднеслися, хоча мали повне право вчителювати). Одні уже не повернуться ніколи ... А чому посадовці (від найнижчого до найвищого) НІКОЛИ не "входили і не входять в положення/ розуміння: зарплати ( з доплами- переплатами і коефіцієнтами), авто ( або й автопарк , даруйте, під зад), пільги . А зараз - щей " броня". .. Але я ще надіюся, уже більше чотирьох десятків літ... на тих, як казав ОДИН, 4 тисячі у.о. ( За один місяць , а не за 2 - 3 роки разом взятих) А мо' це і малося на увазі, коли вилетіло йому з язика ? Виходить, що так .

Солдат/колишній вчитель

Тут якесь "яя" написало поо вчителів, які "здобули звання нічого не зробивши". Це слова такого ж НЕДОАКАДЕМІКА, як і те недолуге одоробло, що очолює МОН. Бо тільки бидло може сказати про вчителів, що вони нічого не роблять.

Сіроманець

Вважаю за необхідне проходження усіма держслужбовцями, кандидатами у депутати усіх рівнів та на посаду Президента обов'язкової перевірки у незалежних, бажано закордонних психіатра на нарколога.

Світлана

Відповідь солдату, колишньому вчителю. Так , є такі вчителі , що отримують звання , нічого не зробивши.... В кожному колективі є блати- проплати і є неугодні вчителі....одним всі пільги , заміни , класи , години , а деяким дулю без маку і голу ставку...

Марія

Що може запропонувати міністр, якщо він жодного дня не працював у школі? Вчителів кинув на багаття виживайте як можете. Варто його атестувати

Додати коментар

Новини:

Поділитися: