Більше гнучкості в організації навчання: МОН затвердило оновлену Типову освітню програму для 5–9 класів

Більше гнучкості в організації навчання: МОН затвердило оновлену Типову освітню програму для 5–9 класів
Дата: 14.08.2024

Наказ МОН від 09.08.2024 р. №1120 "Про внесення змін до типової освітньої програми для 5 – 9 класів закладів загальної середньої освіти"

Міністерство освіти і науки України затвердило зміни до Типової освітньої програми для 5–9 класів.

Мета змін — зробити Типову освітню програму більш гнучкою для впровадження різноманітних навчальних планів, варіативних інтегрованих курсів або навчальних предметів чи їхнього комбінування. Окрім того, оновлений Типовий навчальний план дасть змогу закладам освіти виділити години на роботу з подолання освітніх втрат і зменшити навантаження на учнівство.

Головна зміна стосується розподілу навчального навантаження між освітніми компонентами. Його здійснено на основі мінімальної, а не рекомендованої кількості годин, як у попередній редакції програми.

Водночас різницю між мінімальною і граничною кількістю годин виділено в резерв, який можна перерозподіляти між різними освітніми галузями.

Такий підхід дає змогу формувати гнучкі навчальні плани, реалізовувати міжпредметну інтеграцію, проєктну роботу та інші нетипові рішення в закладах освіти.

Наголошуємо, що збільшення кількості годин для вивчення різних предметів та інтегрованих курсів до межі, яку визначено в попередній редакції програми, буде фінансуватися з державного бюджету. Рішення про перерозподіл годин ухвалює педагогічна рада.

Оновлений механізм заклад освіти може використовувати для побудови освітніх траєкторій у різних класах однієї паралелі, збільшуючи кількість годин на ті освітні компоненти, які є пріоритетними для здобувачів освіти в певному класі.

Наведемо приклад:

Резерв годин на тиждень для всіх освітніх галузей:

• 5 клас: 7,5 годин (6,5 годин для класів національних меншин і корінних народів);

• 6 клас: 9,5 годин (8,5 годин для класів національних меншин і корінних народів);

• 7 клас: 6,5 годин (5,5 годин для класів національних меншин і корінних народів);

• 8 клас: 6,5 годин для всіх класів;

• 9 клас: 6,5 годин для всіх класів.

Також в оновленій Типовій освітній програмі:

• визначено кількість годин на інтегровані курси різних освітніх галузей та увідповіднено їх із навчальними предметами;

• визначено кількість годин на міжгалузеві інтегровані курси. Вони є вибірковими, і їх можна впровадити через перерозподіл навчальних годин інших освітніх галузей;

• оновлено опис інструментарію оцінювання відповідно до системи оцінювання за групами результатів навчання;

• додано вимоги до організації освітнього процесу в класах з навчанням мовою корінного народу та/або національної меншини (згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту») і додано до переліку модельні навчальні програми з кримськотатарської мови для 5–6, 7–9 та 5–9 класів;

• визначено вимоги до модельних навчальних і навчальних програм.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
5

Коментарі

Олег

цікавий приклад з Марійкою ... чому їй не дати зразу ж ті години що були в стовпчику "рекомендовано" українська мова 4 українська література 2 зарубіжна література 1,5 та алгебра 3 і не було б проблем...

Наталія

Питання: як виконати програму, якщо затверджено буде з якогось предмета, наприклад, з зарубіжної літератури, мінімальна кількість (1 год.), а навчальна програма розрахована на 1,5 год?

Володимир

А де взяти нові модельні програми, наприклад, з громадянської освіти 6-9 клас. Раніше такого предмета не було, програми немає, підручників теж. Що викладати на курсі?

Додати коментар

Новини:

Поділитися: