Чотири стратегії зацікавлення учнів на уроці

Чотири стратегії зацікавлення учнів на уроці
Дата: 16.01.2024

Коли ми згадуємо свої шкільні роки, ми згадуємо, перш за все, тих учителів, які робили свої уроки цікавими і надихали весь клас. Такі вчителі завжди уміли цікаво викладати навіть найнудніші теми, створюючи позитивний досвід навчання у своїх учнів. Зрештою, те, буде цікавим урок, чи ні, залежить від учителя. Незалежно від того, де відбувається навчання, ви можете перетворити урок на захоплюючу пригоду, яка надовго буде тримати увагу учнів.

Ще недавно одним із найголовніших засобів навчання були масивні підручники і яскрава наочність. Однак, коли вчителі почали застосовувати цифрові технології, навчання стало значно ефективнішим. Використання технологій у навчанні зараз вважається стандартом, хоча деякі вчителі досі використовують їх неохоче.

Розглянемо деякі стратегії, які ви можете використовувати на уроках, щоб зробити їх більш привабливими.

Використовуйте ігрові практики в навчанні

У будь-якому віці люди люблять ігри. Використання веселих і цікавих занять у навчальному процесі допомагають учням запам’ятовувати поняття і швидко їх згадувати, коли це потрібно. Наприклад, замісто того щоб просто повторювати раніше вивчений матеріал, ви можете влаштувати змагання між учнями з призовими балами або відзнаками. Якщо ви проводите заняття онлайн, ви побачите, як зростає включеність учнів.

Коли ви використовуєте елементи геймифікації в навчанні (як у класі, так і в режимі онлайн), ви можете краще мотивувати учнів і зацікавити їх темою уроку. Найцікавіше те, що ви можете створювати ігри на основі інтересів учнів. Наприклад, якщо учні цікавляться книгами про Гаррі Поттера, ви можете розподілити клас на 4 команди – Грифіндор, Слізерін, Хафелпаф і Рейвенклав – і влаштувати між ними змагання.

Продумуйте роботу в групах

Співпраця повинна приносити користь усім учням, які беруть участь у таких формах роботи. Дисципліна на уроках важлива, однак це не означає, що учні повинні весь час протягом уроку мовчати. Звісно, деякі учні завжди готові висловити свою думку за будь-якої нагоди, але важливо враховувати думку й інтровертних учнів.

Найпростіший спосіб зробити це – розподілити клас на групи. Подумайте, хто з учнів з ким зможе добре працювати в групі. Коли діти будуть співпрацювати і ділитись ідеями, це підвищить їхнє зацікавлення темою.

Цей вид роботи можна використовувати і в онлайн-навчанні. Розділіть клас на кімнати, поставте перед ними завдання для роботи в групах і регулярно заходьте в кімнати, щоб стежити за тим, як проходить обговорення.

Використовуйте в навчанні цікаві матеріали, інструменти і ресурси

Твори мистецтва, цифрові технології, фільми, музика – все це можна використовувати в навчальному процесі, щоб зацікавити учнів. Також можна використовувати комп’ютерні ігри, а також елементи доповненої і віртуальної реальності.

Учнів молодших класів слід залучати до прояву творчості, і в цьому вам можуть допомогти елементи віртуальної реальності. За їх допомогою учні можуть досліджувати весь світ, не виходячи з класу: підніматися на найвищі вершини, здійснювати віртуальні екскурсії в усі відомі музеї світу.

Інструменти віртуальної реальності допомагають учням розширити кругозір і глибше зануритися в предмет. Зараз існує багато корисних додатків віртуальної реальності, з яких ви можете вибрати той, який найкраще відповідає вашим навчальним цілям.

Хоча такі форми роботи можуть здаватися учням розвагою, а не серйозною роботою, вони роблять учнів більш допитливими і зацікавленими. На уроках з використанням інструментів віртуальної реальності учні менше відволікаються.

Дайте учням можливість висловлювати свою думку

Учителі знають, що в процесі навчання важливо враховувати думку учнів. Тому продумайте, як можна давати їм можливість висловитися на уроках. Так ви можете розвинути у них критичне мислення й інтерес до навчання. Також, маючи можливість говорити, учні зміцнюють свої взаємини один з одним і з учителем.

Намагайтеся краще узнати своїх учнів. Розпитуйте їх про їхнє життя, покажіть, що для вас це важливо. Коли ви перевіряєте, як учні засвоїли матеріал, робіть це в малих групах або окремо від інших, щоб кожному учневі було комфортно відповідати на запитання. Питайте в учнів, що їм сподобалось і не сподобалось на уроці – так вони зрозуміють, що їхня думка важлива.

Не треба проводити читати наукові дослідження, щоб зрозуміти, що учні не можуть концентрувати увагу тривалий час. Чим менші діти, тим важче їх мотивувати проявляти активність протягом усього уроку.

Щоб полегшити засвоєння інформації, ви можете розбити клас на групи або дозволити їм взяти на себе ініціативу. На початку уроку ви можете виконати з дітьми ігрову вправу для того, щоб налаштувати їх на сприйняття матеріалу. У середині уроку ви можете показати учням відео, а потім провести дискусію за його змістом.

Вам не завжди потрібно дотримуватись одної схеми. Важливо зрозуміти принцип, який працює для ваших учнів.

У багатьох учителів виникають труднощі з тим, щоб створити справді цікаві уроки. Вирішенням проблеми може стати використання цифрових освітніх інструментів і створення навчального середовища, у якому кожен буде почуватися комфортно. Це зробить навчальний процес цікавішим як для вчителів, так і для учнів.

Універсального підходу в зацікавленні учнів не існує, тому що вони всі різні. Однак, якщо ви будете використовувати розглянуті вище стратегії на практиці, дуже скоро ви побачите зміни на краще.

За матеріалами TeachThought.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: