Інтелект — штучний, але помічник справжній

Інтелект — штучний, але помічник справжній
Дата: 25.06.2024

Як зробити ШІ асистентом, коли не знаєш, із чого почати? Які застосунки стануть у пригоді кожному вчителю? Як боротися зі списуванням учнів за допомогою ШІ? На ці та інші питання шукали відповіді іноземні та вітчизняні освітні експерти на панельній дискусії «Освіта в епоху ШІ: майбутнє освітніх технологій». Подія відбулась на найбільшому освітньому фестивалі країни «Вчителі майбутнього» у Львові, а промодерувала дискусію операційна директорка Освіторії Анна Сидорук. Зібрали для вас головні тези спікерів.

Про те, чи замінить ШІ вчителя

Програмний директор War Child Люк Стеннард:

— ШІ має вивільнити вчителя для важливих та цікавих справ, а прості й одноманітні завдання автоматизувати. Технології не замінять учителя, вони змінять процес навчання. Це має бути покращення, нові перспективи. Наприклад, учителі зможуть  продемонструвати, наскільки шкільні предмети взаємопов’язані. 

Я координую програму Can’t Wait to Learn, яка діє у десяти країнах (від редакції: мобільний застосунок для українських дітей «Вивчаю — не чекаю» теж створили спільно Освіторія та міжнародна організація War Child). Вона дає змогу отримувати учням доступ до освіти там, де зробити це офлайн у класах неможливо: у країнах, де кризи, війни. Завдяки їй діти можуть навчатися, незалежно від того, чи є в них інтернет. ШІ допомагає вчителю давати персональні завдання учням, надолужувати з класом прогалини у знаннях. Але я сам учитель, і я глибоко переконаний: головне — це діалог із педагогами. Технології не спрацюють, якщо педагоги не бачать їхньої цінності. В освітніх технологіях головним словом має бути «освітні», а технологічність — це похідне. Якщо фокусуватися лише на технологіях, ми прогаємо освіту. Цього не можна допустити. Фокусуватися варто на потребах учителів, бо за ними — потреби дітей. 

Керівник відділу стратегічних та урядових ініціатив Google for Education Вільям Флоранс:

— У деякі наші продукти вбудована система ШІ, й результати вражають. Скажімо, щотижня вчителі завдяки ШІ можуть зекономити добу роботи, яку раніше витрачали на адміністративну діяльність. Google серйозно ставиться до  відповідальності. Ми не поспішаємо якнайшвидше впроваджувати технології ШІ, але  усвідомлюємо величезні можливості, які вони дають.

Наприклад, новітня розробка: ви можете завантажити документ, і він автоматично перетворюється у голосовий діалог. Ця технологія невдовзі буде доступна усім користувачам. І для вчителів це шанс розробити нові креативні вправи.

Google робить усе, щоб зробити технології загальнодоступними й корисними, інтуїтивно зрозумілими у використані. Не треба побоюватися опановувати нове. Адже це наше завдання: зробити так, щоб користуватися було просто. Скільки з вас пройшли курс, як користуватися Facebook або «гуглити»? Так само непотрібно це й для роботи з ШІ. 

Про те, з чого починати

Засновник студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов:

— Як учителю зробити ШІ асистентом для того, щоб навчальний процес був ще цікавішим? Опишіть, що ви робите за день. Які з цих процесів можна автоматизувати або спростити за допомогою ШІ? Не знаєте? Тоді саме у нього й спитайте! Це універсальна порада: якщо навіть не знаєте, як саме ШІ може допомогти, просто запитайте його про це.

Як на мене, основний виклик освіти — це перехід від пасивно-декларативного стилю навчання до більш активних форм. У вас вивільниться час на те, щоб продумувати активні форми навчання, групову, проєктну роботу. Немає ідеї, спрацьовує ефект чистого паперу? Теж зверніться до ШІ. Так, креативну роботу він не виконує на такому ж рівні, як людина, але накидані варіанти допоможуть зрушити справу з мертвої точки. Можливо, всупереч запропонованому. 

Ще один варіант застосування: персоналізація навчання. Складно вигадати 30 різних завдань із однієї теми. Але ШІ доволі гарно працює з фреймворками. Тож ви можете створити, наприклад, 5 завдань різного типу і попросити за аналогією створити ще 25.

Оцінювання теж до снаги ШІ, якщо задати дуже конкретні критерії. 

Знайти способи посильного вчителеві застосування ШІ можна, наприклад, на платформі, створеній завдяки гарвардській ініціативі Learn Your Teaching.

Про застосунки для кожного вчителя

Заступниця директора Новопечерської школи з ІТ-напряму, керівниця дистанційної школи, розробниця авторських курсів Тетяна Ткаченко:

— Ось мій топ-5 застосунків, які вчителі можуть використовувати в класах: 

1. Варто обрати для себе зручний саме вам чат-бот. Наприклад, я зараз користуюсь переважно Gemini. Звісно, користувачам чату GPT раджу звернути увагу також на Claude.

2. Оберіть щось для створення графіки, для роботи зі зображеннями. Адже для дітей візуалізація це дуже фаново, тож це мотивує. Якщо ви геть початківець, почніть, наприклад, із Canva AI, а далі можете погратися, наприклад, з Leonardo AI, дуже потужний інструмент, доступний для всіх.

3. Якщо ваші учні займаються дослідженнями, пишуть наукові роботи, покажіть їм Perplexity AI і самі скористайтеся. Це не просто чат-бот, а чат-бот, який спрямовує вас саме в дослідницькому напрямі. Він пропонує джерела і навіть підказує, які для дослідження наступні питання ви можете йому поставити.

4. Magic School of AI має чимало простих, але корисних саме для вчителів інструментів.

5. У чому допомагає розширення для YouTube, яке називається Summary with GPT@Claude? Не треба дивитися довго нудні відео, а можна за 10 секунд отримати короткий зміст і зробити висновок, дивитись це цілком чи ні.

Про те, як боротися зі списуванням 

Голова департаменту освіти для референтної групи директорів середніх шкіл і генеральний директор Education South West Метью Шенкс:

— Незабаром ШІ сам розпізнаватиме та вказуватиме вчителю, чи учень звертався до нього по допомогу. Хоч нині штучний інтелект не розпізнає свої твори, але вже працює з виявленням плагіату. 

У школі має існувати культура академічної доброчесності, дух дослідництва, шкільні принципи, які розділяють самі діти. Тоді списування не буде. Також можна переформатовувати завдання. Хай учитель продемонструє учням, що знає про можливості ШІ. Можна дати завдання, скажімо, подискутувати з ШІ на задану тему, а потім проаналізувати аргументи, чому дискусія мала саме таке завершення. Учні будуть розуміти, що ШІ — це інструмент пізнання.

Про те, коли пізно опановувати ШІ

Модераторка панелі, операційна директорка Освіторії Анна Сидорук:

— Опановувати нові технології ніколи не пізно. Зараз Освіторія проводить навчання для 11,5 тис. учителів, і наш курс із організації дистанційного та змішаного навчання проходила 65-річна вчителька. Після одного з модулів курсу, якраз про використання сучасних технологій, про штучний інтелект, вона сказала: «Ця машина розробила для мене настільки цікаві плани уроків! Вона придумала урок, де учні були детективами й розшукували правильні закінчення слів. Я до того довго клопотала собі голову, як зробити цю тему цікавою!» Вчителька вже мала купу ідей, як ще вона буде використовувати ШІ.

Мені сподобалося, як Андреас Шляхер сказав, коли презентував своє дослідження про технології в освіті: «Штучний інтелект ніколи не замінить учителя, але ті вчителі, які використовують штучний інтелект, потенційно можуть замінити тих, які його не використовують». ШІ не повинен становити загрозу справжньому педагогу. Тож завдання вчителів розвивати інтелект та креативність учнів, щоб вони були готові конкурувати з технологіями і бути успішними в цьому світі.

Про етичність використання ШІ

ШІ став повноцінним учасником панельної дискусії. У нього запитали про етичність використання штучного інтелекту і запропонували захищати самого себе): 

ШІ

— ШІ здатен забезпечувати безперервний зворотний зв’язок, допомагаючи вчителям краще визначити потреби учнів і адаптувати методи викладання. Також він може автоматизувати рутинні завдання, такі як перевірка робіт, що дозволяє більше часу приділяти особистому спілкуванню з учнями. Також можна індивідуалізувати навчання для кожного учня.

Звісно, етичність використання ШІ залежить від того, як саме його використовують. Важливо забезпечити прозорість алгоритмів, захист персональних даних. Але якщо правильно інтегрувати ШІ в навчальний процес, його використання може бути дуже етичним і корисним. 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: