Комікси на уроках української літератури: переваги використання та цифрові інструменти

Комікси на уроках української літератури: переваги використання та цифрові інструменти
Вчителям
Дата: 05.02.2024

Автор: Наталія Черемісова

Обираючи між читанням книги та переглядом стрічки в соціальних мережах, більшість здобувачів освіти надає перевагу другому. Звісно, є учні, які читають твори шкільної програми, але є й ті, які не ознайомлюються з текстами навіть у скороченому варіанті. Що робити в такому разі?

На допомогу можуть прийти комікси.

Комікс - різновид креолізованих текстів, які поєднують в собі вербальні та невербальні компоненти. З огляду на те, що більшість учнів є 👁️візуалами, вони можуть підвищити читацьку активність.

Основні переваги коміксів:

👉інформативність,

👉образність,

👉динамічність відображення інформації,

👉стислість і точність висловлювань,

👉розвиток навичок формування причинно-наслідкових зв’язків,

👉формування навичок розпізнавати, сприймати та розпізнавати емоції персонажів.

Комікси можна використовувати як різновид проєктної діяльності. Найкраще, коли така робота створюється поступово. Наприклад, після першого уроку учні створюють кадр з відомістю про автора, літературний рід та жанр твору. Далі працюють над темою, ідеєю, проблематикою твору, візуалізацією персонажів та розвитком сюжету.

Такий проєкт не просто буде спонукати учнів до прочитання тексту, але й стане чудовим опорним матеріалом для підготовки до НМТ/ЗНО.

Для створення коміксів стануть в нагоді такі цифрові інструменти:

🔷Pixton (Широкий функціонал, навіть у безкоштовній версії. Особисто мені подобається функція створення героїв, фону. Створивши героя за описом тексту, учень точно зап’ятає, як він виглядає.)

🔶Canva (Можна створювати як нові комікси, так використовувати і готові шаблони, які легко редагуються. Перевагою є те, що більшість здобувачів освіти знайомі з цим інструментом.)

🔷 Witty Comics (Хоча функціонал цього інструменту значно менший за два вищезгадані, він підійде для створення простих діалогів.)

🔶 STORYBIRD (Ресурс дозволяє створювати як комікси, так і невеличкі твори з ілюстраціями.)

🔷 Toony tool (Можна створювати не тільки комікси, але й мультфільми).

 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: