Комунікаційність та адаптивність: які мʼякі навички розвивати освітянам і як це робити?

Комунікаційність та адаптивність: які мʼякі навички розвивати освітянам і як це робити?
Дата: 25.09.2023

Що таке soft skills і навіщо вони педагогам? Як освітянам розвивати м’які навички та як це робити правильно? З’ясовуємо в інтерв’ю з керівником експертної платформи «Career Hub» ГО «Центр “Розвиток КСВ”» Андрієм Атрощенком. А робимо це в межах «МАН. Освітянської» — проєкту Малої академії наук для освітян, які прагнуть професійно розвиватися та розкривати свій потенціал. 

Які м’які навички важливо розвивати освітянам у 2023-му? 

Почнемо з тлумачення терміна. Soft skills (мʼякі, або, як їх іще називають, людські навички) — це особисті якості, що допомагають ефективно та гармонійно взаємодіяти з іншими. Їхній перелік, за словами пана Андрія, досить широкий, проте освітянам він радить найперше розвивати перелічені нижче навички. 

Комунікаційність — уміння ефективно спілкуватися, вибудовувати взаємини та чітко і зрозуміло доносити інформацію.

Креативність — здатність залучати творчі здібності й генерувати нові ідеї, комбінувати знання з різних галузей задля створення нових рішень. 

• Лідерство — здатність брати на себе відповідальність, ухвалювати рішення та спонукати інших до дії. 

• Адаптивність — здатність швидко та ефективно пристосовуватися до нових обставин. 

• Критичне мислення — уміння аналізувати та оцінювати інформацію чи ситуацію, важливим елементом є здатність докопуватися до першоджерела. 

Чому освітянам важливо розвивати саме ці м’які навички?

«Основною навичкою для освітян є комунікаційність, адже їхня робота повʼязана з великою кількістю вербальних та письмових взаємодій», — каже Андрій Атрощенко. Уміння ефективно спілкуватися, висловлювати та доносити власну думку допоможе побудувати взаємини на різних рівнях: з учнями та ученицями, їхніми батьками, колегами, з професійними партнерами чи організаціями. 

Креативність також важлива для освітян, адже допомагає знаходити нестандартні, сучасні рішення під час навчального процесу. «Зараз бачимо, як більш креативні та інноваційні підходи завойовують увагу дітей. Крім того, варто памʼятати, що частина учнів та учениць може мати кліпове мислення, а отже, у них знижується рівень концентрації та час утримання уваги внаслідок тривалої взаємодії із застосунками в гаджетах. Тож креативність допоможе освітянам знайти інструменти й методи, завдяки яким можна цікаво подавати інформацію та втримувати увагу дітей», — зазначає пан Андрій. 

Що ж до лідерства, експерт наголошує: «По-перше, ця навичка допомагає завоювати повагу учнів, що дає змогу втримувати дисципліну під час занять. Нині в умовах частих повітряних тривог від лідерських навичок освітян може прямо залежати те, як швидко колектив організується та перейде в укриття. По-друге, ця мʼяка навичка допомагає будувати карʼєру. Зазвичай лідеру чи лідерці вдається швидше досягти управлінських посад у закладах освіти».

Про важливість адаптивності, тобто вміння пристосуватися до нових обставин, пан Андрій каже: «Спершу пандемія, а після того й повномасштабна війна показали, якою важливою є адаптивність. Нині від уміння освітян швидко реагувати на виклики нових реалій залежить не лише якість навчального процесу, а й інколи життя дітей». 

Також, на думку експерта, освітянам важливо розвивати критичне мислення, адже вони навчають дітей працювати з інформацією. Щоб робити це вміло, насамперед варто прокачати власну навичку осмислювати, перевіряти та піддавати сумнівам інформацію з більшості джерел. 

Як освітянам розвивати м’які навички? 

За словами Андрія Атрощенка, soft skills розвиваємо впродовж усього життя, але пришвидшити цей процес можна, дотримуючись кількох простих порад. 

• Сформуйте власний інформаційний простір. Оточіть себе каналами, що транслюють перевірену інформацію, відфільтруйте контент, який щоденно бачите в соціальних мережах. Експерт наголошує: інформація, яку споживаємо, впливає на наші навички, особливо на критичне мислення. 

• Працюйте над навичками системно. Спершу визначте, які навички вам необхідно прокачати, опісля виділяйте хоча б 7 хвилин щодня, щоб попрацювати над ними. Помічними для розвитку soft skills можуть бути навчальні відео, спеціалізовані онлайн-курси, брейнсторм, тобто генерування нових ідей, і рефлексія, або самоаналіз. 

• Долучайтеся до ініціатив. У кожного та кожної мʼякі навички прокачані по-різному, тому експерт радить знайти курси чи проєкти, які задовольнять саме вашу потребу.

Вподобайкі:

1
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: