Омбудсман Дмитро Лубінець відкрив провадження через низькі зарплати вчителів

Омбудсман Дмитро Лубінець відкрив провадження через низькі зарплати вчителів
Дата: 04.09.2024

У своїх зверненнях до Уповноваженого України з прав людини освітяни повідомляють про низький рівень оплати праці.

Як повідомляють у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, на постійному контролі Омбудсмана Дмитра Лубінця перебувають питання щодо захисту прав освітян.

Так, у Секретаріаті зазначають, що у положеннях статті 61 Закону України «Про освіту» передбачається, що посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат. З січня 2024 року мінімальна заробітна плата становить 8 000 грн. Ця сума встановлена Законом України «Про державний бюджет України на 2024 рік».

«Відповідно, посадовий оклад не може бути меншим, ніж 24 тисячі грн на місяць», - кажуть там.

Однак, додають у Секретаріаті, в одному зі звернень зазначалося, що на місяць сума зарплати вчителя вищої категорії з 30-річним досвідом складає 13 000 грн, і це разом з надбавками.

«З цього питання Уповноважений відкрив провадження, в межах якого надав відповідні рекомендації Міносвіти та Мінфіну», - повідомляють у Уповноваженого України.

У МОН, у свою чергу, повідомили, що для виплати зарплати на рівні не менше 24 000 грн необхідні додаткові видатки як з державного так і місцевих бюджетів у сумі щонайменше 300 млрд грн.

«Сподіваюся, що Мінфін забезпечить виконання положень Закону України «Про освіту», що стосуються належної оплати праці освітян. Провадження з цього питання триває та перебуває на моєму контролі», – зазначив Дмитро Лубінець.

Вподобайкі:

30
11
2
0
3
5

Коментарі

Олег

Скільки маніпуляцій у пресі. Знову поговорять і забудуть. Ба більше, піднімуть податок і стане не 8 тис., а 6 тис. грн, як у більшості молодих вчителів. Хоч раз доведіть справу до кінця!. Чому бідний – бо дурний, чому дурний – бо бідний. Більшості вчителів просто соромно говорити ким вони працюють. Ще рік чи 2 роки таких зарплат і маніпуляцій на цю тему у ЗМІ чим драконите всіх батьків, адже на їх погляд ми гори заробляєм, і всі поїдуть викладати в інші країни, як це зробили більшість вчителів англійської, фізики, математики та інформатики. (Яких зараз катастрофічно не вистачає всюди) І я скажу -правильно зробили і зроблять ті хто покине цю благодійність ,,за покликом душі,, бути безхатьком та жебраком...

Марія

Дуже хочеться, щоб ще відкрили провадження стосовно проявів зневаги, словесних знущань, неприхованого хамства збоку учнів та батьків. Набридло терпіти! Не дивно,що в школах не вистачає вчителів.

Василь

Це все окозамилювання.

Лана

Вчителі самі винні,бо терплять цю зневагу та все підходи до учнів шукають

Олексій

1. Розігнати усі РУО. 2. Перестати фінансувати усі навколонавчальні установи. 3. Скоротити посадовців МОН. 4. ... А далі чітко виконувати закон про Освіту. Або виконуйте закон, або до буцегарні.

Наталія

Добре що собі зарплати підвищують і своїм помічникам і радникам. А вчитель на задньому плані. Нам навіть за роботу в класах НУШ 5, 6, 7 не платять як потрібно, а лише 5 %.

Марія

А чому тільки вчителям, вихователі не педагоги їм не потрібно.

Тетяна

У державі є кошти алетвл Ки для чиновників, депутатів і їх помічників. Працівникам налогової підвищили зп на 100%, хто отримував 33 тис., тепер отримує 66 тис. А хто більше відповідно. То є в держави гроші? Є! Але не для освітян. Прирівняли нашу оплату до оплати прибиральниць. Ганьба!

Тіна

Уже поглядаю на оголошення - пропозиції іншої роботи. І не тільки я одна. Скоро в школи підуть працювати люди не те,що без відповідної, а без освіти взагалі! А батьки ще й зі своїми постійними претензіями,причому,абсолютно безгрунтовними.... Пропонуємо влаштуватися й працювати! Так не хочуть за такі гроші! Такого приниження педагоги ще не мали! ( працюю вчителькою з 1986 року)

Наталія

Тарифна ставка молодого спеціаліста після педагогічного коледжу--- 6396,50 гривень! Якщо за "престижність праці" добавлять 20 відсотків, то буде 7675,80 гривень!!! Мінімальна зарплата 8000гривень! Прибиральник, сторож, двірник, педагог! Без коментарів. Нещодавно була на прийомі у стоматолога. Коли лікар дізнався, що я викладач, сказав, що вчителями стають тільки невдахи!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: