Освітня субвенція - чи вистачає?

Освітня субвенція - чи вистачає?
Дата: 24.03.2024

Автор: Сергій Дятленко, експерт з питань освіти в Центральному офісі реформ

Минулого 2023 року освітня субвенція на з\п вчителів суттєво зменшилася (розуміємо чому). Для цього ввели навіть спеціальний понижуючий коефіцієнт 0,9 до вже урізаної іншими механізмами фінальної суми. Не вистачати стало не лише тим, у кого погана мережа, але й у кого цілком пристойна, бо це мінус 10%. Тобто з десяти шкіл одну залишили на забезпечення громади. 

І що? Вижили. Затягнули пояси, в основному за рахунок педагогів, і вижили. Ба більше, дехто спромігся назбирати залишків!!! що відразу зафіксував мінфін (бо він все бачить) і... цього року понижуючий коефіцієнт став вже 0,89. Ну логічно ж - якщо є залишки, то коштів забагато))). 

Нещодавно до мене звернулася директорка однієї автономної школи з проханням порадити до кого можна звернутися за допомогою - місцева влада розподіляючи між школами (фінансово автономними) субвенцію, частину залишає щоб створити запас чи залишок, який наступного року можна буде конвертувати у компютери, наприклад. При цьому в шкіл грошей катастрофічно не вистачає, щомісяця роблять перекидку.

Таких "запасливих" громад небагато, але саме вони створюють залишки (за рахунок вчителів), які дозволять сказати, що грошей на з/п вчителям вистачає. А між тим середня зарплата в освіті на третьому місці з кінця за всіма галузями економіки.

Тож мабуть варто думати не лише про свою мікроскопічну вигоду сьогодні, але й про ситуацію завтра, і не лише в себе.

 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: