Освоєння математики через інтерактивність

Освоєння математики через інтерактивність
Дата: 01.02.2024

Карашевич Інна, вчителька математики Червоненської філії КЗ “Хащуватський ліцей” Гайворонської міської ради Кіровоградської області, фасилітаторка математичної освітньої галузі “Спільнота сучасних учителів”.

•  Які  інструменти ви використовуєте для залучення учнів до вивчення математики?

Залучення учнів до вивчення математики – це важливе завдання, яке потребує не тільки величезних зусиль вчителя, а й різноманітних методів та інструментів. Щоб стимулювати інтерес учнів до цієї науки, я використовую різні підходи:

Інтерактивні вправи та ігри

Застосовую різноманітні онлайн-ресурси, які допомагають закріпити математичні знання через цікаву та захоплюючу гру. Це такі ресурси як: Learning Apps, Quizziz, Wordwall,  Kahoot, Mentimeter, платформа “Всеосвіта” та Google Форми. Всіх звісно не перелічити, деякі використовую для перевірки правил та формувального оцінювання, а вже ті, що містять редактор формул, таких, на жаль, мало для підсумкового оцінювання.  

Візуальні матеріали

Зараз важко утримувати увагу учнів. Є учні, які швидко вловлюють матеріал, є й такі, яким потрібно більш детально показати та пояснити. У нагоді стають засоби візуалізації. Наприклад для побудови графіків – графічний калькулятор Desmos та CleverMaths, для діаграм, окрім пакета Microsoft Office, використовую Intechiwb, також незамінними є власні відеоуроки для пояснення математичних тем.

Стимулюючі завдання

Буває так, що дивишся на учнів, а їм нічого не потрібно, нічого не цікаво і взагалі, в очах читається питання «Що ви з мене хочете?». У такі випадки, для заохочення учнів, я використовую проєкти. Це і звичайні проєкти по темах, і вебквести, які так полюбляють учні. Для розвитку творчих здібностей учнів залучаю їх до олімпіад та до предметних, а інколи, як класний керівник, не тільки предметних, конкурсів. Найчастіше це конкурси від Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді. Майже щорічно – це написання науково-дослідницьких робіт учнями. Звісно, не завжди вдається вибороти призові місця, але коли вдається, то очі дітей сяють щонайменше місяць, а питання «Коли наступний конкурс?», «В чому ще можна взяти участь?», «А візьміть і мене!», «Що мені зробити щоб також взяти участь?» лунають з усіх боків. Щасливі очі дітей завжди переважують купу недоспаних ночей. А стимул – високий бал.

• Чи спостерігаєте ви збільшення зацікавленості учнів в математиці через використання інтерактивних цифрових засобів?

Збільшення зацікавленості учнів математикою не завжди залежить від застосування інтерактивних цифрових технологій. Тут роль відіграють і настрій з яким прийшов учень, і готовність учня до використання цифрових засобів, бо часто, в учнів елементарно відсутній телефон або інтернет. В таких випадках даю дітям можливість проходити з моїх гаджетів і ще й посилання даю додому. Коли відсутні перешкоди, то однозначно інтерес зростає! Особливо, коли пропонувати учням щось нове.

Як ви використовуєте візуальні ефекти чи інтерактивність для полегшення засвоєння складних математичних концепцій?

Для створення інтерактивних презентацій з візуальними ефектами використовую Canva, Genially, Nearpod. Записую відеоуроки та відеопояснення окремих завдань. 

• Чи дозволяють цифрові інструменти персоналізувати навчання математики для кожного учня?

Так, цифрові інструменти можуть значно полегшити персоналізацію навчання математики для кожного учня. Вони дають змогу  адаптувати навчальний матеріал, враховуючи індивідуальні потреби, темп та рівень знань кожного учня. Надають індивідуальний зворотний зв’язок щодо помилок та досягнення успіху, що дозволяє краще зрозуміти його потреби та прогрес.

• Чи впливають цифрові інструменти на розвиток креативності учнів у вивченні математики? Які зміни ви помічали?

Креативність найкраще розвивається під час роботи над проєктами та вебквестами. Це і підготовка презентацій, відео, лепбуків, плакатів, інтерактивних плакатів, де учні мають змогу поєднувати несумісні, на перший погляд, елементи. Саме під час підготовки проєктів відбувається інтеграція різних предметів, такі як інформатика, історія, українська мова, мистецтво, а заодно покращення знань в цих галузях. Головне дати учням право вибору представлення проєктів, тоді кожна дитина, або група дітей, має можливість творчо попрацювати. 

• Які інструменти ви використовуєте для визначення рівня засвоєного матеріалу учнем?  

Найчастіше це платформа Всеосвіта. Вона безкоштовна, тут можна налаштувати час початку та тривалість тестування, вона має різноманітні завдання, можна налаштувати оцінювання (бальне чи рівневе) та ГОЛОВНЕ містить редактор формул. 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: