«Рукавичка», оленятка та старі казки: українські різдвяні мультфільми, які варто подивитися усією родиною

«Рукавичка», оленятка та старі казки: українські різдвяні мультфільми, які варто подивитися усією родиною
Дата: 30.12.2023

Різдвяні канікули у самому розпалі, а тому саме час влаштувати затишний родинний вечір та подивитися святкові мультфільми, створені в Україні.

Справжня зимова рідна казка, новорічні дива і святковий настрій! Це те, чого не вистачає нашим дітям сьогодні в колі всіх рідних і друзів. Спробуйте створити затишну домашню атмосферу у вихідні — влаштувати сімейний перегляд стрічок рідною мовою, що створили українські майстри мультиплікації.

«Різдвяна казка», Марко Черемшина

Марко Черемшина увійшов в історію української літератури не просто як письменник, а ще як громадський діяч, адвокат та поліглот: молодий вчений знав понад 13 мов! За своє життя Іван Юрійович Семанюк (справжнє імʼя письменника) встиг випустити усього три збірки новел та оповідань, але встиг описати побут сіл на Галичині, руйнацію внаслідок Першої світової війни та виступав проти більшовиків. 

«Різдвяна казка» була знята на студії «Укранімафільм» у 1993 році за мотивами оповідання Черемшини «Сльоза». У ній маленькі та дорослі глядачі вперше за довгий час побачили традиції Різдва в українському селі. Адже у стрічці головні герої співають колядки та щедрівки, а події розгортаються у селянській хаті.

«Оленятко — білі ріжки», Леонід Зарубін

Леонід Зарубін — це художник-мультиплікатор, що створив для нас відомих мультгероїв, без яких вже неможливо уявити дитинство. Це з-під його олівця зʼявився Івасик Телесик, «Мишеня, яке хотіло бути схожим на людину» та інші добрі та повчальні історії, що виходили завдяки студії мультиплікації Київнаукфільм. 

Казка «Оленятко — білі ріжки» розповідає про хлопчика Олексу, що дуже хотів завести собі справжнього оленятка. Одного разу він дізнається про дівчинку Таяне, що живе на Півночі й відчуває жагу до пригод. Разом з друзями він ліпить зі снігу оленя, однак той оживає. Радість від нового друга перекриває те, що з настанням зими оленятко може розтанути. І тоді Олекса вирушає у далеку подорож, під час якої знайде справжніх друзів, проявить хоробрість та наполегливість й загартує власну вдачу.

«Подарунок», Леонід Зарубін

Ще одна дивовижна історія, яких безліч трапляється під Новий рік. Це перша робота аніматорів Київнаукфільму, унікальна робота, що поєднала в собі ляльок, аплікацію та анімацію. 

Довгий час цей мультфільм перебував у забутті, цю анімаційну роботу почали показувати лише у 1980-ті роки по телебаченню, майже через 20 років після створення. Історія про дивовижний подарунок, який отримують звірі у лісі напередодні Нового року, дружбу та взаємообмін, розчулить навіть дорослого!

«Рукавичка», Павло Чубинський

Ця легендарна казка є однією з найстаріших серед дитячого фольклору. Павло Чубинський записав перший варіант цієї казки ще у середині ХІХ століття. Йшли роки й казка отримувала все нові деталі, персонажів, інтерпретації. Проте сюжет залишився незмінним: одного разу у загубленій рукавичці по черзі збираються разом тваринки з лісу. у 1996 році Укранімафільм випустив мальований мультфільм, у якому відтворив героїв оповідання. Однак Мишка-шкряботушка, жабка-скрекотушка, зайчик-побігайчик, лисичка-сестричка, кабан-іклан, ведмідь-набрідь ще раз зібралися разом в оповіданні Івана Малковича, який випустив стару казку на новий лад під назвою «Різдвяна рукавичка» у 2004 році. Тогоріч Малкович отримав за свою працю нагороду: «Книга року 2004».

«Дівчинка та зайці», Алла Грачова

Цей вже раритетний мультфільм подарувала діткам аніматорка, художниця та режисерка Алла Грачова. Зазначимо, що саме вона випустила казку «Лісова пісня» за мотивами твору Лесі Українки ще у 1976 році. Мультфільм побачив світ навіть не зважаючи на спротив радянських чиновників.

До другої половини 1980-х років студія Київнаукфільм була вимушена озвучувати свої анімації російською, навіть ті твори, що в оригіналі були написані українською.

У 1985 році на Новий рік студія презентує нарешті україномовний мультфільм — «Дівчинка та зайці». Зимова історія про маленьку дівчинку, що знайшла в лісі двох змерзлих зайчиків. Вона віддала їм хусточку, але мама змусила повертатися до лісу, щоб повернути хустку й дала дівчинці пиріжок. А от далі маленьку героїню чекали цікаві та неочікувані пригоди.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: