Сташків: Крім базової ставки, існує ще 52 надбавки, які можуть отримувати вчителі

Сташків: Крім базової ставки, існує ще 52 надбавки, які можуть отримувати вчителі
Дата: 15.03.2024

Система оплати праці українських вчителів зараз є занадто складною, вважає заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків. Адже сьогодні існує 52 надбавки, які можуть отримувати педагоги. Про ці та інші «непрозорі умови» нарахування зарплат розповідаємо в матеріалі.

Під час презентації дослідження «Нова українська школа в 5—6-х класах: виклики впровадження» заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків розповів, що крім базової ставки, існує 52 надбавки, які педагоги й педагогині можуть отримувати за тих чи тих умов.

За словами посадовця, така складна система нарахування заробітної плати педагогічних працівників є непрозорою. А тому вчителі не можуть прогнозувати її розмір в індивідуальному порядку. Андрій Сташків зауважив, що згідно зі «Стратегічним планом діяльності МОН до 2027 року», оновлення системи оплати праці вчителів є одним із пріоритетних напрямів роботи міністерства на найближчі роки.

"Одночасно це буде відбуватися з переосмисленням системи оцінки професійного розвитку вчителя та системи атестації, для того, щоб вони більше відповідали сучасним потребам і очікуванням", — сказав Сташків.

В умовах обмеженого держбюджету й дії воєнного стану в країні, коли левова частка коштів спрямована на Сили оборони, за словами заступника міністра освіти і науки, планувати значне збільшення зарплат педагогів неможливо. Але Андрій Сташків уточнив, що у 2024 році МОН все ж збільшило зарплатні видатки на 20% (у межах підвищення розміру мінімальної заробітної плати).

Він також нагадав, що торік Кабмін України повернув фінансування реформи «Нова українська школа». Зокрема, кошти, які залишилися, громади зможуть використати цьогоріч. Також у 2024 році Уряд підтримав рішення про виділення ще 1,5 млрд гривень освітньої субвенції.

"Субвенція передбачає 400 тисяч гривень на 1 пілотний клас НУШ. Ми працюємо над тим, щоб матеріально-технічне забезпечення класів базової школи, які навчаються за програмою НУШ, досягло рівня початкової школи", — додав Андрій Сташків.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Вчитель намбе ван

Є докази про 52 надбавки? Якщо не представлені то заступник міністра балабол

Вільна

А що заважало переглянути систему оплати праці раніше, не знаю чи кожен математик виправився б з її нарахуванням!

Вільна

А що заважало переглянути систему оплати праці раніше, не знаю чи кожен математик виправився б з її нарахуванням! На рахунок пілоту- надрукуйте підручники для 8 класу(2024-2025 навчальний рік).Бо кошти є, а друкувати книги ніхто не хоче! Знову вчитися на пальцях?

Любов

Про які 52 надбавки ви говорите? Нам одну ,, престижність -30%'' ніхто не виплачує, а тільки 5%, а це добра добавка до зарплатні. Про що говорити? Одне бла-бла-бла.

Марія

Працюю у школі з 1981 року. Вийшла на пенсію. І все життя чула від керіаництва, що скоро- скоро підвищать зарплати. А наш міністр не знає, що на місцях доплачують як хочуть ,замість 30% за престижність лиш 5%, а десь і зовсім 0 ? Премій ні на День учителя ні на Новий рік, зато керівництво районне за себе не забуває.

Віталій Друзь

Хотілося б прочитати, які це 52 надбавки для педагогів. Це просто аби говорити і вводити людей в оману. Хай би замміністра прочитав Інструкцію про зарплату і взяв в руки тарифікаційний список.

Олег

Вражає безвідповідальність журналістів та редакції, які тупо перепощують матеріал, не перевіряючи. Сумно

Додати коментар

Новини:

Поділитися: