Інтерактивні батьківські збори: 6 інструментів для віддаленої освітньої взаємодії

Інтерактивні батьківські збори: 6 інструментів для віддаленої освітньої взаємодії
Вчителям
Дата: 28.09.2020

Пропоную до розгляду три інструменти для організації відеозв’язку з батьками здобувачів освіти та три –  для освітнього менеджменту віддаленої освітньої взаємодії.

Одним із інструментів організації інтерактивних онлайнових зустрічей або відеоконференцій є Jitsi Meet (https://meet.jit.si/). Скористатися сервісом можна безплатно, без реєстрації, без установлення на комп’ютер (застосунок Jitsi Meet потребує встановлення на мобільний пристрій). Достатньо браузера та інтернету, щоб увійти на головну сторінку сервісу з будь-якого цифрового пристрою. Алгоритм організації відео зустрічі представлено на малюнках 1, 2, 3.

Рис. 1. Головна сторінка створення відеозустрічі в сервісі Jitsi Meet

Рис. 2. Налаштування пристроїв для відеозв’язку в сервісі Jitsi Meet

Рис. 3. Розширені функції Jitsi Meet

Водночас виявлено, що педагогічна діяльність в умовах віддаленої взаємодії передбачає набуття нових навичок. Наприклад, на зміну навичці публічних виступів прийшла навичка виступів і запису на веб-камеру та вміння зчитувати стан співрозмовника через емоджі. У чаті сервісу Jitsi Meet є можливість активізувати емоційну активність батьків (рис. 4).

Рис. 4. Панель емоджі в чаті Jitsi Meet

Ще одним доступним сервісом для використання педагогом є Zoom. Його функціональні можливості передбачають планування та проведення онлайн заходів, зокрема, батьківських зборів або записа відеоуроку. Безкоштовний тариф покриває потреби освітньої організації.

Створити веб-конференцію можливо після реєстрації на сайті програми (https://www.zoom.us/). Zoom необхідно встановлювати на комп’ютер та мобільний пристрій. В безкоштовній версії (до 100 учасників) одна конференція може тривати до 40 хвилин. Є функція демонстрації екрану, загальний чат та індивідуальні чати, можливість показувати екран, окремі програми, можливість планування веб-конференції на визначений час, можливість запису конференції. Учасникам, які отримали запрошення від організатора на приєднання до відеозв’язку, необов’язково реєструватись у програмі, але для підключення необхідно встановити програму на комп’ютерний пристрій.

Водночас, актуальним у використанні в процесі дистанційної взаємодії, є сервіс Google Meet (https://meet.google.com/) з такими функціональними можливостями: до 100 учасників до 30 вересня 2020 р., для приєднання до конференції з мобільних пристроїв необхідно встановити програму, є загальний чат, можливість показувати екран, окремі програми та можливість запланувати веб-конференцію у Google Календарі. Створити веб-конференцію можливо тільки після входу в обліковий запис Google (рис. 5, 6, 7, 8).

 Рис. 5. Організація відеозв’язку в сервісі Google Meet

Рис. 6. Заплановані організатором відеозустрічі в сервісі Google Meet 

 Рис. 7. Налаштування пристроїв для відеозв’язку в сервісі Google Meet

 Рис. 8. Розширені функції Google Meet

• Порівняльні характеристики розглянутих програм представлено у таблиці за посиланням - https://drive.google.com/file/d/194Zqq1fuT6IjAnX6IZ5-vhjseyz65r7R/view?usp=sharing

• Переваги та недоліки роботи в онлайн режимі охарактеризовано за посиланням - https://drive.google.com/file/d/1551SrZfzZwdk_109gkHYIzGRoxQFLqzk/view?usp=sharing

Інтерактивність взаємодії, в ході проведення онлайн батьківських зборів, дозволяють забезпечити можливості ресурсів мережі Інтернет, зокрема: GoogleФорми (https://www.google.com/intl/uk_ua/forms/about/), Google Jamboard (https://jamboard.google.com/), GoogleДокументи (https://www.google.com/intl/uk_ua/docs/about/). Розглянемо на прикладах детальніше.

Так, для залучення батьків до процесу інтерактивної співпраці створюємо опитувальник «Батьківські задачі та завдання» із запитанням «Які завдання ви, як батьки, ставите перед собою в цьому навчальному році?». Батькам в чат відеозустрічі публікується посилання на опитувальник за яким вони переходять для роботи з ним.

Прикладом є створений вчителем-логопедом Житомирського дошкільного навчального закладу №58 Кошарською Л.Л. опитувальник – https://forms.gle/2ZDhEKEW16SdZ9S58. Відповіді зберігалися навчальний рік. А на останніх батьківських зборах (перед літніми канікулами, які проведено онлайн в сервісі Jitsi Meet) батьки отримали в особисті повідомлення чату варіанти відповіді та самі собі виставили оцінку (адже ми, дорослі, нескінченно оцінюємо власних дітей!) за те, як і наскільки поставлені завдання на початку навчального року ними виконано. Головне, щоб вони чесно оцінили своє батьківство. В цілому, всім така «гра» подобається, і батьки охоче підключаються. А від самоаналізу результатів виконання поставлених завдань буде користь усім: дітям та батькам.

Поряд з цим, використання сервісу GoogleФорми дозволяє організувати інтерактивну онлайн взаємодію не тільки з батьками, а й зі здобувачами освіти при вивченні тем, перевірці вивченого (тести), проведення підсумкового оцінювання рівня знань та вмінь учнів у дистанційному форматі тощо.

Цікавим для організації інтерактиву з батьками та учнями є сервіс Google Jamboard. В сервісі є можливість малювати маркерами різних типів і кольорів, щоб втілити свої ідеї в життя у режимі реального часу, додавати нотатки, світлини та наклейки до завдань тощо.

Як ще зробити взаємодію з батьками максимально продуктивною та позитивною?

Агресія

Якщо замість конструктивної розмови ви чуєте гучні обурення і бурю емоційних вигуків, правило одне - витримка. Мовчки дослуховуємо співрозмовника, зрідка вставляючи фрази, що демонструє уважність. Коли потік слів вичерпається, висловлюємо своє розуміння проблеми і пропонуємо обговорити ситуацію в інший, більш зручний час і при особистій зустрічі.

Канали зв'язку з батьками

Домовляємося з батьками про зручний для батьків канал зв'язку (месенджери, телефон, особиста зустріч). Важливо, щоб батьки бачили повідомлення і реагували на них.

Частота та формати зустрічі з батьками дитини

Поряд з загальними батьківськими зустрічами важливим є проведення їх індивідуально. Для більшості сучасних батьків зручним є онлайн-формат. Метою таких індивідуальних форматів зустрічі є домовленість про періодичність та форму контролю навчальної діяльності дитини.

Зокрема, Ви зможете зв'язуватися після тестів, контрольних робіт, іспитів тощо. Постійний зв'язок допомагає батькам побачити прогрес дитини, зрозуміти, яким аспектам необхідно приділити більше уваги і в чому полягають основні труднощі. (Приклад шаблону співпраці педагога з батьками).

Щоб створити документ для онлайн взаємодії доцільно використати можливості сервісу GoogleДокументи. Такий вид взаємин з батьками допомагає створити довірливу атмосферу та залучити їх до участі у «програмуванні» власної дитини. Водночас, зустрічі важливі ще й тому, що цілі дитини та батьків можуть змінюватися в процесі навчання.

Чек-лист проведення інтерактивних батьківських зборів

Отже, ситуація карантинного обмеження потребує оперативних рішень, відповідальності та неперервного оновлення знань та вмінь, а характер проблем визначає спрямованість використання цифрових технологій.

 

Лариса ФАМІЛЯРСЬКА, кандидатка педагогічних наук, викладачка кафедри педагогіки й андрагогіки КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», тренерка нової української школи, експертка-супервізорка з вивчення практичного досвіду учасників сертифікації, лауреатка Х Всеукраїнського конкурсу наукових, навчальних і методичних праць з проблем післядипломної освіти

 

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: