Як діяти вчителям під час повітряної тривоги — роз’яснення юристки

Як діяти вчителям під час повітряної тривоги — роз’яснення юристки
Дата: 04.01.2024

Українські заклади освіти працюють в режимі постійних повітряних тривог. В деяких прифронтових регіонах такі тривоги лунають так часто, що місцева влада вже почала обговорювати можливість навчання навіть під час ракетної небезпеки, аби дітям не доводилося вивчати навчальний матеріал самостійно. Втім, що повинно бути у пріоритеті – безпека дітей чи реалізація права дітей на освіту? І як діяти освітянам у випадку, якщо тривога почалась під час уроку? Відповідає юристка Людмила Логуш.

У своєму листі від 03 листопада 2023 року про особливості організації 2023/2024 навчального року в умовах правового режиму воєнного стану Міністерство освіти і науки України наголошує, що питання безпеки учасників освітнього процесу має бути на першому місці при визначенні формату проведення навчальних занять у школі.

При організації освітнього процесу, незалежно від обраної форми (очної, дистанційної, змішаного режиму), у разі увімкнення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення потрібно негайно перервати навчання без будь-яких умов. Всі діти та працівники закладу освіти повинні організовано пройти до споруд цивільного захисту і перебувати там до скасування тривоги, за можливості продовжуючи навчання в укритті.

Після відбою тривоги рекомендовано продовжити освітній процес з урахуванням необхідного корегування, зокрема шляхом внесення змін до календарно-тематичних планів у межах розкладу навчальних занять, затвердженого керівником закладу освіти.

При проведенні навчального заняття в синхронному режимі, у разі увімкнення сигналу «Повітряна тривога» або інших сигналів оповіщення, педагогічні працівники повинні зупинити урок та звернути увагу школярів на тому, що їм потрібно негайно пройти до безпечного місця, де за можливості й відповідних технічних умов можна продовжити навчання.

У випадку частого оголошення сигналу «Повітряна тривога», зокрема в закладах загальної середньої освіти, розміщених на прифронтових територіях, Міністерство освіти та науки пропонує застосовувати асинхронний режим проведення навчальних занять.

Вподобайкі:

0
0
1
0

Коментарі

Надія

Добрий день! Дякую за інформацію! Хотілося б, щоб була прописана процедура ПЕРЕДАЧІ учнів по закінченні уроків, коли діти продовжують знаходитися в укриттях. Так, звісно,з логічної точки зору вчитель - предметних має передати учнів КЛАСНОМУ керівнику, оскільки 1) ВІН отримує оплату праці в позаурочний час з цими дітьми; 2) Знає батьків, адреси мешкання дітей тощо. Але в нашій гімназії директор написала наказ про те, що вчитель- предметник, який привів учнів в укриття на останньому уроці, залишається з ними до кінця повітряної тривоги. Це іноді тривало 2-3 год. в І сем. Я не підписала наказ в виду того, що він є юридично не обгрунтованим, і "впала в неласку". Директор пояснила це тим, що заклади отримали автономію ,і Вона пише накази, які хоче! Департамент гумполітики ДМР, Департамент науки і освіти ДОДА з приводу цього дали мені письмові відповіді про те, що жоден виконавчий орган не має права втручатися в роботу автономного закладу! Так як же сьогодні простому вчителеві захистити свої права, коли нікому до цього немає діла?

Людмила

Шановна пані Надіє, а ви не подумали проте, що класний керівник може не мати уроків уже і по закону, як ви прагнете , щоб усі дотримуватися, не повинен після закінчення тривоги іти у сховище до дітей, тим паче, що він може добиратися з іншої місцевості. А наказ директора правомірний, оскільки ви маєте по закону перебувати у сховищі до закінчення тривоги , а не коли вам заманеться. Тому ваші протести в умовах воєнного стану неправомірні.

Світлана Петрівна

Прочитайте, Надає, Положення про класного керівника. Ви хочете свої повноваження на когось перекласти. Якщо вже дотримуватися закону,, то усім, п не тільки вам. Директор правий

Оксана

У нашому ліцеї всі сидять в укритті до закінчення тривоги: і діти, і дорослі. Це державні алгоритми, їх мають дотримуватись всі. А то ви хочете, щоб діти вас слухались, поважали і виконували ваші вказівки, а який же приклад ви подаєте, коли тікаєте зі сховища, а діти продовжують там перебувати? Ви з іншого тіста? Навчіться самі виконувати розпорядження, а потім будете вимагати від дітей

Я вам бажаю доброго дня.А що є такі вчителі які тікають і дітей залишають.Перший раз чую.А може комусь докласти за невиконання своїх справ?

Ще е такі вчителі які дітей залишають і додому шурують?А може десь заяву написать ?Допоможу.

Світлана

А якщо у предметника після закінчення уроків є свої діти ? Думаю,що повинен бути черговий адміністратор,який і сидить з дітьми до кінця тривоги.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: