Як оцінюватимуть учнів 5–9 класів: МОН затвердило рекомендації

Як оцінюватимуть учнів 5–9 класів: МОН затвердило рекомендації
Дата: 06.08.2024

Міністерство освіти і науки України затвердило Рекомендації щодо оцінювання результатів навчання здобувачів освіти відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти.

У документі окреслено підходи до оцінювання результатів навчання учнів 5–9 класів. Зокрема, визначено:

• загальні критерії оцінювання (визначають загальні підходи до встановлення результатів навчання учнів);

• критерії оцінювання за освітніми галузями.

Критерії оцінювання мають чотири рівні (кожний наступний охоплює вимоги до попереднього й додає нові). Один рівень складається з 3 балів, які в сумі дають 12.

• початковий (1–3 бали);

• середній (4–6 балів);

• достатній (7–9 балів);

• високий (10–12 балів).

У рекомендаціях надано опис кожного бала шкали оцінювання. Окрім того, у документі запропоновано форму Свідоцтва досягнень учня / учениці. Якщо потрібно, школи можуть вносити в нього зміни, аби воно якнайліпше відповідало освітній програмі закладу освіти та потребам учнівства.

Свідоцтво досягнень складається з двох частин:

1. Характеристика навчальної діяльності. Тут учителі оцінюють рівень сформованості наскрізних умінь в учня / учениці наприкінці навчального року. Йдеться про розуміння прочитаного, висловлення власної думки, критичне і системне мислення, ініціативність тощо.

Оцінок у цьому розділі нема. Учитель лише визначає один із рівнів сформованості того чи того уміння: «Має значні успіхи», «Демонструє помітний прогрес», «Потребує уваги і допомоги». Заповнювати цю частину свідоцтва вчителі можуть колегіально або це може робити класний керівник.

2. Характеристика результатів навчання. У цьому розділі виставляють бали за навчальні предмети / інтегровані курси щосеместрово й за рік. Спочатку вчитель виставляє бал за окремі групи результатів навчання, які визначено в Державному стандарті базової освіти. Після цього виводить загальну оцінку за семестр

За кожну з цих груп результатів навчання вчитель виставляє оцінку. Загальна оцінка за семестр формується на підставі чотирьох оцінок за групами результатів, а річна — на основі семестрових.

Наприклад:

В українській мові є такі групи результатів навчання:

• усно взаємодіє;

• працює з текстом;

• письмово взаємодіє;

• досліджує мовлення.

Форма Свідоцтва досягнень доступна за покликаннями (.docx, .pdf).

З огляду на різні освітні потреби учнів / учениць і поглиблення освітніх втрат і розривів рекомендуємо вчительству гнучко проводити оцінювання результатів навчання учнів. Підходи до оцінювання в різних класах закладу загальної середньої освіти можуть мати відмінності, спрямовані на реалізацію освітньої програми закладу освіти та автономії вчителя.

Джерело:

Вподобайкі:

1
0
0
0
4
7

Коментарі

Ірина

МОН не перестає дивувати. Щось у когось запозичаємо і байдуже, який від цього результат. Забагато розумних слів, які тут ні до чого (це моя думка). Щодо оцінювання, саме в частині наголошення про середній бал, що є не обов'язковим, то вважаю це недоречним. Чому? Тому що не розумію, для чого дитина отримує протягом року оцінки, а остаточний бал може бути будь-яким. Це нівелює всю систему оцінювання. Протягом більшої частини, наприклад, у дитини переважно 4-5, а в травні 7-9, вчитель ставить 9, адже дитина молодець, так добре взялася за навчання і вчитель пожалів, або навпаки, у нас так і було: протягом вересня - березня - 9-10 балів, а в квітні і травні - 3, і вчитель за рік поставив 3, мотивуючи, що учень взагалі нічого не робив. І вчитель правий, бо МОН дозволило. А в дитини були особисті причини (безвісти пропав батько, але ніхто нікому не говорив про це, щоб не накликати біду, бо сім'я в це не вірить). І? Як пояснити це іншим дітям, наприклад, у кого стабільно 8? Типу - тобі не поталанило просто, от якби хоча б одна тема була 12, то можна поставити що хочеш... Для мене це нісенітниця! Одних треба пожаліти, інші просто обійдуться. Хто дав право ділити дітей? У них однакові права! Чи не так? Про все інше навіть не хочу висловлювати думку. МОН! Опустіться на землю, можливо, побачите реальність і справжні проблеми, бо їх купа!!!

Оксана

А в МОН працюють люди,котрі від звичайної,не приватної,не у великому місті,школи,де батьки оплачують репетиторів, ой,дуже-дуже,далекі!!! Нехай би пішли попрацювали 5 років в звичайній школі,а тоді писали програми,критерії оцінювання впроваджували зміни!!! А то сидять в теплих кабінетах і лише думають щоби тим вчителям ще такого придумати,аби їм"легше працювалося"!!! І ніхто з тих "високих кабінетів" ніколи не запитає простого вчителя, можливо якісь проблеми, питання,зауваження,пропозиції. А якщо хтось хоче щось сказати,то одразу закривають рота,лякають перевірками!!!

Олександр

Замість спрощення системи і чітких критеріїв додоли вчителям дурної писанини. От, тепер, буде, що перевіряти перевіряючим...і все буде НЕ ТАК. А потім ще й жаліються - в школу молодь не йде. Зарплата на рівні прибиральниці і вимоги незрозумілі і захмарні. МОН точно працює на ворогів України!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: