Як підготувати ефективну презентацію для онлайн-уроку

Як підготувати ефективну презентацію для онлайн-уроку
Дата: 21.10.2023

Сучасні реалії життя в світі загалом та в Україні зокрема призвели до того, що представники різних професій були змушені в той чи інший період свого життя повністю або ж частково перейти в онлайновий режим роботи. Зокрема, це трапилося і з педагогами, які спершу в період карантину (пандемія COVID-19), а потім і під час повномасштабного вторгнення росії в нашу країну почали навчати дітей через екрани ґаджетів.

Зважаючи на довготривалість онлайн-навчання, сьогодні освітяни надають усе більше уваги освоєнню різноманітних платформ для створення презентацій. Такі навички й уміння однозначно допоможуть полегшити процес навчальної діяльності як для вчительства, так і для учнівства.

Переваги використання презентацій

Професія вчителя завжди потребувала чималих зусиль і довготривалої підготовки до кожного уроку. У зв’язку із викликами теперішнього часу, про які ми згадували, сьогодні вчителі потребують ще більше часу для того, щоб якнайкраще підготуватися до онлайн-уроків. Наразі важливим і невід’ємним елементом кожного заняття є візуальний складник (здебільшого це мультимедійні презентації), який виконує кілька функцій:

- допомагає вчителям структуровано подати навчальний матеріал;

- доповнює інформацію, яку розповідають учителі, зоровими образами;

- допомагає учням краще засвоїти матеріал, оскільки на уроці поєднано різні типи сприйняття інформації (аудіальний і візуальний);

- викликає підвищену зацікавленість учнів до теми уроку тощо.

Як бачимо, презентаційні матеріали на уроці допомагають обом сторонам навчального процесу – учням і вчителям. Зважаючи на очевидні переваги використання візуального компонента на онлайн-уроках, наразі важливо з’ясувати те, як учителям підготувати ефективну презентацію.

У зв’язку із шаленим попитом у педагогічній сфері на онлайн-технології сучасні вчителі мають досить великий вибір інструментів для підготовки презентацій. Кожен учитель може вибрати ті ресурси, які, на їхню думку, є найбільш доцільними в роботі. Пропонуємо ознайомитися з деякими платформами для створення презентацій, щоби надалі вибрати щось цікаве для власних уроків.

- Power Point від Microsoft Office

Power Point – це відомий потужний інструмент для створення презентацій, яким, напевно, у своїх робочих цілях користуються представники різних професій. Важливою перевагою цієї програми є її простий і зрозумілий інструментарій. Тут можна вибрати дизайн, який підходить саме для конкретного уроку, лаконічно й структуровано подати текстовий компонент, вставити таблиці, діаграми, графіки, зображення, відео, аудіо тощо. До презентації можна в будь-який момент уносити зміни, редагувати її будь-який структурний елемент (від дизайну до тексту).

Створюючи презентацію в цій програмі, варто пам’ятати, що категорично не рекомендовано подавати на слайді багато тексту. Доречно буде винести лише ключові слова, поняття, тези тощо. У поєднанні з візуальним елементом це все повноцінно доповнить Ваше усне пояснення навчального матеріалу.

Загалом за допомогою Power Point учителі під час підготовки до онлайн-уроку мають можливість забезпечити учнів наочністю, що, безумовно, значно поліпшить сприйняття нової інформації.

Детальніше про те, як працювати в Power Point, пропонуємо ознайомитися, натиснувши тут. Перейшовши за покликанням, Ви зможете знайти відповіді на всі свої запитання щодо роботи над презентацією в програмі Power Point.

- Canva

Canva – безкоштовний онлайн-інструмент для створення різного візуального контенту. Однією із особливостей цієї програми є можливість створювати не лише презентації, а й дописи для соцмереж, плакати, резюме, листівки, візитівки, розклади, дошки, сайти, відео тощо. Важливо відзначити, що для зручності Ви можете працювати як і в браузері, так і завантажити застосунок на ноутбук чи телефон.

Canva досить розповсюджена саме у сфері освіти, тому тут Ви знайдете окремий розділ «Освіта», де отримаєте відповіді на свої запитання щодо функцій цієї програми. Зокрема, Canva пропонує матеріали за рубриками: «Викладачі й навчальні заклади», «Учні», «Безкоштовні ресурси для викладачів», «Підключення до систем керування навчанням», «Приклади з досвіду». Особливу увагу радимо зосередити саме на блоці «Безкоштовні ресурси для викладачів», адже тут є безліч відеоматеріалів про створення різного візуального контенту для освітніх цілей.

Canva досить проста в користуванні. Уже на початковому екрані з’явиться запитання «Який дизайн ви хочете створити?». Серед переліку Ви легко знайдете категорію «Презентації». У цьому блоці програма запропонує низку справді красивих і практичних шаблонів. Вам залишається лише вибрати дизайн презентації, який відповідатиме визначеним освітнім цілям, і працювати над створенням цікавого візуального контенту.

Із метою кращого розуміння того, як працює онлайн-сервіс Canva, радимо переглянути вебінар на платформі для освітян «На урок», перейшовши за покликанням.

- Google Slides

Ще одним важливим сервісом для створення мультимедійних презентацій є загальнодоступний ресурс Google Slides. За набором інструментів ця платформа досить схожа на Power Point, тому якщо Ви опанували один із цих сервісів, то з вивченням іншого не буде жодних проблем.

Суттєвою перевагою Google Slides є можливість роботи над презентацією в команді. Така функція дозволяє вчителям працювати над мультимедійними матеріалами, до прикладу, разом із учнями. Передусім це забезпечить активну участь школярів під час опрацювання тієї чи тієї теми.

Робота над спільною презентацією учнів і вчителів також допоможе уникнути пасивності дітей на уроці, активізує увагу та змотивує до навчального процесу. Щоби надати доступ до презентації іншим, потрібно натиснути «Поділитися», назвати матеріал, вибрати користувачів, із якими бажаєте працювати, натиснути «Готово».

Вибирайте дизайн, структуру слайдів, шрифти, кольорову палітру, використовуйте аудіо, відео, вставляйте графіки, схеми, діаграми, таблиці, зображення тощо для того, щоби презентація була повноцінним доповненням до усної подачі навчального матеріалу.

Детальніше ознайомитися з особливостями сервісу Google Slides можна, переглянувши відео на платформі YouTube за покликанням.

- Prezi

Prezi – онлайн-сервіс, де можна створити нестандартні інтерактивні мультимедійні презентації. Відразу зазначимо, що основним недоліком цього ресурсу є те, що він платний. Ви зможете отримати безкоштовний доступ до Prezi лише на 14 днів. У будь-якому випадку радимо використати можливість пробної безоплатної версії принаймні для того, щоби знати особливості цієї платформи.

Prezi пропонує понад 350 мільйонів презентацій, а тому кожен зможе вибрати те, що підходить саме йому для конкретних освітніх цілей.

Основними особливостями Prezi є:

- масштабування (збільшення фрагментів презентації з метою зосередження на окремих структурних компонентах);

- нелінійність (нестандарті динамічні переходи між елементами всієї презентації);

- командна робота (можливість створювати презентації спільно з учнями, колегами);

- простота (сервіс легкий у використанні й не потребує особливих умінь і навичок);

- доступність (презентації, створені за допомогою Prezi, можна завантажувати, надсилати електронною поштою, демонструвати віддалено тощо).

Серед недоліків сервісу (окрім того, що Prezi – платний інструмент) також назвемо англійський інтерфейс. Ви будете змушені вивчити кілька нових слів і фраз для того, щоб усебічно оволодіти платформою. Хоча це можна зарахувати й до переваг, адже вдосконалення англійської мови не завадить нікому.

Із метою повноцінного ознайомлення з Prezi пропонуємо переглянути відеоматеріал, де розкрито основні аспекти роботи в програмі.

Пам’ятайте, що ефективність презентації для онлайн-уроку залежить не лише від Ваших навичок роботи з різноманітними сервісами, а й від уміння добирати матеріал для конкретних навчальних цілей і орієнтування на учнівську авдиторію. Сподіваємося, висвітлена інформація стане в пригоді не лише педагогам, а й усім читачам сайту.

Олександра Ярошик, для Освіта.ua

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Інна

Дякую. Актуально, конкретно, необхідно.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: