Чи можливо використати ШІ під час написання метафоричних карт?

Чи можливо використати ШІ під час написання метафоричних карт?
Дата: 18.06.2024

Відповідає Іванісова Світлана, заступник директора з освітнього процесу, вчитель-методист, освітня експертка ЮНЕСКО.

Асоціативні (їх ще називають метафоричні, проєктивні) карти - це набір картинок з абстрактними сюжетами, фігурами, плямами, що викликають у кожної людини свої образи, емоції і фантазії. Вони не можуть бути інтерпретовані однозначно.

Як працювати з картами? Наш мозок влаштований так, що ми здатні поєднувати два, на перший погляд, не пов'язані один з одним предмети або явища. Наприклад: свічка і надія. Основне завдання свічки – освітлювати простір, те, що знаходиться в тіні. Так і надія висвітлює нам шлях до мрії. Так працює сила асоціацій та права півкуля. Карти допомагають дітям «розігріти» мозок, висловити власне ставлення щодо певного навчального матеріалу більш багато і різноманітно, а вчителю – легко отримати зворотний зв'язок від кожного учня. Робота з використанням асоціативних карт подібна до прогулянки галереєю, де кожна картина – чарівний портал, що відкривається у внутрішній світ людини. Та сама карта викликає різні реакції і враження у різних учасників. Кожен бачить у карті щось своє, те, що емоційно відгукується саме в нього.

Асоціативні карти на уроках👇

🌟 Знижують напруженість.

🌟 Допомагають розкрити себе, свій внутрішній світ.

🌟 Надають відповіді на запитання.

🌟 Задають ігровий / бешкетливий настрій.

🌟 Створюють довірливу безпечну атмосферу.

🌟 Розвивають креативне та образне мислення.

Правила роботи з картами👇

✅Ставимо тільки відкриті запитання: “Чому?”, “Який?”, “Як?”, “Що робити?”, “Чому це важливо?”, “Що відчуваєте?”

✅ Запитання мають бути пов’язаними із картою.

✅ Формулюйте зрозумілі питання.

✅ Не пропонуйте відповідь, не відповідайте за учня.

✅ Використовуйте образну мову, важлива метафоричність, асоціації.

💥 Техніка безпеки роботи з асоціативними картами

Асоціативні карти – відмінний спосіб більше дізнатися про своїх учнів: їхні мрії, думки, спогади, почуття, приховані здібності. Однак варто пам'ятати, що існує техніка безпеки та етичні аспекти роботи з картами:

1. Не нав'язувати власні інтерпретації зображень. Господар карти – господар історії. Те, що бачить учень і які асоціації в нього народжуються, з тим і працюємо.

2. Не критикувати асоціації школярів. Тут немає і не може бути правильних чи неправильних відповідей та інтерпретацій. Кожен бачить щось своє, суто особисте.

3. Не вимагати, якщо дитина щось не хоче розповідати. Учитель має лише уважно слухати та скеровувати хід думок учня відповідними запитаннями.

4. Важливо фіксувати найперші враження, те, що спало на думку у перші 3–5 секунд. 5. Які вікові обмеження роботи з картами? Психологи радять застосовувати в роботі з дітьми асоціативні карти, починаючи приблизно з 5-річного віку, оскільки взаємодія з картами як засобом для навчання потребує певного рівня розвитку абстрактного мислення, здатності працювати з образом та асоціаціями.

Інструменти ШІ для створення асоціативних карт👇

Адреса: https://dream.ai/create

Стилі:

✔ Dream (стиль Whimsical)(стиль Whimsical)

✔ Dream (стиль Botany)(стиль Botany)

✔ Dream (стиль Starry v3)(стиль Starry v3)

✔ Dream (стиль Anime v3)(стиль Anime v3)

Адреса: https://ideogram.ai/

Адреса: https://www.recraft.ai/

Адреса: https://www.bing.com/images/create

Приклади створених асоціативних карт, де використані інструменти ШІ та промпти для генерації зображень, пропоную переглянути у презентації👇

📌Презентація: https://docs.google.com/presentation/d/1Dm-dhU9yO0kXxc6RkO2Ned4IUx1tvkyWrMuG5V1Zj50/edit?usp=sharing

(Для того, щоб звантажити цю презентацію собі, оберіть меню «Файл» - «Зробити копію» - «Уся презентація»)

📌 Набір асоціативних карток:

https://drive.google.com/drive/folders/1_mSZ_bzgJFOx6iTcYBvY0MOV7BMsMTY3?usp=sharing

Бажаємо вам приємної та цікавої роботи з асоціативними картами!

Головне – не будьте надто серйозні. Дозвольте собі творити, і це зробить процес навчання для ваших учнів більш привабливим і творчим. 

Приклади вправ з асоціативними картами

Вправа «Візитка»

Ця вправа проводиться на початку тренінгу або заняття для знайомства учасників один з одним. Розкладіть карти з зображеннями перед учнями у відкриту (4-8 карт) або розташуйте на онлайн-дошці. Попросіть обрати свою картку-візитку або створити візитку із декількох карт, і презентувати себе групі.

Додаткове запитання: «Якби ви могли намалювати на порожній карті щось, чого вам не вистачає для презентації себе, що б це було?»

Вправа «Передбачення»

Попросіть учнів висловити свої міркування з приводу оголошеної теми уроку і розповісти про свої «передбачення», використовуючи зображення на картах. Передбачення можуть стосуватися будь-яких аспектів уроку: змісту, настрою, дії тощо.

Вправа «Моя особиста мета»

Після оголошення теми уроку скажіть учням, що мета на цей урок у кожного буде своя. Діти обирають для себе одну асоціативну карту і формулюють мету уроку, розглядаючи зображення, починаючи словами:

– Сьогодні на уроці я хочу навчитись…

– Сьогодні на уроці я хочу відчути…

Вправа «Ресурс групи для мене»

Після об’єднання в групи учні по черзі обирають по одній карті та, використовуючи силу асоціацій, розповідають, що група може їм надати в якості ресурсу, сили, енергії, настрою. Після цього виконувати групове завдання буде приємніше.

Вправа «Чарівний портал»

Не знаєте, де взяти оригінальну ідею? Відкривайте карти одна за одною і ловіть потік ідей. Використовуйте асоціативні зображення як помічників. Персонажі, кольори, місця, зображені на картинках, стають чарівними порталами, завдяки яким швидко виникають ідеї

«Мудра істина уроку»

Учні обирають карту наосліп і, розглядаючи отримане зображення, дають відповідь на запитання: «Яку головну істину ви отримали на сьогоднішньому уроці?»

«Я – в уроці, урок – в мені»

 

За допомогою обраної карти учень оцінює свою участь, свій внесок в урок, робить самооцінку діяльності, значення уроку для свого розвитку. Додаткові запитання: Що було найважливішого для мене на сьогоднішньому уроці? Що потрібно зробити з урахуванням отриманих навичок чи знань?.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: