Формувальне оцінювання на уроках української мови та літератури

Формувальне оцінювання на уроках української мови та літератури

Автор: Nataliia Cheremisova

Формувальне оцінювання - це оцінювання для навчання. На відміну від традиційного оцінювання, його суть полягає у форматуванні навчального процесу з урахуванням потреб кожного учня задля формування необхідних знань, умінь, ставлень.

В мережі є багато теоретичних статей про формувальне оцінювання. В цьому ж дописі ми розглянемо основні інструменти, які можна використовувати на уроках української мови та літератури.

✔ Світлофор

Цю вправу доцільно використовувати під час вивчення нового матеріалу. Зеленою карткою здобувачі освіти демонструють своє розуміння правил, жовтою - часткове розуміння, червоною - нерозуміння. На уроках літератури цей прийом можна застосувати для аналізу віршів, оповідань та літературних термінів. Наприклад, перш ніж шукати епітети, доцільно запитати, наскільки учні розуміють це поняття. Адже часто в цьому і криються можливі складнощі.

✔ Шкала розуміння

Цей прийом найкраще реалізується за допомогою інструменту MentiMeter.

Його перевагою є те, що учні у відповідях більш щирі, проте вчитель може зробити лише узагальнені висновки без можливості побудувати освітню траєкторію для конкретного учня.

✔ Двосторонні картки

Здобувачі освіти отримують картку, де з одного боку пишуть те, що їм зрозуміло, а з іншого - те, що викликає у них запитання. Залежно від цілей уроку, пропоную декілька варіантів, як можна потім працювати з цими картками. Наприклад, попросити здобувачів освіти дати відповіді на запитання один одного; запропонувати ознайомитися з додатковим матеріалом чи повторно пояснити проблемні моменти на наступному уроці.

✔ Взаємооцінювання “Два компліменти й одне побажання”

Оскільки на уроках мови та літератури, учні часто пишуть різні види творів, то цей метод актуальний. Здобувачі освіти ознайомлюються з роботами один одного і зазначають дві сильні сторони, а також висловлюють одне побажання.

❗Важливо, що учні повинні не тільки критично підходити до робіт, але й до побажань, тому що практика показує, що не завжди вони доречні.

❗Також, перш ніж використовувати цей метод для взаємооцінювання, спочатку доречно зробити це вчителю, щоб сформувати у здобувачів освіти вміння робити судження. Можна також надати приклад роботи і спершу разом знайти позитивні риси, а потім скласти рекомендації.

✔ Картки самооцінювання

Картки самооцінювання стануть в нагоді на будь-яких етапах та видах уроків. У своїй роботі найчастіше використовую їх під час проєктної діяльності або роботи в групах. Критерії, зазначені у картці, дають учням певні орієнтири, а також мотивують до активної роботи.

✔ Письмові коментарі

Для мене цей прийом надважливий і почала використовувати його набагато раніше за впровадження в освіті НУШ. Перевіряючи диктанти, есе, твори, для мене важливо не просто оцінити роботу, а надати учням рекомендації для подальшого прогресу.

💡Оскільки це займає значно більше часу, ніж просто зазначення помилок, то використовую банк коментарів у Google Classroom. (Якщо ви ще не користуєтесь цією функцією, пишіть в коментарях, залюбки поділюся досвідом). Щодо офлайн навчання, можна використовувати картки-шаблони, де будуть вже прописані фрази, наприклад, “Рекомендую звернути увагу на…”, “Повтори правила вживання…”, а потім вкладати їх в зошит.

Вподобайкі:

2
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: