Інструменти управління поведінкою учня в британській школі

Інструменти управління поведінкою учня в британській школі
Дата: 06.10.2024

Автор: Надія Майбогіна, к. е. н., учитель, data officer Poole High School, Велика Британія

У недавньому дописі про проблемну поведінку учнів я описала «найстрашніше» – відрахування учнів зі школи і його наслідки.

Продовжуючи тему, розглянемо інші способи управління негативною поведінкою учня в британській середній і старшій школі.

Утім, спочатку згадаємо, які інструменти є в українського вчителя (припускаю, що не все знаю, адже працювала в школі, де проблеми з учнями були не частим явищем).

Якщо учень на уроці нічого не робить або заважає іншим, і вчителю в тому числі, то можна йому нагадати правила поведінки, вступити з ним у «відкритий діалог», запитати про його/її «почуття» (в присутності інших або після уроку), натякнути на наслідки.

Але аж ніяк не можна його просто виставити за двері. Бо вчитель відповідає «головою» за життя й здоров’я дитинки, яка, не дай Боже, від нехтування його/її індивідуальними потребами, зробить собі харакірі чи спалить школу.

Ще варіант – написати в щоденник і висловити свої емоції хоча б розміром букв і яскравістю червоної пасти. Але в електронному щоденнику не висловиш.

Учитель також може вилити свої «занепокоєння» на класного керівника (життя якого проходить десь у проміжку між Сціллою й Харибдою) з надією, що багаторукий і багатоголовий Шива магічним чином зможе вплинути на батьків, а ті, у свою чергу, на дитину.

Ще можна «підключити» психолога, який у «невимушеній і позитивній атмосфері» навчить дитину «навичкам саморегуляції, емпатії та співпраці» (взяла з «рекомендацій»).

Ну і найстрашніше – розмова на «килимі» в кабінеті директора чи виписана догана. Ну, і тоді це вже точно спрацює. Але якщо приходять галасливі, а ще гірше, «впливові» батьки, то вся конструкція виховної роботи коту під хвіст…

Але з точки зору учня всі ці «заходи» можна поділити на кілька:

1) поговорили, 2) поговорили погрозливим тоном, 3) виписали папірець, що, в принципі, ажніяк не впливає ані на розпорядок дня учня, ані вимагає від учня додаткових зусиль, ані накладає обмежень.

У Британії кожна школа розробляє власну політику санкцій, утім, головний принцип – учитель не залишається сам-на-сам з проблемною поведінкою учня. Його задача – лише повідомити про факти. А далі з цими фактами працюють ті, для кого поведінка учнів – спеціалізація. Деякі санкції закріплені на законодавчому рівні.

Усі факти поганої поведінки, невиконання домашнього завдання та порушення правил фіксуються в електронній системі, ідентифікуються за окремим класифікатором (це дозволяє збирати базу даних на рівні школи і країни) та комунікуються батькам через червоні наліпки в щоденнику, дзвінки та листи. Навіть дзвінки в деяких школах роблять через шкільне програмне забезпечення для того, щоб зберегти інформацію в базі даних.

А коли батьки приходять раптом до школи, то, нічого особистого, їм роздруковують статистику і фактаж.

Отже, які є інструменти впливу? Поділюсь тими, які працюють у школах, з якими я знайома. Кожен захід має свою процедуру, особливості використання в різних класах і школах, ділюсь лише своїм досвідом.

1. Попередження (first warning). Якщо учень на уроці заважає, спить, не виконує завдання тощо, учитель має зробити перше попередження і оголосити його учневі. Зазвичай британські учні реагують на словесне попередження, бо розуміють, що буде далі.

2. Он-колл (On-call). Якщо поведінка не змінилась після першого попередження, то учитель натискає на кнопку на комп’ютерному робочому столі і у віконці вказує прізвище учня, номер класу і суть проблеми у довільній формі (Це є далеко не в усіх школах). За кілька хвилин до класу приходить черговий з рацією і забирає дитину на розмову, а далі буде затримання після уроків (див. п. 6). А учитель продовжує проводити урок, не витрачаючи нерви.

3. Розмова після уроків (Catch Up). Після першого попередження учитель повідомляє про catch up, наприклад, заповнюючи гугл форму, вказує прізвище дитини, причину і дату розмови, заздалегідь попереджаючи учня, робить відмітку / наліпку в щоденнику. Саму розмову проводить не вчитель, а скоріше керівник року чи інший працівник (він/вона може зв’язатись з учителем і отримати додаткові подробиці інциденту). Catch-up може вести до затримання після уроків на 1 годину (див. п. 6).

4. Виведення з класу. Після першого попередження учитель може попросити учня вийти з класу. Зазвичай біля дверей аудиторій і в різних кутках коридорів стоять одномісні парти. Учень має сісти за такий стіл і виконувати завдання від учителя або читати книжку (її наявність перевіряється перед уроками). Якщо учень не виконує наказ учителя, тоді п. 2 і п. 6 як наслідок. Невиконання веде до затримання після уроків.

5. Позбавлення «соціального» часу. У британських школах є великі перерви. Наприклад, 20 хв і 40 хв на обід. За погану поведінку учень може бути позбавлений вільного часу. Муситиме сидіти в якомусь приміщенні. Звісно, розумний час на їжу та туалет забезпечуються.

6. Затримання після уроків (Detention). Ця санкція передбачена на законодавчому рівні і широко використовується в усіх школах. Затримка після уроків може бути внаслідок порушення правила (наприклад, не вдягнув краватку або прийшла до школи з нафарбованим нігтями), поганої поведінки або невиконання домашнього завдання. Затримка може бути на 30 хв (перший випадок), 60 хв (повторне невиконання домашнього завдання або он-колл, кетч ап) і 120 хв (грубе або систематичне порушення правил, ігнорування першого затримання). Якщо порушення відбулось до обіду, то затримання буде в цей же день. Якщо після обіду, то наступного дня. Батьки попереджаються про затримання, але їхньої згоди не питають. «Школа не потребує узгодження з батьками…» – цитата з закону. І навіть якщо вони проти, то школа має право ігнорувати думку батьків. Адже це є частиною правил школи, на які всі погодились під час вступу. Обов’язок директора школи – забезпечити, щоб ця політика висіла на сайті школи і всі про неї знали.

Важливий момент – не вчитель накладає цю санкцію, а, в основному, керівник Year Office (начальник паралелі, наприклад, начальник усіх 8-х класів).

Затримання відбувається таким чином: усіх дітей школи, які отримали санкції, збирають у певному приміщенні (аудиторії, залі, бібліотеці тощо). Вони виконують домашні завдання пів години, додаткові завдання ще півгодини. А ті, хто затриманий на 120 хв, залучаються до фізичних робіт. Наприклад, до прибирання сміття на території школи. Учителі можуть залучатись до затримання в якості чергових.

Ясно, що всі санкції накладаються відповідно до шкільної політики і правил, без будь-якого натяку на дискримінацію і з гарантією безпеки учня.

Є ще кілька інструментів (перебування «під посиленим контролем», відсторонення від уроків, штрафи батькам, ув’язнення батьків), деякі з них складніші, тому про них наступним разом.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: