Концептуальні засади реформування профільної середньої освіти від МОН. Знову двійка?!

Концептуальні засади реформування профільної середньої освіти від МОН. Знову двійка?!
Дата: 28.10.2024

Автор: Віктор Громовий, український педагог, освітній експерт, публіцист, шеф-редактор порталу "Освітня політика"

Я не злий, я просто уважно читаю офіційні докУменти... Починаючи з їхньої назви.

"Про затвердження Концептуальних засад реформування профільної середньої освіти (академічні ліцеї)". То ви взялись за "реформування профільної середньої освіти (академічні ліцеї)", яка вже є? 

Чи все ж таки ви маєте намір ці академічні ліцеї створити? 

Ну хоча б за алгоритмом і рівня казахських "Назарбаєв інтелектуальних шкіл". 

Читаємо далі:

Відповідно до Концепції Нової української школи (2016), випускник має бути:

- цілісною особистістю, здатною до критичного мислення;

-патріотом з активною позицією, який діє згідно з морально-етичними принципами і здатний приймати відповідальні рішення;

- інноватором, здатним змінювати навколишній світ розвивати економіку за принципами сталого розвитку, конкурувати на ринку праці, учитися впродовж життя.

Відразу ж виникає кілька питань:

1. Чого це я як випускник маю бути "відповідно" до якоїсь концепції, яку написали десяток випадкових "агентів змін" з близького кола тодішньої міністерки заради створення піар-проєкту НУШ? 

ТОБТО МЕНЕ ЗАГАНЯЮТЬ У ЯКІСЬ РАМКИ ЗАМІСТЬ ТОГО, ЩОБ СВОРЮВАТИ МЕНІ ПРОСТІР ДЛЯ РОЗВИТКУ...

2. Що значить бути "цілісною особистістю":  "бути в гармонії зі своїми думками, почуттями та вчинками" чи  бути "людиною, яка усвідомлює і приймає себе у всій можливій повноті" чи ...? 

3. МОНа просто бути людиною "здатною до критичного мислення"(потенційно здатні всі Homo sapiens) чи все ж таки ми прагнемо, щоб на виході з академічного ліцею кожен учень мав розвинуте критичне мислення (як науковий тип мислення, який використовується для розв'язання неординарних практичних завдань, характеризується усвідомленістю, самостійністю, рефлексивністю, цілеспрямованістю тощо)?

4.  Бути "інноватором, здатним змінювати навколишній світ...". Таких людей усього в світі максимум 2,5%, а от непробивних консерваторів аж 16%. І педагогіка тут безсила. Так закладено природою. 

Далі ще цікавіше:

"Для здійснення цієї мети було створено формулу* Нової української школи, яка передбачала...". 

*Формула - це не "чарівна паличка" в руках Гаррі Поттера, яка може здійснити якусь мету, а лише коротка форма символічного запису інформації.

 Дочитав до такої складової цієї формули: "умотивоване вчительство, яке має свободу творчості й розвивається професійно". Немає потреби комусь доводити що вона на нульовій відмітці. Тобто на "нуль" множиться все інше.

 При множенні нуля на будь-яке число або будь-якого числа на нуль, отримаємо нуль.

Далі можна не читати усі 35 сторінок.

Знову двійка?!

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Читач

Добре....

Додати коментар

Новини:

Поділитися: