Методичні рекомендації щодо викладання предмета «Захист України» та військово-патріотичного виховання учнівської молоді

Методичні рекомендації щодо викладання предмета «Захист України» та військово-патріотичного виховання учнівської молоді
Дата: 27.09.2023

Методичні рекомендації щодо викладання

предмета «ЗАХИСТ УКРАЇНИ» та військово-патріотичного

виховання учнівської молоді

у 2023/2024 навчальному році

Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу (стаття 17 Конституції України). Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону (стаття 65 Конституції України).

Військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності (стаття 2 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі – Закон).

Комплектування професійними та вмотивованими військовослужбовцями здійснюватиметься в єдиній системі, що охоплюватиме військову підготовку в закладах загальної середньої освіти військово-навченого резерву (Указ Президента України від 25.03.2021 No121/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 25.03.2021 року «Про Стратегію воєнної безпеки України»).

Готовність Збройних сил України до виконання своїх функцій значною мірою залежить від її особового складу, зокрема підготовленості молоді до проходження військової служби. Основою підготовки громадян України до національного спротиву є їхня загальновійськова підготовка, що поділена на початкову та базову. Стаття 6 Закону України «Про основи національного спротиву» визначає: «Початкова підготовка організовується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти і науки, разом з Міністерством оборони України та проводиться в закладах загальної середньої освіти».

Організація освітнього процесу на уроках з предмета «Захист України» у закладах загальної середньої освіти Закарпатської області у 2023/2024 навчальному році здійснюватиметься:

- відповідно до Конституції України, законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про національну безпеку України», Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії національно-патріотичного виховання, Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, Положення про допризовну підготовку, програми предмета «Захист України» та спільного наказу департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської обласної військової адміністрації та Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У 2023/2024 навчальному році найважливішим компонентом є дотримання в умовах воєнного стану безпечних умов освітнього процесу з особливістю виникнення ймовірних ситуацій, коли вмикається сигнал «Увага всім! Повітряна тривога».

З огляду на реальну загрозу життю і здоров’ю учасників освітнього процесу внаслідок збройної агресії московитів, рекомендуємо вчителям неухильно дотримуватися порядку дій у разі увімкнення сигналів небезпеки під час здійснення освітнього процесу, що розроблені на основі рекомендацій Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Вимоги Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, стан повномасштабної війни в Україні потребують прагматичних підходів до формування готовності старшокласників до військової служби в Збройних Силах України, Міністерстві внутрішніх справ, Національній гвардії України та інших військових формуваннях.

Адже армія потребує підготовленого резерву, і саме заклади загальної середньої освіти забезпечують виконання цього завдання, адже на уроках предмета «Захист України» учні отримують початковий військовий вишкіл і початкову військову підготовку.

Акцентуємо увагу вчителів на проведення загальнонаціональної хвилини мовчання для вшанування пам’яті героїчного подвигу воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України.

У 2023/2024 навчальному році актуальними освітніми завданнями відповідно до поставленої мети у реалізації змісту навчального предмета «Захист України» є:

– ознайомлення учнів з основами нормативно-правового забезпечення захисту України, цивільного захисту населення та особистої безпеки людини;

– усвідомлення ними свого обов’язку щодо захисту України у разі виникнення загрози незалежності та територіальній цілісності держави;

– набуття знань про функції Збройних Сил України та інших військових формувань, їхні характерні особливості;

– засвоєння основ захисту України, цивільного захисту населення, домедичної допомоги, здійснення психологічної підготовки учнівської молоді до захисту України;

– підготовка учнів до захисту України, професійної орієнтації молоді до служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, визначених чинним законодавством, до захисту життя і здоров’я, забезпечення власної безпеки і безпеки інших людей у надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу.

Вивчення предмета «Захист України» спрямоване на формування:

– життєво необхідних знань, умінь і навичок учнів щодо захисту України та дій в умовах надзвичайних ситуацій;

– системного уявлення про військово-патріотичне виховання як складову національно-патріотичного виховання.

У 2023/2024 навчальному році учні вивчатимуть предмет за навчальними програмами «Захист України. Рівень стандарту» для 10-11 класів закладів загальної середньої освіти та «Захист України. Профільний рівень» для 10-11 класів закладів загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН України від 03.08.2022 року No 698 (https://cutt.ly/fXcE48u).

У навчальній програмі враховано основи діючого законодавства та Конституції України, зміни законодавства щодо призову на строкову військову службу, уточнено вимоги відносно нових завдань освіти для впровадження мети навчального предмета «Захист України» – формування в учнівської молоді життєво необхідних знань, умінь і навиків щодо захисту України та дій в умовах надзвичайних ситуацій, а також системного уявлення про військово-патріотичне виховання як складову національно-патріотичного виховання.

Навчальні програми узгоджено із сучасними процесами та змінами у Збройних Силах України, бойовим досвідом учасників АТО і ООС, російсько-української війни та буде доповнено питаннями тактичної медицини, аеророзвідки, використання дронів, протимінної підготовки, орієнтування на місцевості.

Навчальною програмою для 10 і 11 класів передбачено вивчення предмета «Захист України» за двома тематичними планами:

– тематичний план No1 і навчально-польові збори/заняття;

– тематичний план No2 і навчально-тренувальні заняття.

Вибір форм, методів і засобів навчання, зокрема й підручників, розподіл кількості годин, що відводяться на вивчення розділів та окремих тем (це стосується як порядку вивчення тем, так розподілу часу на їх вивчення), учитель визначає самостійно.

Програма для проведення навчально-польових (тренувальних) зборів/занять не залежить від тижневого навантаження і розрахована на 18 навчальних годин. Оцінка за навчально-польові збори/заняття і навчально-тренувальні заняття виставляється окремо від семестрових та визначає підсумкову (річну) на рівні з семестровими. Проведення навчально-польових зборів/занять, навчально-тренувальних занять записуються на окремій сторінці журналу.

Підсумкова оцінка за навчально-польові збори/заняття виставляється перед річною оцінкою з предмета «Захист України» за другий рік навчання.

Рекомендуємо для повноцінного та якісного викладання предмета «Захист України» у 2023/2024 навчальному році у закладах загальної середньої освіти області:

- тижневе навантаження по дві години на тиждень у 10-11 класах (1.5 години інваріантна складова та 0.5 години з варіативної складової освітньої програми закладу освіти, з них 18 годин – на проведення навчально-польових занять (зборів) (тематичний план No1) і навчально-тренувальні заняття (тематичний план No 2);

- з них трьохденні (18 годин) навчально-польові заняття (збори) і навчально-тренувальні заняття проводяться з метою практичного закріплення рівня знань, умінь та навичок учнів у 11 класі наприкінці навчального року на базах військових частин, лікувально-оздоровчих установ, закладів військової освіти, базових закладів та закладів освіти.

До їх організації та проведення залучати обласні, міськрайонні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи місцевого самоврядування;

- проведення вишколів з домедичної підготовки;

- надати можливість учням 11 класів провести до навчально-польових зборів (навчально-тренувальних занять) стрільби з малокаліберної чи пневматичної зброї;

- проведення заходів з формування належної фізичної витривалості юнаків і дівчат, виконання вправ спеціальної фізичної підготовки;

- здійснення ефективної профорієнтаційної роботи щодо пропаганди серед учнів військових професій, вступу випускників у навчальні заклади військового спрямування;

- вивчення основ цивільного захисту проводити окремо в групах тематичного плану No1 і No2 з тренуваннями щодо дій у разі надзвичайної ситуації чи повітряної тривоги (хімічної небезпеки, радіаційної небезпеки);

- спланувати окремим розділом річного плану роботи школи заходи військово-патріотичного виховання та предмета «Захист України», де передбачені, зокрема, місячники військово-патріотичного виховання (20.01-20.02; 15.11-15.12), Захисника і Захисниці України (01.09-01.10), заходи до Дня Незалежності (24.08) та заходи до Збройних сил та Сухопутних військ України (01-12.12), пам’ятних дат патріотичного календаря та інші заходи військово-патріотичного характеру;

- налагодити взаємини з військовими частинами, територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, добровільними формуваннями територіальних громад, підрозділами ГУ ДСНС України у Закарпатській області та військовими частинами Державної прикордонної служби України та Служби Транспорту МО України, військовою кафедрою УжНУ, військовим ліцеєм;

- для активізації військово-патріотичного виховання у закладах системи загальної середньої освіти та з метою якісної підготовки команд навчальних закладів до участі у дитячо-юнацькій військово-спортивній патріотичній грі «Сокіл» («Джура»), інших заходах військово-патріотичного та спортивного спрямування виділяти 0,5 ставки керівника гуртка на проведення гурткової роботи з військово-патріотичного та спортивного напряму, яку повинні першочергово проводити вчителі «Захисту України» та фізичної культури. Під час проведення занять з гурткової роботи необхідно керуватися «Концепцією допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді», програмою предмета «Захист України», програмами гуртків військово-патріотичного, військово-спортивного та військово-прикладного спрямування, що мають відповідний гриф Міністерства освіти і науки України.

У кожному періоді навчання предмет «Захист України» вивчається за тематичними планами No 1 і No 2 окремо. Дівчата за їх власним бажанням (особистим вмотивованим рішенням, у разі згоди батьків, опікунів або піклувальників) навчаються за програмою для групи тематичного плану No 1.

Юнаки, які за станом здоров’я, релігійними поглядами (за подання відповідних документів) не можуть вивчати основи військової справи, навчаються за програмою для групи тематичного плану No 2.

Предмет при цьому в обох випадках називається «Захист України», але для тематичного плану No 2 з уточненням «Основи медичних знань».

Поділ класів на групи юнаків(тематичний план No 1) та дівчат (тематичний план No 2) при вивченні предмета здійснюється незалежно від кількості учнів у класі. Проте, якщо у групі є менше 5 осіб, то учні цієї групи навчаються за індивідуальними навчальними планами.

Календарно-тематичне та поурочне планування здійснюється вчителями у довільній формі, у тому числі з використанням друкованих чи електронних джерел.

Рекомендуємо у навчальних програмах і календарно-тематичних планах виділити ключові теми, на яких ґрунтується подальше опрацювання програмового матеріалу. Це дозволить без порушення системи програмових вимог ущільнювати, оптимізувати вивчення предмета, концентрувати увагу на відпрацюванні позицій, що мають забезпечити якісну самостійну роботу учнів в умовах дистанційного навчання.

Рекомендуємо виділяти до 5 хвилин уроку на висвітлення історичних моментів розвитку та діяльності Збройних Сил України, цікавинок світу бойової техніки і озброєнь, українських перемог і наших славних героїв-патріотів.

Перелік підручників, рекомендованих Міністерством освіти і науки України для використання в освітньому процесі з предмета «Захист України», «Захист України. Основи медичних знань» у закладах загальної середньої освіти з навчанням українською мовою, наведено за покликанням https://imzo.gov.ua/pidruchniki/pereliki/).

Основною організаційною формою вивчення предмета «Захист України» в закладах загальної середньої освіти усіх типів є урок, що проводиться вчителем згідно з календарно-тематичним плануванням та навчальним планом, складеними відповідно до навчальної програми. Важливими умовами успішності занять з предмета є висока дисципліна, організованість, відповідальність учнів. Заняття з предмета «Захист України» в усіх закладах загальної середньої освіти рекомендується починати з виконання Державного Гімну України.

Рекомендуємо під час навчання предмета «Захист України», окрім загальних підходів та принципів (науковості, доступності, достовірності, наочності та ін.), враховувати те, що молода людина 16-17 років (допризовного віку) отримує перше системне враження про Збройні Сили України (інші збройні формування) і загалом про сучасні завдання Національної безпеки та оборони нашої держави. Тому, пропонуємо вчителям акцентувати увагу учнів саме на можливості застосувати набуті знання та навички на уроках для забезпечення власної безпеки, захисту свого життя і здоров’я в умовах воєнного часу.

У 2023/2024 навчальному році вчителям доцільно звернути увагу на питання міжнародного військового співробітництва, що посідає ключове місце в діяльності Міністерства Оборони України. Рекомендуємо чителям, при вивченні розділу «Основи національної безпеки», використовувати інформацію, розміщену на офіційних веб-сайтах: Міністерства Оборони України https://www.mil.gov.ua/.

Готуючись до уроків з тем «Нормативно-правова база з військових питань. Військова присяга та військова символіка України», «Історія розвитку українського війська», необхідно звернути увагу на нормативні документи: закони України про відродження, засади діяльності, структуру, вимоги законодавства до військової служби.

Для забезпечення практичної спрямованості навчання рекомендуємо застосувати:

– завдання, що створюють передумови для співпраці, активної участі учнів у процесі навчання;

– завдання, що спонукають до діалогу, висловлюванню власних думок, міркувань, позицій, способів розв’язання проблеми;

– завдання творчого характеру, при розв’язанні яких учні виявляють ініціативу, самостійність, мають право вибору та власної аргументації;

– завдання, що спонукають до обміну думками, враженнями, включають спеціально сконструйовані ситуації вибору та моделюванню життєвих ситуацій.

Актуальною є проблема своєчасності надання невідкладної домедичної допомоги постраждалим під час надзвичайних ситуацій мирного та військового характеру.

Для цього, під час вивчення предмета «Захист України», у частині розділу «Основи медичних знань» центральне місце відводиться навчанню навичкам надання домедичної допомоги. Навчання з домедичної допомоги регламентується Законом України від 05.07.2012 No 5081-VI «Про екстрену медичну допомогу» та наказом Міністерства охорони здоров’я від 16.06.2014 No398 «Про затвердження порядків надання домедичної допомоги особам при невідкладних станах».

Метою вивчення розділу «Основи медичних знань» є засвоєння базових теоретичних положень першої долікарської допомоги, оволодіння практичними навичками надання невідкладної домедичної допомоги потерпілим на місці події та при транспортуванні до лікувального закладу.

Основними завданнями є оволодіння знаннями, вміннями та навичками домедичної допомоги постраждалим із метою збереження їм життя; надання першої медичної допомоги при різних видах ушкоджень мирного та військового часу, невідкладних станах та нещасних випадках; способи перенесення і транспортування потерпілих; надання домедичної допомоги при: порушенні дихання, зупинці серцевої діяльності, опіках та відмороженнях, утопленні та інших видах механічної асфіксії, непритомності, шоку, загальному переохолодженні організму, тепловому та сонячному ударах, отруєннях чадним газом та іншими отрутами, ураженні електричним струмом.

Надзвичайна важливість вивчення домедичної підготовки висуває в умовах сьогодення постійне вдосконалення матеріальної бази для відповідного забезпечення освітнього процесу (манекени, засоби для зупинки кровотечі).

Слід акцентувати увагу на відмінностях у наданні домедичної допомоги на полі бою від аналогічної медичної допомоги в повсякденній діяльності.

Актуальною є

Стратегічні підходи до національно-патріотичного виховання дітей та молоді в системі освіти визначено Указом Президента України від 18.05.2019 No286/219 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання», Постановою Кабміну України від 09.10.2020 No932 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки».

Державну цільову соціальну програму національно-патріотичного виховання на період до 2025 року затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 30.06.2021 No673 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року та внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Метою цієї програми є вдосконалення та розвиток цілісної загальнодержавної політики національно-патріотичного виховання шляхом формування та утвердження української громадянської ідентичності. Одним із пріоритетних завдань досягнення мети є військово-патріотичне виховання – це здійснення заходів, спрямованих на формування у громадян готовності до захисту України, громадського сприяння безпеці та обороні України та підвищення престижу військової служби.

На виконання Стратегії національно-патріотичного виховання щодо гідного відзначення подвигу Захисників і Захисниць України Міністерство у справах ветеранів України ініціювало впровадження у закладах загальної середньої освіти загальнодержавного проєкту «Місце шани та вдячності». Його мета – утвердження української громадянської ідентичності шляхом формування, збереження історичної пам’яті про події російсько-української війни та популяризації героїчного образу Захисників і Захисниць.

Тож рекомендуємо вчителям долучитися до облаштування інформаційних стендів, присвячених випускникам, батькам або іншим членам родини осіб, що навчаються у закладі освіти, які брали або беруть участь у російсько-українській війні.

Уроки з розділу «Збройні Сили України на захисті Вітчизни» мають великий потенціал для розвитку патріотичної особистості учнів, формування ціннісного ставлення до Збройних сил України, усвідомлення значення військової справи та формування готовності до захисту України.

В основу організації процесу навчання предмета «Захист України» покладено компетентнісний підхід, відповідно до якого результатом стануть сформовані в учнів ключові й предметні компетентності, що свідчать про готовність молоді у разі необхідності виконати свій конституційний обов’язок і стати на захист України.

Обов’язковою формою одягу для вчителя є військова форма та рекомендованою для учнів під час проведення занять з предмета «Захист України» (тематичний планNo1) є форма військових формувань України без знаків розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на це права.

Наголошуємо на необхідності обов’язкового проведення перед початком занять інструктажу щодо дотримання учнями правил безпеки. Окрім того, акцентуємо увагу на суворому дотриманні правил безпеки під час проведення занять у кабінеті та на місцевості, необхідності обов’язкового й неухильного дотримання вимог безпеки на всіх етапах проведення стрільб у стрілецькому тирі та на військовому стрільбищі.

Без дозволу вчителя учні не повинні:

– заходити до приміщення тиру;

– брати до рук зброю;

– виносити боєприпаси та зброю з приміщення тиру;

– заряджати та розряджати зброю;

– проводити підготовку до стрільби (прицілюватися);

– проводити стрільбу.

Відповідальність за дотримання учнями вимог безпеки на заняттях покладається на вчителів предмета «Захист України».

Рекомендуємо для навчання учнів правилам поведінки з вибухонебезпечними предметами використовувати матеріали ЮНІСЕФ (цикл уроків, спільно з Державною службою надзвичайних ситуацій в Україні, МОН України, за покликанням):

– урок із мінної безпеки (https://cutt.ly/5XcGm7s);

– всеукраїнський онлайн-урок з мінної безпеки (https://cutt.ly/wXcHqiL).

Варто інформувати учнів, що в Україні запрацював мобільний за стосунок з мінної безпеки MineFree, який дозволяє повідомити про виявлення вибухонебезпечних або підозрілих предметів, переглянути мапу небезпечних територій та отримати сповіщення про наближення до небезпечного об’єкта.

Детальніше про застосунок – на сайті www.minefree.info.

Радимо для військово-патріотичного виховання учнів та підвищення рівня навчання предмета «Захист України» використовувати журнал «Оборонний вісник», який видається Центром військової політики та політики безпеки, рекомендований МОН України до використання в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти (лист МОН України від 21.05.2021No5/1240-21 «Щодо листа Центру воєнної політики та політики безпеки»).

Рекомендуємо використовувати:

Сайт для викладачів та здобувачів освіти з предмета «Захист України» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://sites.google.com/site/zahist56/

ЗАХИСТ УКРАЇНИ електронний навчально-методичний журнал учителя [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://3axuct.at.ua/ https://sites.google.com/a/kirovogradschool16.klasna.com/kabinet-zv/

Інформуємо учителів предмета «Захист України», що у Міністерстві освіти і науки України розпочали роботу над оновленням шкільної дисципліни «Захист України».

Більше практики, актуальних знань, навичок та життєво необхідних умінь. Саме на це спрямовано оновлення практичної складової шкільної дисципліни «Захист України».

З вересня Міністерством освіти і науки України заплановано пілотний проєкт оновленої дисципліни «Захист України» – його апробація відбуватиметься у школах різних регіонів України. На основі відгуків учителів і учнів, що братимуть участь у пілотному проєкті, програму дисципліни буде фіналізовано.

Щоб пілот проєкту відбувся успішно, Міністерство освіти і науки України організує курс для вчителів. Для цього залучено до співпраці міжнародні і громадські організації, які мають досвід у навчанні дорослих.

Зокрема тих спеціалістів, які готові навчати вчителів роботи із симуляторами FPV дронів, мають спеціалізацію у топографії, домедичній допомозі та запобіганні травматизму, – ці навички необхідні у повсякденному житті.

Уже найближчим часом робочі групи запрошених експертів почнуть працювати над пропозиціями з оновлення практичної складової дисципліни.

Вони актуалізують програму та збільшать кількість практичних занять, додадуть підготовку до опанування базовими технологіями, якими зараз користуються захисники і захисниці. Практична складова дисципліни «Захист України» стосуватиметься вмінь, необхідних для життя в реаліях сьогодення, і це не лише про потреби оборони. Навики домедичної допомоги та орієнтування на місцевості стануть у пригоді в походах, подорожах чи кризових ситуаціях. Знання з мінної безпеки допоможуть зберегти життя і здоров’я, правильно поводитися у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: