Методичні рекомендації щодо вивчення художніх творів російських митців у рамках програми "Зарубіжна література" (5-9 клас)

Методичні рекомендації щодо вивчення художніх творів російських митців у рамках програми "Зарубіжна література" (5-9 клас)

Наталія Химера,  методистка відділу української мови і літератури та зарубіжної літератури КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів»

Сьогодні  більшість європейських вузів піднімають питання вилучити вивчення творів російського мистецтва зі своїх програм. Міністерство культури та інформаційної політики України озвучило свою позицію, яка полягає в тому, щоб припинити будь-який культурний діалог з агресором. Уряди Польщі, Латвії, Литви та Естонії на законодавчому рівні прийняли рішення здійснити повну ізоляцію від росії. Все це є наслідком того, що росія у ХХІ столітті, на території Європи здійснює страшний злочин проти людства – геноцид українського народу.

Шкільний курс «Зарубіжна  література» у загальноосвітніх навчальних закладах України укладено на науково-методичних засадах.  В ньому представлені  вершинні  твори  світового письменства. Зокрема,  і  російського. Але саме ці твори російських  авторів викликають сьогодні несприйняття як учителів, так і учнів  Правильно буде вилучити теми, пов’язані з  творами російських  письменників із програми «Зарубіжна література», не порушуючи  при цьому наукових засад  програмотворення,  не вдаючись до  вульгаризації. Художня  література – явище  багатовимірне. Література – це не лише естетичне явище. Один із її вимірів –  включеність в духовне  буття  нації, боротьбу  за своє   визволення і становлення. Така література  вже й  не  література, а ідеологічна  зброя в руках ворога.

Із огляду на вищезазначене, рекомендуємо відмовитися від вивчення творів російської літератури у рамках вивчення курсу «Зарубіжної літератури» у школі у 2021/2022 навчальному році. Програма дозволяє здійснити заміну творів російської літератури або здійснити перерозподіл годин на вивчення інших творів. Тому вчитель, користуючись академічною свободою та цими рекомендаціями, може внести зміни до своїх календарних планів.

Методичні рекомендації щодо викладання ЗЛ 5-9 класи

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Анатолій Барабаш

100% підтримую! Дуже вірне рішення!

Тамара Ларіонова

Погоджуюсь, що твори російських письменників треба вилучити із програми зарубіжної літератури.

Алла

І без рекомендацій це зробила ще 3 тижні тому

Галина

Підтримую, дуже слушно

Жан Вальжан

Маразм та ідіотизм...

Ірина

І правильно! Щоб руськім духом і не пахло,і лишній раз не вживати слів навіть цих,рускій.....

Тетяна

Чим завинили Чехов, Пушкін, Достоєвський та інші? Вони відомі й популярні у всіх країнах. Як їх можна об'єднати з російською агресією? Ви не вважаєте, що це "перегиб палки"?

Надія

Деякі твори з російської літератури є світовими шедеврами. Якщо ми їх будемо вилучати з програми, то будемо схожі на рашистів. Навіщо обмежувати культурний рівень наших дітей?

Галина Гагалович

Програма "зарубіжної літератури" базується виключно на кацапській, та є ще предмет " світова література"- хай наші діти навчаються і розвиваються на досягненнях літератури світу!!!!

Марія

Після того, як рашисти вчинили геноцид украінського народу, знищили сотні пам‘яток нашоі культури , бібліотек, шкіл, створили гуманітарну катастрофу в Маріуполі, замітають сліди , спалюючи невинних людей в крематоріях, ми, украінці , не маємо навіть морального права пропагувати культуру цих нелюдів! Іхня культура померла разом з іхніми злочинними діями! 83%, які підтримують в росіі свого божевільного керманича- це відповідальність не тільки політичного керівництва , а всієі зграі, що називає себе народом!!!Іхня культура повинна бути в ізоляціі, як і вся краіна! !!!

Олена

Лермонтов- оппозиционер трону : Прощай , немытая Россия...", а Пастернак с его "Доктором Живаго", а Ахматова? а Мандельштам, уничтоженный в лагерях, а Булгаков ???! и это первые имена - на поверхности эмоций....

Одна політика ці рекомендації. Якщо слідувати логіці авторів цієї рекомендації, а вона дуже сумнівна, то не всю німецьку культуру треба було ізолювати від цивілізованого світу!!!! Фашизм!! Десятки мільйонів жертв!!! І що??? Навіть мову вивчали дітми в школі і вишах!! Норм?!

Логіки немає в таких рекомендаціях.

надія

Так, дійсно, немало російських класиків були носіями імперської свідомості. Але ці ідеї дуже рідко лунають у творах. Чи можна звинувачувати у цьому автора "Майстра та Маргарити", поезію О. Мандельштама, Б.Пастернака, М. Цвєтаєвої та інших ? Це література про вічне. Чому тоді в програмі німецька література?

Діана

Німецькі класики також завинили перед українцями? Може і їх вилучимо з програми?Вузькоглядність наших міністерств багатогранна.. Нев національності справа, в політичному устрої держави. Чи можемо ми - українці похвалитися своїм "ідеальним "урядом , конституцією.. в усі часи незалежності , незламності.. ?завжди є недоліки.Томожеі українських класиків та сучасників вилучимо зі шкільної програми?Отож, літературутреба вивчати , як мистецтво слова, а не як ідеологічний домішок до освіти! Тоді

Додати коментар

Новини:

Поділитися: