Модернізація шкільних їдалень: Уряд затвердив розподіл субвенції з використанням DREAM

Модернізація шкільних їдалень: Уряд затвердив розподіл субвенції з використанням DREAM
Їдальня
Дата: 15.08.2024

Кабінет Міністрів України затвердив розпорядження «Про розподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання обладнання, створення та модернізацію (проведення реконструкції та капітального ремонту) їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти у 2024 році». 

Цьогоріч на модернізацію харчоблоків у школах було виділено 1,5 млрд гривень. Ці кошти є вагомою підтримкою громад у реалізації реформи шкільного харчування, яка була ініційована першою леді України Оленою Зеленською у 2020 році. 

Кошти субвенції розподілено на 159 проєктів, відібраних на конкурсній основі відповідно до Порядку та умов надання субвенції, затверджених Кабінетом Міністрів України. Відібрані заклади отримають можливість придбати сучасне обладнання та провести реконструкцію або капітальний ремонт їдалень та харчоблоків.

Заявки для отримання державної субвенції на придбання обладнання та модернізацію харчоблоків у закладах загальної середньої освіти подавали через екосистему DREAM, яка дала змогу автоматично формувати рейтинговий список проектів відповідно до розрахунку їхньої пріоритетності за бальною системою.

Однією з умов отримання субвенції було підтверджене співфінансування з місцевого бюджету, мінімальний розмір якого відповідає індексу податкоспроможності громади.

Оцінювання відповідності проектних заявок вимогам та критеріям здійснювалося комісією МОН, до роботи якої були залучені незалежні експерти. Остаточний добір проектних заявок з метою формування пропозицій щодо розподілу субвенції між окремими місцевими бюджетами відбувався під час засідань комісії за участю представників ОВА та територіальних громад.

Надання субвенції є важливим кроком для реалізації однієї зі стратегічних цілей реформи шкільного харчування — модернізації інфраструктури та спрямовано на поліпшення умов харчування учнів і педагогів у школах. Модернізація їдалень і харчоблоків дасть змогу забезпечити якісне та безпечне харчування.

Очікується, що до кінця навчального року всі 159 шкіл, які отримали фінансування, матимуть повністю оновлені харчоблоки, оснащені новітнім технологічним обладнанням відповідно до сучасних стандартів і вимог.

Наповнення даними сторінок відібраних проектів, моніторинг їх реалізації (включно із даними про закупівлі, звітами про отримані та використані кошти, прогресом виконання робіт, а також їхньою фотофіксацією) буде здійснюватися через екосистему DREAM. Вся інформація буде доступна публічно: в профілі фінансової програми, а також на сторінках кожного відібраного проекту та в публічному модулі аналітики в розділі "Деталі фінансових програм".

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: