На допомогу директору закладу освіти. Підвищення кваліфікації педагогічних працівників

На допомогу директору закладу освіти. Підвищення кваліфікації педагогічних працівників
Дата: 24.07.2024

Постійний професійний розвиток та підтримка власної професійної траєкторії кожного педагогічного працівника – абсолютно необхідна умова для якісної освітньої діяльності закладу освіти.

Водночас підвищувати свою кваліфікацію щорічно є обов’язком і, фактично, невід’ємною складовою педагогічної діяльності кожного. педагогічного працівника.

Загальний обсяг підвищення кваліфікації педагогічного або науково-педагогічного працівника закладу загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти не може бути менше ніж 150 годин на п’ять років (пункт 16 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників» № 800 від 21.08.2019 року) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/800-2019-%D0%BF#n10.

Законодавство не визначає ні мінімальну, ні максимальну кількість годин, які педагогічний працівник має присвятити своєму професійному розвитку впродовж одного року. Це питання має вирішуватися педагогічними працівниками з урахуванням багатьох чинників, обставин і можливостей, у тому числі фінансових, обговорюватися і узгоджуватися на педагогічній раді закладу освіти тощо.

Планування підвищення кваліфікації здійснюється у два етапи, під час яких керівник забезпечує розгляд педагогічною радою питання про затвердження Орієнтовного плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників, його оприлюднення у строки, визначені Порядком, оприлюднення обсягу коштів, виділених на підвищення кваліфікації, та формування Плану підвищення кваліфікації на відповідний рік з урахуванням пропозицій педрацівників. 

Варто зазначити, що саме в Орієнтовному плані підвищення кваліфікації повинна міститися інформація про загальну кількість педагогічних працівників, які проходитимуть підвищення кваліфікації, основні напрями та орієнтовний перелік суб’єктів підвищення кваліфікації.

У надскладних умовах Україна ставить собі стратегічні цілі задля поліпшення якості освіти, оскільки це основа, на якій будуються всі державні сфери. З 2023 року уряд продовжив фінансування реформи “Нова українська школа”. Її розмір у 2024 році становить 1,5 млрд грн., з них на підвищення кваліфікації — 100 млн грн.. (Постанова КМУ від 05.07.2024 № 796) https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-2024-%D0%BF#Text

Хоча обов'язковість «курсів НУШ» наразі не регламентована нормативними документами, однак, безумовно таке навчання є важливим та необхідним для всіх учителів, щоб розуміти підходи, принципи й методики Нової української школи.

Вподобайкі:

1
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: