Освітня програма закладу загальної середньої освіти

Освітня програма закладу загальної середньої освіти
Дата: 17.11.2023

Починаючи з 2022/2023 навчального року відбувається поетапне впровадження Державного стандарту базової середньої освіти (далі – Державний стандарт).

Основним документом, що забезпечує досягнення учнями визначених відповідним Державним стандартом вимог до обов’язкових результатів навчання учнів, є освітня програма закладу загальної середньої освіти. 

Освітня програма має містити вимоги до осіб, які можуть розпочати навчання за програмою; перелік освітніх компонентів та їх логічну послідовність; загальний обсяг навчального навантаження та очікувані результати навчання здобувачів освіти (стаття 33 ЗУ «Про освіту»). 

В освітній програмі закладу освіти, розробленої на основі типової освітньої програми, зазначається перелік модельних навчальних програм, що використовуються закладом освіти в освітньому процесі, та/або навчальних програм, затверджених педагогічною радою (стаття 11 ЗУ «Про повну загальну середню освіту»).

Сукупність модельних та/або навчальних програм в освітній програмі закладу має охоплювати досягнення учнями результатів навчання з усіх визначених Державним стандартом освітніх галузей. 

❗️ Модельні навчальні програми на рівні закладу освіти конкретизуються у навчальні програми, а саме: 

➡️визначається послідовність досягнення результатів навчання учнів з навчального предмета (інтегрованого курсу), опис його змісту та видів навчальної діяльності учнів із зазначенням орієнтовної кількості годин, необхідних на їх провадження тощо. Навчальні програми, що розроблені на основі модельних навчальних програм, затверджуються педагогічною радою закладу освіти. (статті 1, 11 ЗУ «Про повну загальну середню освіту)

‼️ Важливо передбачити! 

✍️ модельні навчальні програми обираються закладом освіти на певний цикл повної загальної середньої освіти і не можуть змінюватися в середині циклу, зокрема при переході від 5-го до 6-го класу, оскільки кожна з модельних навчальних програм має особливості щодо реалізації вимог стандарту до результатів навчання на адаптаційному циклі;

✍️ для 5-х класів, які розпочинають навчання на адаптаційному циклі повної загальної середньої освіти в подальших роках, можуть бути обрані модельні навчальні програми інших авторів; 

✍️ визначальне значення має наступність у процесі вивчення освітніх галузей відповідно до обраних закладом освіти модельних навчальних програм на адаптаційному циклі (5-6 класи) та циклі базового предметного навчання (7-9 класи). 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: