Оцінювання у 5-7 класах НУШ: нові нормативні вимоги

Оцінювання у 5-7 класах НУШ: нові нормативні вимоги
Дата: 10.09.2024

Автор: Марія Барна, завідувачка кабінету впровадження НУШ КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти», кандидатка педагогічних наук, доцентка

У статті викладено власний погляд на проблемні моменти щодо здійснювання оцінювання в НУШ, зокрема й у контексті нових рекомендацій, затверджених наказом МОН України від 02.08. 2024 р. № 1093

Як відомо, НУШ у базовій школі стартувала з 2022/2023 навчального року.

Українські педагоги  навчають дітей, учні й учениці здобувають  знання, складають тестування, проходять  міжнародні оцінювання і внутрішні моніторинги, а вся спільнота разом – волонтерить і щодня, щогодини підтримує  фронт попри повномасштабну війну, блекаути, повітряні тривоги й психологічне виснаження.

Щоб  допомогти освітянам  розібратися з вимогами/рекомендаціями МОН України у контексті наказу від 02.08.2024 №1093 та окреслити перспективи у роботі у 2024/2025 навчальному році, авторкою підготовлено  вибірковий огляд/ добірку матеріалів (Таблиця 1) та 5 вересня 2024 року проведено вебінар з даної теми  для широкого кола освітян.

Оскільки законодавством про освіту визначено, що «освітній процес — система науково-методичних і педагогічних заходів, спрямованих на розвиток особистості, шляхом формування та застосування її компетентностей» (Ст. 1. ЗУ «Про освіту»),  то ми пропонуємо організацію освітнього процесу в НУШ  здійснювати у єдності всіх його складників, чотири з яких, на думку спікерки, можна вважати основними. Саме на цьому  авторка акцентує увагу  слухачів/читачів, зокрема й  з огляду на нові нормативні вимоги щодо оцінювання навчальних досягнень здобувачів освіти 5-9 класів (Наказ МОН України від 02.08.2024 р. №1093).

 

 

 

Вподобайкі:

0
0
0
5
1
3

Коментарі

Ольга

І навіщо придумувати оту маячню із оцінюванням! МОН і подібні, у вас не війна? Краще б підтримали й розвантажили вчителів, а ви робите все, аби педагоги звільнялися й, мʼяко кажучи, недолюблювати свою роботу! Ще й за такі копійки! Ганьба!!!

Віталій

Незабаром оплата зміниться....НБУ турбується....вчитель буде отримувати не копійки..а кроки ..чи ..шаги...і традиційно...і патріотично....і ...як і раніше...безплатно....ура

Валентин

Формувальне оцінювання придумали "фахівці", які жодного дня не працювали в школі. Щоб таким оцінюванням займатися, на уроці ще потрібно одну особу- статиста. Той бюрократ з МОН хай на практиці випробує сам, особисто. З модельними придумали лихорадку. Чому тільки 9,або 10 програм - розробіть 109. І хай вчитель місяця два вибирає. Добре, що тут вже є якесь прозріння. Таке відчуття, що в міністерстві - студенти.

Василь

Це не придумали, це калькують все закордонне, не вдумуючись ні в зміст, ні в якість, ні в прив'язаність до наших реалій. І як правильно говорила Ірина Дмитрівна Фаріон: це ЗНУШ

Марія

Це просто жах!!!Це не нуш, а фуш...

Алла

З-під кого оте шобло вилазить? З Луцькою областю,з підручником Захисту Вітчизни,у якому убивці у москальських спорядженнях,з укр мовою,у підр.якої Україна без Криму..Ох їти того всього..

Віра

Що можна хотіти з НУШ, якщо надсилати рекомендації перед початком навчального року? А ким і де ці рекомендації були апробовані, яку користь вони принесли? Отак взяти і накласти нову систему оцінювання на 6, 7 класи, коли ні діти, ні батьки до цього не готові.

Лев

Керівництво на всіх рівнях знає про школу тільки те, що в них залишися з шкільної парти.А щоб якось виправдати свою посаду придумують різні ідеї і що вони безглузді та несуть тільки шкоду їх це не хвилює

Ольга

Це просто жах!

Світлана

Нещасна Українська Школо

Віктор

Просто на голову не налазить, що твориться в українській освіті. Таке враження,що у МОН діє терористична організація, якій поставлена задача - знищити якісну освіту в Україні!

Анна

Не знущайтеся з дітей і вчителів, "дорогі"чиновники і "розумні"макаренки

Ольга

Бюрократи МОНУ, ви вбивці сучасної шкільної освіти!

Ніна

Цікаво, чи читають коментарі реформатори від НУШ? Питання, схоже, риторичне.((

Марго

Протиріччя на протиріччі. В одному абзаці тільки вербальне оцінювання і підсумкове(семестрове, річне) та ДПА, в іншому - поточне бальне оцінювання 1-12 балів. В одному потрібно дотримуватися критеріїв оцінювання, в іншому підсумкова оцінка ставиться за результатом контрольної (однієї за семестр), бо поточні оцінки не враховуються Вчитель має академічну свободу, але повинен дотримуватися нерозумних вказівок. Що вони курять, коли видають такі "перли"?

Олег

НУШ уже показав , що він нікому ненуш, але про те ніхто і не хоче навіть говорити, а з величезним завзяттям намагаються нам довести як це прекрасно. Висновок з цього всього напрошується лише один - державі потрібен не мислячий натовп, який готовий все сприймати за "велике благо". Вибачаюсь просто нема слів, одні думки і ті нецензурні.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: