Побори у школах: юристи радять батькам писати заяву до відділу освіти

Побори у школах: юристи радять батькам писати заяву до відділу освіти
Дата: 15.10.2023

Новий навчальний рік з новими партами, вікнами і навіть мультипроєкторами. З 1 вересня батьківські чати знову зарясніли повідомленнями “треба здавати гроші”. Комусь у благодійний фонд школи, комусь на свято осені, а хтось вже відрахував кількасот гривень на ремонт. Юристи наголошують - побори у школах заборонені. Відтак батьки сміливо можуть звертатися до дирекції навчального закладу.

Українське законодавство забороняє здавати кошти на потреби школи. Ремонт, обладнання, належні умови навчання - це відповідальність  місцевої влади.

Якщо школа співпрацює з якимось благодійним фондом і батькам пропонують перевести кошти на офіційний рахунок фонду, то тут питань немає. Але це все за бажанням батьків. Якщо ж кошти збираються готівкою, то це вже порушення чинного законодавства. І тут треба звертатися до керівництва навчального закладу. Якщо воно не реагує, тоді йти до департаменту освіти. Якщо ж такі звернення безрезультатні, то тоді можна звертатися до правоохоронців.

Роман Чумак, юрист

Порада: свою скаргу не варто писати одразу до найвищих органів освіти. Це буде марна трата часу. Адже вони, аби розібратися, перенаправляють документ в школу. 

Обов’язково всі свої звернення, робіть у письмовому вигляді. Управління освіти, за законом, має розглянути заяву впродовж трьох днів. Вже через десять днів комісія має надати висновок щодо ситуації.

За результатом цієї заяви, як правило, має бути проведене службове розслідування. В ході якого отримують пояснення у керівництва навчального закладу.Обов’язковозаймався безпосередньо збором грошових коштів.

Роман Чумак, юрист

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Іван

Таким ж бидлом, що нахабно вимагає хабарі від батьків, тероризуючи учнів, є дідух варвара дмитрівна, вчителька 83-ої школи м. Львова. дідух варвара тільки те і робить, що думає про хабарі.

Іван

Про дідух варвара дмитрівна як хабарницю можна знайти цікаву інформацію на третій сторінці публіку , якщо його шукати гуглом по словах : " У кого хто?критика/похвала Середня школа 83 ( м. Львів ) "

Tina

м. Сміла, Черкаський р-н,ЗОШ №1 - фонд школи, подарунки школі і тд,бо за словами вчителя :" це придумали і ввели не ми, то так треба".

Анна

11 школа, Черкаси. 3-а клас. Вимагає мама з батьківського комітету на подарунки вчителям, жодного чеку не надає. Ще й пише списки в загальній батьківській групі, хто не здав гроші

Ірина

Така сама ситуація у школі м. Києва, мій онук буде навчатися у 3 класі, навчальний рік ще не почався а гроші вже вимагають та ще і погрожують. Мама з нашого батьківського комітету веде себе дуже впевнено і зухвало, теж ніякої звітності та чеків.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: