Погіршення результатів учнів з природничих наук є найменш помітним

Погіршення результатів учнів з природничих наук є найменш помітним
PISA
Дата: 06.12.2023

Порівняно з PISA-2018, результати українських підлітків у галузі природничих наук погіршилися, але падіння не є таким відчутним, як в інших галузях.

Загалом вони погіршилися на 19 балів, що за стандартами PISA еквівалентно пів року навчання.

Про це йдеться у Національному звіті за результатами PISA-2022, оприлюдненому Українським центром оцінювання якості освіти.

Зокрема, базовий поріг природничо-наукової грамотності в Україні подолали 66% учнів.

Водночас кожен третій підліток не досягнув рівня, що передбачає принаймні мінімальну підготовленість і спроможність мислити самостійно.

Натомість у середньому за країнами ОЕСР базового або вищих рівнів природничо-наукової грамотності досягли 75% учнів. Наразі українські учні відстають від своїх однолітків приблизно на півтора року навчання.

Також в Україні майже відсутні учні (не більше 2%), які досягли високих результатів з природничо-наукових дисциплін, а в середньому по країнах ОЕСР цих рівнів досягають 7% учнів.

Що стосується гендерних показників, то розриву в успішності з природничо-наукових дисциплін між хлопцями та дівчатами в Україні майже не спостерігається (0,6 бала на користь дівчат).

Як відомо, оцінювання з природничо-наукової грамотності передбачає виявлення здатності 15-річного учнівства як свідомих громадян вивчати й розв’язувати проблеми, пов’язані з наукою й науковими ідеями.

Відповідно до визначення PISA, науково грамотна особа готова брати участь в обґрунтованому дискурсі про науку й технології, що потребує навичок наукового пояснення явищ, оцінювання та планування наукового дослідження та наукової інтерпретації даних і доказів.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: