Практичні кейси використання ШІ на уроках технології

Практичні кейси використання ШІ на уроках технології
Дата: 06.08.2024

Автор: Элла Данилина

У сучасному світі технології швидко розвиваються, і штучний інтелект (ШІ) стає невід’ємною частиною багатьох аспектів нашого життя, включаючи освіту. На уроках трудового навчання/технологій використання ШІ може значно підвищити ефективність навчання та розвитку здобувачів освіти.

Яким чином?👇

📌Індивідуалізація навчання: ШІ дозволяє адаптувати освітній процес до індивідуальних потреб кожного здобувача освіти, забезпечуючи персоналізовані завдання та вправи.

📌 Ефективність: учителі можуть отримувати детальну зворотну інформацію про прогрес здобувачів освіти, що допомагає вчасно коригувати навчальний план.

📌Творчість та інновації: стимулювати творчість дітей, пропонуючи інструменти для створення зображень, текстів, відео, що робить навчання більш захоплюючим і динамічним.

📌Розвиток метанавичок: сприяє розвитку критичного мислення, креативності, гнучкості та інших важливих навичок, які будуть корисними дітям у майбутньому.

📌 Підготовка до майбутнього: готує здобувачів освіти до майбутніх професійних викликів та допомагає їм стати конкурентоспроможними на ринку праці.

📌Сприяння інтеграції з іншими предметами: допомагає інтегрувати трудове навчання з іншими предметами, такими як математика, креслення, мистецтво тощо, що сприяє збагаченню освітнього процесу.

📣 Запрошую до перегляду кейсів цифрових платформ із штучним інтелектом, які можна використовувати в організації проєктно-технологічної діяльності на кожному етапі проєктування.

Кейс 1. На організаційно-підготовчому етапі проєктування відбувається велика робота з пошуку та узагальненню інформації до проєкту, визначення ідей проєкту. Незамінними помічниками на цьому етапі будуть мовленнєві моделі штучного інтелекту: Gemini, ChatGPT, чат-бот Bing AI

Кейс 2. На конструкторському етапі проєктування діти занурюються в роботу з графічною документацією. На етапах роботи з моделями-аналогами, розробкою ескізного малюнка та клаузури моделі виробу, створенню її технічного опису в нагоді будуть моделі штучного інтелекту, які працюють із зображеннями та інструменти дизайну:

👉Ideogram https://ideogram.ai/login - безкоштовний сервіс для генерації зображень за допомогою штучного інтелекту, який дозволяє генерувати наочні матеріали до уроків з будь-якої теми, робити різні творчі проєкти з учнями, експериментувати зі стилями та жанрами.

👉Firefly https://firefly.adobe.com/ – генератор зображень із тексту на базі ШІ, дає змогу створювати зображення відповідно до ваших конкретних потреб.

👉Bing AI Image Generator https://www.bing.com/images/create — інструмент, розроблений із використанням передових можливостей технології DALL-E 3 від OpenAI. Дозволяє створювати детальні зображення виключно на основі текстових описів.

👉Pixcap https://pixcap.com/explore — інструмент дизайну на основі штучного інтелекту, який дозволяє змішувати та поєднувати понад 10 000 3D-елементів для створення та покращення дизайну. Є можливість використовувати підказки штучного інтелекту, щоб генерувати необмежену кількість варіантів дизайну та налаштовувати його елементи.

📣Обирайте зручні для вас генератори зображень на основі штучного інтелекту https://easywithai.com/free-ai-image-generators/ та використовуйте їх в своїй роботі.

Кейс 3. На технологічному етапі проєктування дуже важливо навчити дітей працювати з різними інструментами, виконувати технологічні операції з виготовлення об'єктів проєктування. Багато вчителів для візуалізації навчального матеріалу на цьому етапі записують відео. Для скорочення часу на запис та монтаж відео рекомендую використовувати моделі штучного інтелекту, за допомогою яких генеруються відео:

👉 Lumen5 https://lumen5.com/ - інструмент для створення відео з тексту. Ви можете ввести або вставити текст, наприклад, інформацію про технологію виготовлення виробу, технологічну операцію або текст проєкту, а Lumen5 автоматично перетворить його на відео з відповідними зображеннями, музикою та голосом. Ви також можете редагувати відео, додаючи або змінюючи елементи за своїм смаком.

👉Fliki https://fliki.ai/?via=withai -дозволяє перетворювати текст на відео за допомогою ШІ. Просто введіть URL-адресу статті блогу або вставте свій текст, і Fliki узагальнить вміст, знайде відповідні візуальні елементи та створить відео з голосом, схожим на людський, потрібною мовою та голосом.

👉Vidnoz AI https://aiapp.vidnoz.com/ — безкоштовний відеогенератор Al із сотнями аватарів, шаблонів і голосів для швидкого створення відео Al. Він пропонує понад 50 реалістичних аватарів штучного інтелекту з озвученням і жестами, а також понад 100 професійно створених шаблонів.

📣Обирайте зручні для вас відеоінструменти з штучним інтелектом https://easywithai.com/free-ai-video-tools/ та візуалізуйте технологічний етап проєктування корисним відеоконтентом.

Кейс 4. На завершальному етапі проєктування багато часу займає підготовка презентацій результатів проєктування та реклами. Тут на допомогу можуть прийти моделі штучного інтелекту для генерації Reels - відео, презентацій тощо.

👉Clipchamp https://clipchamp.com/uk/ – функціональний інструмент для створення та редагування відео з інтуїтивно зрозумілим інтерфейсом.

👉Wepic https://wepik.com дозволяє створювати презентації українською мовою: вибрати тему, стиль і сформулювати текст, а штучний інтелект створить для нас презентацію, що складається з 8 слайдів.

👉Wave.video https://wave.video/main - онлайн відеомейкер для створення коротких рекламних відеороликів, відео для блогу або веб-сайту, відеореклами, відео для соціальних мереж тощо.

Отже, використання сучасних цифрових технологій на уроках трудового навчання/технологій не лише розширює можливості навчання, але й готує здобувачів освіти до успішного майбутнього в цифровому світі. Світ динамічний, і для того, щоб йти в ногу з часом, потрібно адаптуватися до змін та інновацій. І найголовніше – розглядати ці можливості не як загрозу, а як допоміжний інструмент професійної діяльності.

P.S. Перейдіть за покликанням https://padlet.com/ella05danilina1/padlet-ctu9wo23ee7sjdj5 і ви потрапите на віртуальний майданчик “Практичні кейси використання штучного інтелекту на уроках трудового навчання/ технологій”

Нехай кожен учень та його наставник мають можливість відкрити для себе нові горизонти завдяки ШІ!

 

Вподобайкі:

2
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: