Про вчасність рішень влади усіх рівнів, комунікацію з громадою та повагу до законів: відповідь освітнього омбудсмена меру Львова Андрію Садовому

Про вчасність рішень влади усіх рівнів, комунікацію з громадою та повагу до законів: відповідь освітнього омбудсмена меру Львова Андрію Садовому
Дата: 19.07.2024

Насправді сумно читати заклики мера прекрасного міста ігнорувати українське законодавство і законні права дітей, батьків і вчителів.  

Не мав наміру втягуватися у публічну дискусію, але змушений відповісти на допис мера Львова пана Андрія Садового щодо моєї позиції про рішення міської влади Львова почати навчальний рік раніше, ніж це визначено законодавством.

Почну з головного. 

Львів - дуже круте інноваційне місто, де починаються і розвиваються важливі для української освіти ініціативи. Це для мене теза, яка має численні підтвердження. 

Але наявність чудових ініціатив і плідної роботи Львова не означає, що будь-яке рішення місцевої влади є апріорі вдалим, обгрунтованим чи законним. 

Рішення про більш ранній початок навчального року, на мою думку, може бути правильним. І загалом я Львів у цьому розумію і підтримую. 

Прошу уважно прочитати й зафіксувати мою позицію з публікації на цю тему (цитую): 

"Враховуючи стан в енергетиці, рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне. 

Проте таке рішення Кабінету Міністрів України мало б бути на кілька місяців раніше, щоб дати громадам свободу вибору щодо початку та завершення навчального року. Це дало б змогу громадам та закладам освіти якісно підготуватися до такого кроку."

Оригінал тут: https://1ll.ink/ejhXW

Тобто - таке рішення цілком може бути. Але за умови, що рішення вчасне, що про нього заздалегідь знають ті, на кого це безпосередньо впливає: діти, батьки, вчителі.  

Пан Садовий пише, що "освіта потребує змін". Абсолютно з цим погоджуюся. 

І одна із найважливіших змін, яких потребує освіта - здатність влади (як центральної, так і місцевої) вчасно ухвалювати і якісно комунікувати необхідні для освіти рішення. 

Ще одна необхідна зміна в освіті і суспільстві - вміння поважати та виконувати законодавство країни, в якій ми живемо. І не лише ті законодавчі акти, які нам до вподоби, а всі закони, всю Конституцію. Ми або поважаємо і виконуємо закони, або ні. Якщо законодавство нас не влаштовує - добиваємося його зміни. Але доки закон працює, його треба виконувати. 

Якщо говорити про Львів, то у мене пряме запитання: чому таке рішення запропоновано лише зараз, а не наприкінці травня, ще до кінця попереднього навчального року? Вже тоді було зрозуміло, що енергетика під ударом, що, безумовно, негативно впливатиме на освіту. Якби рішення про більш ранній початок навчального року було запропоновано тоді, можна було б  більш організовано і вчасно внести зміни до законодавства і попередити всіх учасників освітнього процесу.  

Якби Львів звернувся до Кабміну у травні з проханням надати громадам залежно від поточних умов можливість самостійно визначати дату початку і завершення навчального року  в межах чинного законодавства, я став би найгарячішим союзником громад у цьому. Бо громади мають мати право на таку можливість. Але наразі вони її не мають: бо закон є закон. 

І коли пан Садовий пише про активності львів'ян щодо допомоги нашим співгромадянам - я це знаю і дуже ціную. Але відмінність у тому, що ухвалюючи такі рішення, Львів не порушував вимоги чинного законодавства. Щодо початку навчального року - порушує. 

Що ще мені прикро, так те, що замість порадитися з юристами і, можливо, запитати позицію освітнього омбудсмена ЩЕ ДО УХВАЛЕННЯ РІШЕННЯ, мер Львова відразу виніс це у публічну площину. 

Наостанок - ще раз. Вірте чи не вірте - я безмежно ціную ті чудові речі, які робить Львів в освіті. Я справді глибоко поважаю інноваційність львів'ян і їхню рішучість до змін.

Але це не означає, що кожне рішення львівської (та й будь-якої іншої) міської влади є вдалим і законним - і його треба обов'язково підтримувати. 

Власне, можливість відкритої дискусії - це і є демократія. 

Тому прошу міністра освіти і науки, народних депутатів з Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, представників громад зібратися на термінове засідання та вирішити питання початку навчального року. Готовий долучитися до такого обговорення.

З повагою 

освітній омбудсмен                                                                                   Сергій Горбачов

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: