Психологічні особливості адаптації до навчання дітей-ВПО

Психологічні особливості адаптації до навчання дітей-ВПО
Дата: 21.09.2024

Автор: Irina Gnezdilova

В цьому році в багатьох школах країни сядуть за парти діти, що є ВПО. Частина з них вже вчилися в цих школах минулого року, частина – лиш нещодавно переїхали, або тільки наважилися залишити свою онлайн школу і переступити поріг іншої школи в іншому місті.

Кожна з цих ситуацій дещо різна, але й має багато спільного. За плечима у кожної такої дитини є травмівний досвід переїзду, втрати звичного оточення та близьких людей. Усі ці аспекти важливо враховувати, допомагаючи таким учням адаптуватися на новому місці.

Отже, як педагогічний колектив школи може сприяти процесу адаптації таких учнів:

✅Якщо ви психолог — нагадайте колективу механізми дії травми на психіку людини, а також актуалізуйте правила надання першої психологічної допомоги. Різкі звуки, гул літака чи специфічні запахи частіше провокують у таких діток тригерні реакції. І головна задача дорослого — дати дитині відчуття, що ви поруч і впевнені у своїх діях відносно допомоги.

✅Пам’ятайте, що від ставлення вчителя часто залежить відношення до новачка багатьох дітей класу. Проявляйте повагу, тактовність і рівність. Надмірна жалість та увага до дитини не поліпшить процес адаптації.

✅Обов’язково поговоріть з батьками учня чи учениці. Поставте їм питання про те, які особливості пережитого досвіду, на їх думку, варто враховувати при спілкуванні з їх дитиною. Не забудьте розпитати про захоплення, улюблені предмети, хобі.

✅Починайте знайомство з пропозиції учню чи учениці розказати про себе. Не наполягайте та не наголошуйте на тому, звідки приїхала дитина. Учень чи учениця самостійно має вирішити, чи хоче він / вона це озвучувати і в який момент.

Дуже часто представлення дітей ВПО класу звучить як «Це наш новий учень. Він з Херсону. Його звуть…». Робіть акцент на імені, захопленнях дитини, про які дізналися з попередньої розмови з нею, а не на географічному походженні.

✅Згадайте про принципи «лагідної українізації». В моменти когнітивної втоми або під час емоційної розмови людина автоматично може повертатися до звичного мовлення. І сказані в цей час зауваження дуже ранять. Захисною реакцією може бути відстороненість, занурення в себе або, навпаки, протест та агресія. Краще лагідно та щиро підкреслюйте успіхи у вимові: «В тебе добре виходить говорити українською», «Ти робиш значні успіхи», «Я бачу, як ти стараєшся!» тощо.🫶

✅Враховуйте, що пережитий стрес впливає на когнітивні процеси. Учню чи учениці буває важко запам’ятовувати новий матеріал, згадувати отримані раніше знання. Підкреслюйте успіхи та вдалі спроби, вселяйте віру в те, що поступово навчання вдаватиметься краще.

✅Поясніть вплив стресу на психіку дитини батькам, щоб вони не вимагали від дитини швидкої адаптації і зрозуміли, що відбувається з пізнавальною сферою.

✅Уникайте фраз на кшталт: «Діти, ви маєте розуміти, дитині, можливо, нічого носити, їх сім’ї важко». Частіше підкреслюйте успіхи: «Микита чудово впорався із завданнями квесту і допоміг команді класу вибороти перемогу!».

✅Якщо до школи прийшла дитина молодших класів, врахуйте, що більша частина її шкільного життя пройшла в онлайн форматі: спочатку карантин, а потім навчання онлайн під час війни. Такому учню чи учениці треба буде більше часу, щоб пристосуватися до звичних для їх одноліток, режимних моментів. Важливо буде приділити час формуванню навичок самоорганізації, опрацюванню матеріалу.

✅Не залежно від віку нового учня чи учениці, приділіть час тому, щоб познайомити його з простором школи, режимними моментами, правилами, що склалися в класі. Чим знайоміший простір – тим він безпечніший.

✅Багато учнів не наважуються йти в школу в новому місті, оскільки бояться не влитися в колектив класу. Проводьте більше активностей, які об’єднують учнів у різні групи. Це дуже важливо, оскільки дасть змогу познайомитися з новими однокласниками та знайти спільні інтереси.

Формуйте культуру «гледінгу» (походить від англійського glad — радість). Це культура піклування дітей один про одного з метою зробити життя іншої людини комфортнішим. Гледінг – це суперсила, яку дитина може застосовувати, щоб допомогти іншій почуватися комфортно та радісно.🫶 Детальніше про гледінг ми обов’язково розкажемо в наступних дописах.

✍️А поки що пропонуємо поділитися ідеями для вдалої адаптації учнів ВПО, які ви застосовували у своєму навчальному закладі.

Вподобайкі:

1
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: