Питання переходу з однієї модельної програми на іншу в 6 класі

Питання переходу з однієї модельної програми на іншу в 6 класі
Дата: 29.03.2023

Зміна модельної програми. Пояснення про академічну свободу вчителя від Taras Tkachuk

Колеги! Почастішали питання щодо переходу з однієї модельної програми на іншу в 6 класі.

ПИТАННЯ 1: Я працював/ла за підручником Іваненка в 5 класі, але хочу перейти на підручник Петренка в 6 класі. Чи можу я обрати підручник Петренка?

ВІДПОВІДЬ: ТАК, можна. Жодних заборон і застережень НЕМАЄ.

ПИТАННЯ 2: Підручник Петренка для 6 класу написаний за іншою модельною програмою, що відрізняється деякими темами від програми, за якою я працював/ла в 5 класі. Чи можу я перейти на нову програму в 6 класі?

ВІДПОВІДЬ: ТАК, можна. Жодних заборон і застережень НЕМАЄ. Потрібно лише в навчальну програму (і календарний план) включити ті теми, яких немає в раніше обраній програмі. Ну, і звичайно, вилучити зайве.

Нагадуємо, що з української мови є 2 модельні програми, авторами/ками яких є:

1) Голуб Н., Горошкіна О.;

2) Заболотний О., Заболотний В. та ін.

Ці програми мають кілька тем, які розподілені по-різному. Про це ми детально розказували на наших тренінгах рік тому.

Щоб перейти, наприклад, з підручника Авраменка для 6 класу на підручник Заболотних, вам не потрібно вносити жодних змін у навчальну програму, бо ці підручники написані за однією модельною програмою.

Щоб перейти, наприклад, з підручника Авраменка (чи Заболотних) на підручник Онатій, Ткачука, вам потрібно внести незначні корективи в програму за 1 чверть.

Теми, яких немає в програмі Голуб, Горошкіної для 6 класу, можете брати з підручників для 5 класу за цією ж програмою. Вилучаєте з цієї програми тему «БУДОВА СЛОВА. ОРФОГРАФІЯ. 11 годин» (їх за програмою Заболотних вивчають у 5 класі). Натомість додаєте теми «ЛЕКСИКОЛОГІЯ. ФРАЗЕОЛОГІЯ. 12 годин». За кількістю годин, як бачите, ця заміна майже збігається: потрібно додати лише 1 урок на діагностичну роботу (можна використати 1 урок з розвитку мовлення).

Зразок календарного планування для переходу з однієї програми на іншу ми вже розробили і надамо для всіх охочих безкоштовно.

Академічна свобода вчителя - безперечна перевага НУШ.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: