Розроблення індивідуальної програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами

Розроблення індивідуальної програми розвитку для дітей з особливими освітніми потребами

Для створення якісної індивідуальної програми розвитку (далі - ІПР) необхідно мати повну інформацію про дитину. Таку інформацію команда супроводу отримує з висновку інклюзивно-ресурсного центру (далі – ІРЦ) , спостерігаючи за дитиною на перервах, під час навчання, аналізуючи учнівські роботи, тестування, спілкування дитини з однокласниками. Почерпнути інформацію можна також із бесід з дітьми, батьками, з результатів анкетування, а також вивчаючи звіти про реалізацію ІПР попередніх років, програму реабілітації (для дітей з інвалідністю оформлюють лікарі).

Індивідуальна програма розвитку є обов’язковим освітнім документом для всіх дітей з особливими освітніми потребами (далі – ООП), які навчаються на інституційній формі здобуття освіти (очна, дистанційна). Для дітей, які здобувають освіту індивідуально (екстернат, сімейна (домашня) форма, педпатронаж), — у разі надання батьками висновку ІРЦ.

Особливі освітні потреби визначає ІРЦ у висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи. Для керівника закладу висновок ІРЦ — важливе джерело інформації про те, які саме особливі освітні потреби має дитина та що необхідно забезпечити у закладі освіти для якісного освітнього процесу.

Щороку для кожної дитини з ООП команда супроводу протягом двох тижнів від початку навчання складає ІПР учня/учениці за формою, визначеною додатком 3 Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/957-2021-%D0%BF#n88)

Запорука якості ІПР — детальне вивчення комплексної оцінки всіма членами команди супроводу та їхня активна участь у її розробці.

Керівнику закладу необхідно уважно ознайомитись із висновком про комплексну оцінку та вивчити інформацію у ньому. Це важливо, бо усі рішення керівника, пов’язані з навчанням дитини з ООП, мають базуватись на даних із комплексної оцінки. І саме ці дані легітимізуватимуть подальші дії керівника з організації навчання для дитини з ООП.

Докладно: посібник для директорів "Впроваджуємо інклюзію в закладі освіти" https://sqe.gov.ua/.../Inclusion_zaklad_osvity_SQE-SURGe...

Вподобайкі:

1
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: