За яких умов до висновку ІРЦ необхідна повторна комплексна оцінка, яка є основою для розроблення індивідуальної програми розвитку?

За яких умов до висновку ІРЦ необхідна повторна комплексна оцінка, яка є основою для розроблення індивідуальної програми розвитку?

Комплексна оцінка – це збір та інтерпретація інформації про особливості розвитку особи з метою визначення її особливих освітніх потреб та освітніх труднощів, розроблення рекомендацій щодо її індивідуальної освітньої траєкторії, модифікації чи адаптації освітньої програми (навчальних предметів), організації освітнього середовища, особливостей організації надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг.

Для організації інклюзивного навчання керівник закладу має знати, за яких умов до висновку ІРЦ необхідна повторна комплексна оцінка, за  результатами якої складається висновок про повторну комплексну оцінку, який зберігається в АС «ІРЦ», і є основою для розроблення індивідуальної програми розвитку.

Батьки дитини з особливими освітніми потребами мають надати повторну комплексну оцінку: 

✅ при переході з дошкільного закладу освіти в заклад загальної середньої освіти (коли дитина проходила КО при зарахуванні до дошкільного закладу освіти, 

✅ перед зарахуванням до першого класу); 

✅ при переході дитини між рівнями освіти (по закінченні 4 класу і 9 класу дитина має пройти повторну КО); 

✅ при переведенні дитини зі спеціального закладу освіти; 

✅ у випадку визначення потреби у продовженні тривалості здобуття освіти.

Повторна комплексна оцінка може проводитися за всіма або окремими напрямами залежно від освітніх потреб особи з особливими освітніми потребами.

❗ Важливо! У період воєнного стану для осіб, які здобувають загальну середню освіту та тимчасово перебувають за кордоном, або для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, під час переходу між рівнями освіти строк дії висновку, який використовувався у процесі здобуття освіти на попередньому рівні освіти, продовжується на період воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду). 

Повторна комплексна оцінка має бути проведена не пізніше ніж через три місяці після припинення чи скасування воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду), повернення здобувача освіти з-за кордону або повернення тимчасово окупованої території, на якій проживає здобувач освіти.

❗ Акцентуємо увагу!  На допомогу керівникам шкіл у створенні якісного інклюзивного освітнього середовища для дітей з особливими освітніми потребами Державна служба якості освіти у співпраці з проєктом «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) розробили посібник «Впроваджуємо інклюзію у закладі освіти» 👉 http://surl.li/ldkyw

🔸 Закон України «Про освіту» 👉 http://surl.li/ixnq

🔸Постанова Кабінету Міністрів України від 15.09.2021 № 957 «Порядок організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої  освіти» 👉 http://surl.li/gdops

🔸 Постанова Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 № 545 «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр» 👉 http://surl.li/aavse

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: