Що зміниться в Типовій освітній програмі для 5-9 класів НУШ

Що зміниться в Типовій освітній програмі для 5-9 класів НУШ
Дата: 10.06.2024

Автор: Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Беріть участь у громадському обговоренні змін до Типової освітньої програми для 5-9 класів НУШ.

Наша команда напрацювала низку пропозицій, як цю освітню програму поліпшити, враховуючи, у яких умовах нині навчаються діти. Чимало з них переживають стрес, а багато хто має освітні втрати й розриви через переїзди чи навчання в укриттях.

Що ми пропонуємо змінити?

• Гнучкість навчальних планів.

Раніше школи рідко користувалися можливістю варіювати кількість годин між різними освітніми галузями. Тепер ми пропонуємо систему, де є мінімальна кількість годин для кожної галузі та резерв годин, який заклад освіти використовує на власний розсуд для підсилення певних освітніх галузей. Наприклад, у 5 класі цей резерв становить 7 годин. Це дає вам інструмент «тонкого налаштування» під потреби учнів.

• Інтеграція предметів.

Уніфікувати назви інтегрованих курсів та визначити години на міжгалузеві курси. Інтеграція допомагає дітям бачити зв'язки й мислити ширше.

• Подолання освітніх втрат.

Нова структура дає змогу виділити додаткові години на ті предмети, де діти відстають.

У когось це може бути математика, у когось – мова. Ви зможете підтримати кожного учня там, де він потребує цього найбільше.

• Зменшення навантаження.

Стрес і перевтома – це реальність наших дітей. Гнучкий розподіл годин допоможе збалансувати навантаження, дати дітям час на відпочинок і рефлексію.

• Громадянська освіта.

Ми збільшили години на громадянську та історичну освіту. У 9 класі це вже 3,5 години замість 2. Бо зараз, як ніколи, важливо розуміти своє коріння, свою роль у суспільстві. Це формує стійкість нації.

Також у проєкті враховано потреби нацменшин, є рекомендації для їхніх класів, додали в перелік програми з кримськотатарської мови.

А ще – оновили підходи до оцінювання, тож тепер вони ліпше відповідають вимогам чинного Державного стандарту базової середньої освіти, за яким наступного навчального року розпочинають навчання учні 7 класів.

Які наступні кроки?

Вивчіть проєкт змін.

Обговоріть з колегами, батьками, старшокласниками та надішліть ваші пропозиції на адресу svitlana.fitsailo@mon.gov.ua.

Ваш досвід безцінний. Ви щодня працюєте з дітьми, знаєте їхні історії. Тому кожен ваш коментар, кожна ідея – це цеглинка у фундамент нової системи освіти.

Джерело:

Вподобайкі:

1
1
0
13
9

Коментарі

Юрій

"Це є дурістю, якщо немає чіткого поділу годин. Директори почнуть створювати потрібні предмети під свої потреби

Петро

От же ж ...читач окопний...

Олексій

Досить брехати людям. Ставка вчителя - це мінімальна заробітна платня в країні. А економіка - це база і драйвер розвитку. Не тільки реформи провалите, попереду колапс в освіті. Схоже що влада вирішила: зараз якось буде, а після нас - то вже не до нас. Працювати в освіті скоро ніхто не буде.

С. А.

А на рахунок мистецтва то зводять все на нівець: 0, 5 год музика та 0,5 образотворче. То забирайте ці предмети геть, викасовуйте в інститутах ці спеціальності, бо Україні культури більше не потрібно.

Тетяна

Яка нісенітниця . Минулого року розробили Модельні програми, а цьогоріч команда міністра " напрацювала " зміни. Тепер Модельні програми вже не актуальні, пане міністре? Я вважаю, що у програмі не потрібні навчальні предмети по 0,5 год. Що можна вивчити, чого навчитися за таких умов? Продовжуєте переможно руйнувати освіту, пане міністре і " команда "!

Наталія

Цікаво, а знають у міністерстві, що музика розвиває дитину ВСЕБІЧНО! Вже перевірено роками, досвідом, у різних школах - немає музики, немає яскравих особистостей, переможців!!!

Олена

Вважаю, що це нісенітниця з боку міністерства, не скорочуйте години тих предметів на яких діти відпочивають, зробіть краще усім однакову навантаженість за предметами, наприклад усі предмети по дві години, а в профільному класі (там де дитина визначилась з цікавим для себе предметом) там навантаженість за профілем хай збільшується. І профільне навчання треба починати з 9 класу

Петро

Варіативна частина не фінансується державою, а у місцевої влади на освіту теж грошей немає. От і матимем навантаження з предметів по мінімальній сітці. Вже сьогодні читати - не вміємо, пишем - не розбереш, що написано, таблички множення - не знаємо. Можливо це і є країна у смартфоні.

Олена

Цитата: " Це дає вам інструмент " тонкого налаштування" під потреби учнів... Смішно. Директор школи матиме "інструмент", щоб збільшити навантаження тому, хто йому більш вигідний-рідніший-зручніший і т.д. Стосовно деяких предметів: мистецтво по 0,5 на образотворче і музичне - дурість ( духовність, естетика паде в нуль, але кого це цікавить), технології 1 година - це щось... А де ж компетенції, які мають задовольняти людські потреби? Ви вірите, що адміністрація робитиме поділ враховуючи інтереси учнів? Правда? Перестаньте робити експерименти в освіті, залиште знедоленого вчителя, з його мізерною зарплатою і купою обов'язків, у спокої.

Аліна

Думаю, що 0,5 год на малювання та співи - це непогано, краще прибрати взагалі, для цих предметів є окремі школи, кому потрібно розвивати ці компетенції, нехай їх і відвідують, а звільнені години діти нехай викорисають так, як їм хочеться. І не потрібно казати, що культури більше в Україні не потрібно. Та ні, звичайно, потрібно, але культура, це не співи і музика в середній школі, а зовсім інше, ширше поняття. Можна вміти малювати і співати, та при цьому не бути культурною людиною, а можна - навпаки.

Віктор

Не потрібно зменшувати кількість годин музичного мистецтва та образотворчого мистецтва 0,5 годин це ще залишилися одні предмети для дітей які розвантажують дитину від математики хімії та ряд інших предметів . Хочу також зауважити що трудове навчання теж у 5-6 класах не потрібно зменшувати з 2 на 1 годину діти не встигають за 1 годину зробити певну роботу по програмі . Якщо в когось є бажання розвантажити дітей то змініть програми приберіть оцінювання з вищесказаних предметів і на цьому питання вирішено. Шановне міністерство освіти не руйнуйте освіту !!!

В.В.

Чому і для чого в розвинених країнах предмети мистецтва по 8 годин на тиждень? Що це дає? Почитайте, Проконсультуйтесь з фахівцями!!! Проаналізуйте!!! Перед тим як скорочувати предмет мистецтва, поцікавтесь, як пасивно впливає на розвиток дитини його вивчення, і тільки тоді приймайте рішення! А не так як ви зазвичай звикли - щось приймати, а потім думати. Дуже сумно й боляче від ваших «реформ». 😢😢😢

Ірина

Не можна зменшувати години музичного та образотворчого мистецтва . Це єдині предмети, де дитина почувається значущою і переможцем. Може емоційно відпочити від інших предметів. У містах діти можуть ходити на гуртки а у селах та селищах, діти цього позбавлені. Це єдина підтримка на державному рівні. Як можна навчити дитину творчості та креативності, якщо не вміти малювати? Це ганьба для нації!!!!

Людмила

Граємося. Ну і догралися з НУШ. Те не потрібно, те не так. Профі... Ні писати , ні рахувати. В усьому винен хто? Вчитель. Правильно. А ми красиві і " пушисті".

Ірина

Пане міністре, як ви думаєте, що в умовах нестачі фінансування та освітньої субвенції будуть робити управління освіти, адміністрації закладів освіти? Правильно - використовувати освітню програму по мінімуму. Навчальні плани складатимуться лише з урахуванням обов'язкового мінімуму годин, а на додаткових годинах, як завжди, будуть економити. Це відбувається рік за роком. Додаткові години варіативної складової практично не використовуються. Як у нас кажуть - години "по рисочку", все інше - немає грошей. І матимето у результаті те, що вчителі втрачатимуть педагогічне навантаження, а отже, втрачатимуть у зарплаті. Але про вчителя не думають, думають про дітей. Тоді поясніть, як, до прикладу, вчитель програму з географії, розраховану на 2 години, має реалізувати за 1 годину? Як програму з біології у 7 класі, для якої і 2,5 год мало, бо впихнули у неї матеріал двох років навчання за попередньою програмою, вчитель має встиснути у 2 години? Це не буде перевантаження дітей? Чи вчитель половину програмового матеріалу має викинути, складаючи навчальну програму на основі модельної? Про яку НУШ може йти мова, якщо часу не вистачає елементарно на засвоєння базового матеріалу? Про який інтерактив, гейміфікацію, СТЕМ можна говорити? Чи планується знову перегляд модельних програм, які навіть ще!! не вступили у дію у 7-9 класах, по яких щойно відбувся конкурс підручників? А це все - державні кошти. Доки будуть ставитися експерименти на вчителях та учнях?

Тетяна Володимирівна

Навчання має бути цікавим для дітей, тільки тоді це буде корисно у майбутньому. Якщо дитина зовсім не цікавиться алгеброю, геометрією,то навіщо силоміць примушувати дитину вивчати ці предмети , якщо можна замінити бальну відмітку на припис,,прослухано". Школа не дає дитині зростати , заважає розвитку особистості через величезне навантаження шкільних предметів, годин. Дитина повинна займатися більше восьми годин ,старші класи до дванадцяти годин на добу мусять навчатися ,до того ж,, вивчати ' те,що не цікавить та ніколи не знадобиться дитині у майбутньому. Діти розумні,вони обирають тільки те ,що дійсно для них цікаво і буде корисно у майбутньому,а все інше то лишень відбуття . Підтримую тих батьків ,які дають вибір дитині ,дають можливість розвитку та зростання ,а не ,,зубрьожки' заради балів. Починаючи з восьмого класу ,коли дитина вже ознайомлена з фізикою, хімією , алгеброю, геометрією дитина повинна мати вибір ,чи вивчати їй предмети за бальною системою оцінювання,чи просто прослуховувати для всебічного розвитку. Навкруги багато розмов про права дитини ,але чому ніде немає права вільно обирати що саме дитина хоче вивчати? Тільки й пишуть що дитина повинна , дитина зобов'язана ,за усіма цими обов'язками дитину не видно. Чому дитина,яка малює ,малює талановито , картини продаються за кордоном,чому ця дитина вимушена малювати до третьої години ночі ,тому що вдень мусить вчити закон Ома? Навіщо він саме цій дитині, якщо вона вже визначилася зі своїм майбутнім, учениця сьомого класу заробила ,продаючи свої картини, за рік грошей більше, ніж директор школи отримав зарплату за той же рік. Але є велика різниця: директор відпрацював свої вісім годин сидячи у кабінеті,чи онлайн ,не втомився,а дитина віддає навчанню дванадцять годин,вже вночі береться за пензлик. То коли має відпочивати ця дитина? На годинах прослуховування предметів,які їй не цікаві ,саме на прослуховуванні,щоб це було як фон під час заняття улюбленою справою,яка вже зараз приносить чималий дохід. Я навела приклад моєї родини ,розповіла про свою доньку,саме з продажу її картин не один дрон вже куплено ,але,вишенька на торті- дитина має 6! балів з образотворчого мистецтва , навчання онлайн. Фізкультура то взагалі повний абсурд, онлайн. Мої діти мають обмеження на виконання фізичних вправ з навантаженням,то викладач вимагав від них здати фізкультуру у письмовій! формі ,при цьому не пояснивши що саме він мав на увазі. Як результат, нічого діти не ,,здавали" ,але мають з цього предмета 9 балів. Багато років діти були звільнені від відвідування уроків фізичної культури за станом здоров'я ,але реформа зробила їх майже відмінниками. Дитина повинна займатися не більше п'яти годин на тиждень,це з урахуванням домашньої роботи,яку має право виконувати за бажанням. Тільки так дитина виросте вільною людиною,цілісною особистістю.

Марія

Ця реформа не думає ні про вчителів, ні про учнів.Інтегрований курс зарубіжної літературиї з українською - це навіть не сміх,а злочин,приниження української літератури.І де ? Навіть не у совку, а в незалежній Україні!

Надія

А хто розуміє, для чого введені індекси НУШ у кінці семестрів з мови та літератури??? І кому потрібна оцінка за зошит, якщо вона ні на що не впливає?

Вчитель образотворчого мистецтва

Це просто "ЖАХ"((((

Тетяна

Таке враження, що МОН орієнтується лише на столичні приватні заклади освіти. Все казково, цікаво, потужно. У більшості шкіл країни працює левова доля людей пенсійного або передпенсійного віку. Ви серйозно думаєте, що вони зміняться.і будуть працювати за новими стандартами???? Це перше... Працювати із сучасними батьками - це ще той квест.... Вони стовідсотково знають краще, ніж учителі)))) Це друге... І третє... Фінансування у маленьких містах НЕМАЄ... від слова ВЗАГАЛІ.... Висновок: КРАСА І ПЕРЕВАГИ НОВОЇ ШКОЛИ СИСТЕМИ - ВИКЛЮЧНО НА ПАПЕРІ!!!

Експерт

Нарешті знайшли вихід! Скорочення годин образотворчого і музичного мистецтв з 1 на 0,5 врятує освіту і розвантажить "здобувача". Команді МОН - браво! Яка галузь наступна?

Наталія

Таке враження, що люди, які працюють в міністерстві, зовсім не ознайомлені з особливостями навчального процесу в школах, не орієнтуються, що всебічний розвиток учня потрібен!!! Як можна скорочувати години музичного та образотворчого мистецтва?????....До чого ми котимся???

Ріта Ромась

Я вважаю,що ще з першого класу потрібно вводити вступ до громадянської освіти та історії.

Вчитель

Висновок: треба іти з вчительства, шукати іншу роботу((((

Петро Іванович

Це дно. В Європі і Америці стараються розвивати музику і малювання, а тут встромляють ніж у спину розвитку Української культури. Скоро діти перестануть співати українською, якщо й надалі будуть скорочувати години музики. Ганьба Лісовому і команді. Краще б скасували хімію, яка абсолютно не потрібна в середній школі. Для цього є ліцеї де поглиблено іде навчання цього предмету. Думай Те.

Оксана

Боже, за що нам цей лютий треш! Кожен наступний міністр гірший від попереднього. Як можна було додуматись скоротити мистецькі предмети? Всі слова про всебічний розвиток і виховання супер компетентностей на фоні того, що відбувається це була,бла,бла. Кому надано право визначати основні та не основні предмети? Спочатку об'єднали два несумісні предмети в один. Дали години некомпетентним викладачам, а тепер взагалі скорочують .... І розказують про культуру, патріотичне виховання, національні традиції....Краще б Тік -ток заборонили та російське лайно на якому сидять багато підлітків.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: