«Школа офлайн»: як навчатимуться діти з вересня 2024 року?

«Школа офлайн»: як навчатимуться діти з вересня 2024 року?
Дата: 06.08.2024

Джерело: Освіторія

Наприкінці липня МОН презентувало комплексну політику «Школа офлайн». Її мета — повернути до безпечного очного навчання 300 тисяч дітей у регіонах, де це можливо. Для шкіл на тимчасово окупованих територій держава має намір створити умови для якісної дистанційної освіти. Коли почнуть запроваджувати зміни? Чи правда, що українські школи на ТОТ просто закриють? Що буде з учителями-ВПО? І головне: як навчатимуться діти з вересня 2024 року? На ці запитання відповідає проєктна менеджерка «Школи офлайн» Надія Кузьмичова.

Надія Кузьмичова

Який нині юридичний статус Наказу № 850, що збурив стільки запитань?

Наказ № 850 в тій редакції, яка отримала публічне розголошення, зараз повернувся в Мін’юст на доопрацювання. Окрім доопрацювання цього наказу, розроблені окремі зміни до інших наказів МОН, зокрема, до наказу про положення про дистанційну освіту, про індивідуальну освіту, про перезарахування тощо. Розголос у інформаційному просторі отримали якраз ті пункти які, регулюються змінами до чинних нормативно-правових актів. Цими днями ці проєкти від МОН проходять процедуру погодження, і ми не очікуємо кардинальних змістових змін. «Школа офлайн» — це концептуальна рамка політики, і зміни у ній можуть стосуватися процедур впровадження, а не самого бачення.

У офіційній комунікації МОН йдеться про поступове впровадження політики «Школа офлайн». Коли розпочнуться зміни? Як будуть навчатися діти з вересня 2024 року?

Повноцінне впровадження почнеться з вересня 2025 року. Проте очікуємо, що накази будуть підписані у серпні 2024 року, щоб створити нормативне підґрунтя впровадження цих змін. Насправді частина областей уже втілюють окремі інструменти цієї політики. Цей рік важливий як перехідний пілотний етап. Проте якщо область не готова і не спроможна втілювати зміни вже цього вересня, це не буде порушенням. Школи можуть працювати так, як звикли, усвідомлюючи, що з наступного вересня вони вже зобов’язані впроваджувати ці зміни.

Уявімо зараз тисячі дітей та батьків з-поміж ВПО, тисячі вчителів ВПО, які протягом двох років працювали онлайн. Що буде відбуватися з ними з вересня цього року?

Ці вчителі та діти можуть і далі працювати у дистанційному форматі. Обов’язку перейти у школу за місцем проживання з вересня цього року ще немає. Проте можливість така уже буде. Ми наполягаємо на тому, що дистанційна освіта не замінить очну, тим паче в тому варіанті, в якому вона існує в сучасних українських школах. А от із вересня 2025 року батьки будуть зобов’язані перевести дитину у школу за місцем проживання. Але навіть у такому разі у дитини залишається право вчитися дистанційно, якщо за місцем проживання у школі, наприклад, немає вільних місць або школа не обладнана укриттям. Є цілий перелік таких умов, за яких право на дистанційне навчання може бути реалізоване.

Чи правда, що спонукою перевести дитину в школу за місцем проживання є прив’язка до виплат ВПО?

Подібна прив’язка до виплат — це постанова міністерства соціальної політики, і справді, вона набуває чинності вже з 1 вересня 2024 року. Тож якщо родина вибирає все ж таки далі продовжувати навчатися онлайн зі своєю школою, то вони внаслідок політики, прийнятої іншим міністерством, втрачають свої виплати.

Що таке «педагогічний патронаж» та скільки годин навчання передбачає цей формат здобування освіти?

Педагогічний патронаж — не нове поняття, досі було 5 категорій дітей, які мали право на цю форму освіти. До повномасштабного вторгнення найчастіше патронаж застосовували, коли, наприклад, у малій сільській громаді не набирався певний клас. То дітей цього віку переводили на патронаж. Із ними вчитель окремо відпрацьовував навчальний план. Зараз ми додаємо шосту категорію дітей, які мають право на педагогічний патронаж, і це якраз діти, що проживають на ТОТ. Що це означає для дитини і вчителя? За вчителем закріплюється дитина, вчитель складає для неї індивідуальний навчальний план і графік. Звісно, у випадку з дітьми на ТОТ, навчання буде відбуватися онлайн. Але суттєва відмінність у тому, що вчителю нараховується навантаження за кожну закріплену на патронажі дитину. Патронаж — дуже дороге рішення, адже оплачується кожна дитина. У дитини та вчителя є індивідуальний щотижневий план занять, за яким вони працюють. Для початкової школи це 5 годин на одного учня, для середньої — 8 годин, для старшої школи — 12 годин на одну дитину.

У чому переваги цього дорогого рішення? І чи достатньо цих годин для повноцінного опанування програми?

Може здатися, що це мало годин, але не забувайте — це індивідуальна робота. У середній та старшій школі ці години віддаються в першу чергу для опанування навчальних планів за предметами інваріантної складової. З погляду вчительства: якщо у вчителя є 10 учнів на патронажі, і уявімо, що вони у середній школі, то це вже 80 годин навантаження. Ставка вчителя — 18 годин, відповідно ці 10 дітей — це 4,5 ставки, які розподіляться між учителями різних предметів. Саме тому це дороге рішення, бо менша кількість дітей формує більшу кількість вчительських ставок. Проте це значно вища якість освіти для дітей, ніж онлайн, який існує досі. Коли ми говоримо, що дитина з ТОТ навчається в українському дистанційному класі, маємо чесно відповідати на питання: яка кількість дітей на ТОТ не ходять у в окупаційні школи? А ми чудово знаємо, як ворог моніторить це і впливає на батьків через позбавлення прав та виховні табори. І вважати, що десятки тисяч українських дітей виходять онлайн на навчання о 8.30 ранку, не можна. Тобто, ці діти просто «є у списках» у дистанційному класі, у кращому разі, виходять на урок, коли можуть. У гіршому разі, вчитель витрачає свій неоплачуваний додатковий час на перевірку їхніх завдань, які батьки потай скинули у вайбер. Тому інструмент патронажу — це про адекватну пропозицію, яку українська освіта може зробити дитині на ТОТ: якісно навчатися в українській школі, за індивідуальним планом та графіком зі своїм українським учителем. Ми заохочуємо впроваджувати цей інструмент уже з вересня цього року: тестуйте, давайте подивимося, як він працюватиме в реаліях різних областей.

offlineschool.mon.gov.ua

Хто має підготувати індивідуальний навчальний план? Вочевидь, програма має бути скороченою для такої форми навчання?

Директор школи розподіляє навантаження, вчитель готує індивідуальний план. МОН як рекомендацію має приклад такого потижневого плану, можна за аналогією розробити свій для кожної дитини.

Що таке «кадровий резерв учителів»? Що буде відбуватися з учителями, які нині є ВПО і працюють з дітьми лише онлайн?

Не обов’язково з такими вчителями щось буде відбуватися. Адже якщо застосувати всі норми та інструменти політики одночасно, то справді, певна кількість дітей перейдуть в офлайн, і вчителі втратять свої навантаження. Але педагогічний патронаж компенсує ставки, які вивільняться. Ми робили таке моделювання і виявили: найбільше ставок втратила б Донецька область, через те, що у них мало дітей на тимчасово окупованій території. Херсонська, Луганська і Запорізька області (це області, де окуповано понад 10 % територій) у разі одночасного застосування політик не втрачають учителів. Бо навантаження компенсується дітьми з ТОТ. Тому не правильно казати, що ми позбавляємо дітей з ТОТ доступу до української освіти і втрачаємо тисячі вчителів із професії. Справді, є потенційний ризик, що якась частина вчителів залишитись без навантаження. І от для них пропонуємо кадровий резерв. Цей інструмент передбачає, що людина отримує середню заробітну плату протягом всього періоду перебування в резерві. Проте її обов’язком стає проходити навчання для роботи на деокупованих територіях. У чому різниця між простоєм і кадровим резервом? На простої вчитель отримує 2\3 окладу, а це, у кращому випадку, 50 % зарплати. Тоді як середня зарплата враховує надбавки, тому вчитель у кадровому резерві отримуватиме більше, ніж на простої.

У мережі називають цифру у 10 тисяч учителів, які потенційно можуть опинитися в резерві. Як прокоментуєте цю цифру?

Маю припущення, що ця цифра виникла, бо хтось рахував, застосовуючи тільки одну політику. У нас немає очікувань, що з вересня 2024 року буде шквал заявок у кадровий резерв. За нашим моделюванням йдеться далеко не про тисячі вчителів. Але якщо таких педагогів на осінь 2025 року буде 100 чи 500, ми хочемо мати робочий апробований інструмент для них.

Які пріоритети «Школи офлайн» на прифронтових областях?

Прифронтові області у нас дуже неоднорідні. У фокусі нашої уваги — побудова й облаштування укриттів, там, де безпекова ситуація це дозволяє. МОН за участі профільних фахівців затвердили методику оцінки ризиків, з урахуванням даних РНБО по прильотах, влучаннях, падіннях. Тож тепер ми розуміємо ризик для кожного закладу. Наприклад, у Харківській області є громади, де нічого не можна робити, і треба евакуювати людей. А є громади на прифронтових територіях, які за рівнем ризику не відрізняються від громад центральної України. Тож там ремонтуємо, будуємо і облаштовуємо укриття, іншими словами, створюємо умови для виходу дітей в офлайн. Що означає умови для виходу в офлайн? Наприклад, місто Лозова в Харківській області: зараз діти можуть навчатися там лише дистанційно. Тепер у Лозовій буде три школи з укриттями. Відповідно, батьки мають вибір: або й надалі вчити дитину онлайн, або віддати в школу, де діти будуть навчатися одразу в укритті з оздобленими класами, відповідною вентиляцією. Ніхто не примушує батьків обирати між безпекою та соціалізацією. Це про можливість вибору для батьків, як навчати дитину. Ще раз хочу наголосити: усі ці зміни та інструменти, якщо застосувати їх комплексно, підвищаться якість освіти українських дітей.

Додаткову інформацію щодо політики «Школа офлайн» знайдете на офіційному сайті. Запитання щодо реалізації політики можна поставити у гугл-формі або телефонуючи на гарячу лінію 1545.

Вподобайкі:

0
0
0
8
2
1

Коментарі

Марго

іЩо таке навчання офлайн? Вікіпедія пояснює, що терміни онлайн та офлайн - це дистанційна форма навчання. При цьому термін ОНЛАЙН (онлайн-навчання, навчання в режимі онлайн) співвідноситься із синхронним режимом взаємодії між суб'єктами дистанційного навчання, під час якої всі учасники одночасно перебувають у веб-середовищі дистанційного навчання з використанням комп'ютерних технологій у реальному часі (вебінар, відеоконференція, онлайн-семінар, онлайн-урок). Натомість термін ОФЛАЙН (офлайн-навчання, навчання в режимі офлайн) відповідає асинхронному режиму взаємодії між суб'єктами дистанційного навчання, під час якої учасники взаємодіють між собою із затримкою у часі, застосовуючи при цьому електронну пошту, форум, соціальні мережі тощо. Цей режим навчання передбачає, що здобувач освіти використовує цифрові ресурси для навчання у бажаний, зручний для нього час (відео- чи аудіо-записи, електронна публікація, віртуальна бібліотека). Узагальнення Див. також Примітки Посилання

Олена

Всі кричать про зниження рівня знань учнів через дистанційне навчання. А чи дійсно в тому вина дистанційки? Під час дистанційного навчання діти мають змогу і пізніше передивитися урок і матеріали до нього. А очне навчання? Починається урок, пролунала тривога, спустилися з дітьми в укриття, піднялися - урок вже закінчився. Вчитель не встиг пояснити матеріал уроку, дати домашнє завдання. Викладати пояснення до теми уроку і домашнє завдання в групі чи Гугл класі? Дитина після школи має ще й передивитися пропущені через повітряну тривогу уроки? А як же не перевантажувати дітей? Як оцінювати потім учнів? Дистанційне навчання в наших умовах має більше плюсів. Такими наказами наші чиновники роблять все, щоб діти не поверталися до нашої освіти. Боляче!!!

Тетяна

Терещук сказала, що діти що будуть навчатися онлайн, не будуть позбавлені виплат ВПО. То хто бреше?! Ми всі знаємо, що навчатися у класі краще, ніж за комп'ютером, а не тільки у МОН. Але тоді коли є клас, коли не літають ракети, коли немає тривоги, під час якої діти годинами сидять у сховищах. То що краще? В МОН працюють люди, які не розуміють що таке діти, які знають війну не телевізора, вони не розуміють їх моральний стан. Сумніви чи взагалі дана" реформаторка" знає що таке школа, учні, війна, біда, втрата дому, друзів, рідних. Про вчителів взагалі можна забувати. Ми для них ніщо, виконувачі їхніх дубильних, порушуючих Конституцію, наказів.

Тетяна

Верещук

Додати коментар

Новини:

Поділитися: