У Міносвіти роз'яснили, як оцінюватимуть учнів 5-9 класів за новими критеріями

У Міносвіти роз'яснили, як оцінюватимуть учнів 5-9 класів за новими критеріями
Дата: 21.08.2024

Спільними для старих і нових критеріїв оцінювання учнів 5-9 класів, які Міносвіти затвердило на початку серпня, залишаються рівні та 12-бальна шкала. Проте тепер дається свобода закладу освіти використовувати власну шкалу оцінювання. Як пояснили у відомстві, мета таких змін — узгодити систему оцінювання в класах Нової української школи (НУШ) з Державним стандартом базової середньої освіти.

Про це йдеться у листі-відповіді від Міносвіти (МОН) на запит Суспільного.

У відомстві пояснили, чому зміни стосуються саме навчання учнів 5-9 класів, а не 5-11 класів, які також навчаються за новим Державним стандартом базової середньої освіти.

"У 2024/2025 навчальному році за ним (Держстандартом — ред.) будуть навчатися 5-7 та 8 класи, які навчаються за пілотними проєктами НУШ. 8-9 класи не зможуть повною мірою використовувати нову систему оцінювання, оскільки навчаються за старим державним стандартом", — йдеться у листі.

Якою система оцінювання була раніше і якою стане зараз

У критеріях оцінювання 2011 року, які використовували школи до 2023/2024 навчального року, був основний акцент на компоненті знань знаннєвому.

"Відповідно, якщо ми аналізуємо ті критерії, то бачимо, що якщо учні відтворюють частину знань, тобто володіють якимись поняттями та змістом, це може вважатися високим рівнем досягнень", — зазначили у МОН.

Натомість реформа НУШ і Державний стандарт базової середньої освіти, який уряд затвердив у 2020-му, базуються на компетентнісному підході (знання + уміння + цінності + ставлення).

Йдеться про опис кожного бала шкали оцінювання подано з урахуванням структури компетентності й наскрізних в усіх ключових компетентностей умінь (читання з розумінням, уміння висловлювати власну думку усно й письмово, критично й системно мислити, здатність логічно обґрунтувати позицію тощо).

У відомстві наголосили, що в критеріях 2024-го робота з інформацією закладена в кожну освітню галузь.

"Тобто це вміння розвивають і під час вивчення мови, і під час вивчення математики чи мистецтва. І це інформація різного штибу: текстова, візуальна тощо", — йдеться у повідомленні.

Водночас спільними для старих і нових критеріїв залишаються рівні та 12-бальна шкала. Проте тепер дається свобода закладу освіти використовувати власну шкалу оцінювання, а вже під час виставлення підсумкової річної оцінки переводити в 12-бальну шкалу.

Критерії оцінювання

Загалом нові критерії оцінювання мають чотири рівні (кожний наступний охоплює вимоги до попереднього й додає нові). Один рівень складається з 3 балів, які в сумі дають 12.

- початковий (1–3 бали);

- середній (4–6 балів);

- достатній (7–9 балів);

- високий (10–12 балів).

У рекомендаціях надано опис кожного бала шкали оцінювання. Окрім того, у документі запропоновано форму Свідоцтва досягнень учня/учениці (доступна за посиланнями (.docx, .pdf).). Якщо потрібно, школи можуть вносити в нього зміни, аби воно якнайліпше відповідало освітній програмі закладу освіти та потребам учнівства.

Свідоцтво досягнень складається з двох частин:

1. Характеристика навчальної діяльності. Тут учителі оцінюють рівень сформованості наскрізних умінь в учня/учениці наприкінці навчального року. Йдеться про розуміння прочитаного, висловлення власної думки, критичне і системне мислення, ініціативність тощо.

Оцінок у цьому розділі нема. Учитель лише визначає один із рівнів сформованості того чи того уміння: "Має значні успіхи", "Демонструє помітний прогрес", "Потребує уваги і допомоги". Заповнювати цю частину свідоцтва вчителі можуть колегіально або це може робити класний керівник.

2. Характеристика результатів навчання. У цьому розділі виставляють бали за навчальні предмети/інтегровані курси щосеместрово й за рік. Спочатку вчитель виставляє бал за окремі групи результатів навчання, які визначено в Державному стандарті базової освіти. Після цього виводить загальну оцінку за семестр

За кожну з цих груп результатів навчання вчитель виставляє оцінку. Загальна оцінка за семестр формується на підставі чотирьох оцінок за групами результатів, а річна — на основі семестрових.

Як такі нововведення використовуватимуть на практиці

Для організації оцінювання результатів навчання вчитель/вчителька має визначити форми формувального і підсумкового оцінювання під час планування освітнього процесу на семестр, формулювати зрозумілі для учнів навчальні цілі; основою для формулювання таких навчальних цілей є обов’язкові результати навчання, визначені Державним стандартом.

Насамперед це формувальне оцінювання, йому МОН рекомендує надавати перевагу.

"Це відстеження динаміки поступу учня/учениці. Саме формувальне оцінювання дозволяє коригувати освітній процес. Це ті реперні точки, які дозволяють простежити, як учень ішов з пункту А в пункт Б і що він на певному проміжку (навчання — ред.) досяг", — розповіли у МОН.

Якщо ж йдеться про підсумкове оцінювання, то тут оцінюють не прочитаний текст, не написаний твір, а результати навчання, які визначені в державному стандарті.

"Тобто там чітко визначено очікувані результати навчання, тому саме на них має орієнтуватися вчитель, пропонуючи учню-учениці те чи те завдання. Важливо й те, що, на відміну від 2011 року, учителеві треба ознайомлювати учнів з критеріями оцінювання. Не тільки загальними чи галузевими (тобто тими, що стосуються конкретної дисципліни), а і з критеріями оцінювання тієї чи тієї роботи. Тобто учень має розуміти, що за це завдання може отримати стільки-то балів, виконавши перше, друге, третє", — пояснили у відомстві.

Інший важливий момент — це те, що вчитель може змінювати, добирати види діяльності й фіксувати навчальні досягнення як на кожному уроці, так і через діагностувальні проміжні роботи. Ці роботи можуть бути спрямовані на оцінювання певної групи чи груп результатів навчання. Таким чином вчитель може сам визначати, як саме проводити таке оцінювання.

У МОН додали, що вчителі зможуть більше ознайомитися з оновленими підходами до оцінювання під час проходження підвищення кваліфікації в обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти.

Вподобайкі:

7
0
1
9
1
1

Коментарі

Тамара

Якщо в класі до 40 учнів, коли ж їх опитаєш, якщо ще й оголошувати критерії оцінювання? Невже від того діти станцть краще вчити матеріал? Чому наші можновладцв не спустяться до рівня середньої школи, а літають "поза хмарами"? Доки можна знущатися з учителя, вважаючи його бидлом: куди поверну, туди й піде? Чи довго ми ще терпіти будемо такі нововведення?

Алла

Верхівка, яка засіла в МОН, просто чіпляються за свої місця і посади, бо вони не вміють працювати по- справжньому, для людей. Тільки і бачимо: МОН затвердило... Таке враження, що війна від них дуже далеко! Учителі, які залишились в школах, прагнуть творчої, натхненної праці, мріють віддати свої знання дітям по повній, бути впевненими, надихати на щасливе майбутнє, формувати діалог, креативність... Повірте, цьому заважають і дуже заважають купи документообігу ( особливо - нікому не потрібні свідоцтва на 7 сторінок ) Чому країни Європи не страждають такими нововведеннями і цінують своїх педагогів? Просто у діях нашого МОН пахне злочинством. Ми, українські вчителі, хочимо проводити дійсні "Уроки щастя", але з якісною підготовкою і зворотнім зв'язком! Дякуємо ЗСУ за захист!

Петро

..."реперні точки...((( Як ви задрали...

Тетяна

Гарно ''написано''. Дуже хотілося б побачити ''творця'' в дії. Прийдіть у школу і покажіть ваші закони в дії на власному досвіді. Побачимо ваші досягнення і звичайно підходимо естафету

В

За таку'' велику'' зарплату нехай сам міністр і оцінює

Мкола

Дебілізм найвищої категорії досить знущатись над учителем і дітьми

Ярослав

Маразм вже зашкалює

Меланія

І ні один з тих,хто придумав таке знищення вчителя,не запитав самого учителя:яка ваша думка не шановні учителі?Як ви виживаєте?Де шукаєте підробітку,щоб вижити,і ще допомогти нашим хлопцям--воїнам,бо це наші учні.Для мон нема війни...

Валентина

Цікаво, хоч один з тих "творців" цих роз'яснень і критеріїв уже спромігся створити конкретні готові роботи для перевірки знань учнів (за цими критеріями)... І не одну, а по кожній темі, по кожному класу для кожної години (а вчитель мусить зараз брати мінімум 25 годин, бо просто нема кому їх читати в школі, вчителі тікають). І ще потім оцінити учнів по 4х категоріях критеріїв, записати в окремий журнал, доречі, не зрозуміло як, бо в класі 35 учнів... А потім звести всі ці оцінки за весь семестр в одне і виставити семестрову, яка відповідає вимогам МОН і держстандарту. А вкінці отримати на руки за ці 25 годин таку зарплату, як була до війни за 20 годин... І це не враховуючи інфляцію мінімум в 2 рази... І на цих 250$ прогодувати сім'ю і себе... І не з'їхати з глузду і ще підтримати зруйновану війною психіку своїх учнів... Так от, пани з міністерства, зробіть щось нарешті корисне, розробіть ці робота для оцінювання знань учнів і тоді може й ми просто смертні вчителі зрозуміємо як то все роботи. Ви ж маєте нам допомагати!

Вікторія

Такі вимоги вичавлять з освітніх закладів тих педагогів, які ще працюють . Молодь не йде працювати, а пенсіонери не вічні. Вакансій купа, а бажаючих працювати щось не видно.

Роман

Нарешті МОН це зробило. 3 роки НУШ в середній школі, і тепер ми не тільки знаємо які документи треба видавати дітям в кінці року, а нарешті знатимемо як виставляти в них оцінки. Формувальне оцінювання, це найкраще чим можна замінити старі оцінки, які потрібні тільки вчителям та відмінникам. Нажаль більшість педагогів вважають себе досвідченими, і не хочуть нічого змінювати.

Тамара

Хочеться подивитися на таких ПИСАК ... Хай проведуть за копійки відкритий урок і оцінять знання учнів. А то пишуть не думаючи..

Лада

Теоретично все просто. Практика показує інший результат. Має бути період апробації, аналізу, порівнянь і висновків, удосконалення і лише згодом впровадження. Чи я помиляюсь?

Олена

Якщо уважно прочитати наказ 1093, то ми побачимо, що немає ніякого поточного оцінювання. Є лише формувальне (до якого входять тематичні, і вони не впливають на оцінку - то навіщо вони?) та підсумкове - одна чи кілька комплексних підсумкових робіт за весь семестр. Так от питання: як ви думаєте, чи будуть працювати на уроці учні, якщо будуть знати, що їхні класні та домашні завдання не впливають на підсумкову оцінку? Чи будуть взагалі вони ходити на наші дистанційні уроки, якщо можна просто прийти в кінці семестру і написати контрольну? Мотивація в наших учнів і так впала нижче плінтусу, і цей наказ їх демотивує остаточно. Батьки взагалі нас не зрозуміють з тим "щоденником спостережень", який не має офіційного статусу. Видно, що наказ підготували теоретики, які за все хороше і проти всього поганого, але останнього разу були в школі на власному випускному...

Руслан

Пан Роман так розхвалив рекомендації МОН, що аж ніяково. А чи не може Роман написати, що ж він сам з того зрозумів? Формувальне онінювання? Та воно не впливає на підсумкову оцінку. Роман пише, що нарешті МОН ... . За весь час вільної України таких непрофесійних рекомендацій ще не було, а якщо відверто, то ці рекомендації писали ті, хто мабуть взагалі жалекий від слова ОСВІТА. Вибачте, останній наказ МОН не просто поганий і нікчемний, а ДЕБІЛЬНИЙ.

Світлана

Декілька разів прочитавши рекомендації щодо оцінювання від 02.08.2024 і намагаючись їх осмислити в плані практичному, спадає думка, що документ створено штучним інтелектом

Тетяна

Цікаво побачити в класі тих , хто вироджує такі шедеври......і в нормальні часи з такими навантаженнями на вчителя це було НЕНОРМАЛЬНО, а зараз без світла виставити три оцінки за одну роботу ??????

Тіна

Рік до пенсії... Як його витримати- плюнути, грюкнути дверима і забути про всі оці жахіття: незрозумілі нововведення, виставляння вночі оцінок в електронному журналі, які на ранок зникають, курси, які аж ніяк не надихають на роботу і нічого нового не дають, бо їх можна просто купити.... А зарплатня,за яку тебе зневажають усі й жаліють... А діти.... Діти приходитимуть на репетиторство за знаннями

Валентина

Ніякої конкретики- повна "свобода" для вчителя. Чергова маніпуляція МОН. Якби чиновники знали, як це зробити, то написали б.А так просто імітують бурхливу "діяльність".

Додати коментар

Новини:

Поділитися: