Оновлена Типова освітня програма для 5-9 кл. - коментар Сергія Дятленко

Оновлена Типова освітня програма для 5-9 кл. - коментар Сергія Дятленко
Дата: 19.06.2024

Автор: Сергій Дятленко, експерт з питань освіти в Центральний офіс реформ

За 5 днів зустрічав два типи інформації про оновлену Типову освітню програму в рамках її громадського обговорення:

1) висвітлення позитиву від МОН чи під крилом міністерства;

2) невдоволення і заклики гуртування від представників окремих освітніх галузей

Щодо першого, то дописують навіть те, на що освітня програма і не розрахована. Особливо потішили такі опції як «зменшення навантаження» (від чого?) та «подолання освітніх втрат» (аргумент, а не перевага).

Незадоволені дописи бачив лише від представників мовно-літературної галузі, а точніше від її літературного крила, через фактичне зменшення часу на вивчення української та зарубіжної літератур. Але в таких випадках це звична практика.

Тож вирішив проаналізувати сам. І побачив декілька цікавих норм.

1. У ЗЗСО можуть запроваджуватися як галузеві, так і міжгалузеві навчальні предмети (інтегровані курси). Ці навчальні предмети (інтегровані курси) вивчаються за модельними навчальними програмами або за навчальними програмами, затвердженими педагогічною радою. Тобто, Педагогічна рада може затверджувати навчальні програми навчальних предметів (інтегрованих курсів) якщо вони міститимуть опис результатів навчання учнів в обсязі не меншому, ніж передбачено Державним стандартом та/або відповідними модельними навчальними програмами.

2. Учні, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, можуть здобувати базову середню освіту відповідними мовами національних меншин, за винятком навчальних предметів / інтегрованих курсів, пов’язаних із вивченням української мови, української літератури та історії України, які вивчаються державною мовою. Там є ще про навчання мовами національних меншин…. Напевно це наші поступки за підтримку у війні(((

3. Пропали такі елементи навчальних планів як «факультативи» та «курси за вибором». Тепер цей кластер називають «вибірковим освітнім компонентом» маючи на увазі «інтегровані курси» (але це не точно. Я поки не зміг розібратися).

Якби мене спитали, то я би підтримав це оновлення Типової освітньої програми. Принаймні, сказав би що рухаємося у правильному напрямі, бо розширюємо можливості закладів освіти з формування власного обличчя. А коли є вибір - включається думалка.

Вподобайкі:

4
0
0
6

Коментарі

Оксана

Під час війни продовжуємо знищувати мову !!!! Чому за кордоном НІХТО не вчить НАШИХ дітей українською мовою ???? А навчання за вибором закладу плавно переходить за вибором директора для СВОЇХ. Нарікання філологів не враховуються, бо навіщо нам читати " кака разнІца", адже дурними легше керувати. Замість того , щоб виховувати в дітей відповідальність за свої вчинки, навчання, у нас повна анархія: чим дурнуватіше, тим більше прав ! А всього-- навсього зробіть, як в Естонії : залишайте неуків на повторний курс з оцінками 1-4, до інституту приймайте учнів з оцінками 8-12, а не всіх підряд, ввести оцінку за поведінку, і ВСЕ стане на свої місця.

Алла

Бо інститут- це їх бізнес.

Ольга

Потихеньку вивчення державної мови намагаються перекласти на місцеві бюджети, які не зможуть забезпечити фінансування. Рекомендоване тижневе навантаження (2 год/тижд) за три роки зменшать до 1 години. Хитрі ходи із оманливою перспективою.

Олена

Для чого це робити за два тижні до початку навчального року?Коли модельні навчальні програми написані під рекомендовану кількість годин. Скоротили кількість годин, але обсяг навчального матеріалу той же. Як бути учням?Що буде з навантаженням вчителів??

Сергій

Чому на інтегрований курс" Пізнаємо природу" залишили лише 1 год??

МЛ

Цікава історія постає з годинами, які заклад освіти може розподілити між окремими предметами. Виявляється, ці години (5 клас - 7,5, 6 клас - 9,5, 7 клас - 6,5, пілотний 8 клас - 6,5) скоріш за все фінансуватимуться з місцевого бюджету. А місцевий бюджет шукає будь-яку можливість зекономити на освіті. І тут на блюдечку отримує таку можливість.

Додати коментар

Новини:

Поділитися: