Універсальний дизайн навчання та цифрові технології: простір мотивації

Універсальний дизайн навчання та цифрові технології: простір мотивації
Вчителям
Дата: 11.03.2024

Автор: Оксана Савко

Універсальний дизайн навчання з використанням технологій створюють додаткові потужні можливості для мотивації. Вчитель, моделюючи урок в початкових класах, використовує освітні ресурси, інструменти, онлайн-активності, систему оцінювання та враховує варіативність учнів, що є позитивним мотиваційним стимулом для кожної дитини.

Найчастіше педагоги у роботі використовують таку групу інструментів як: цифрові ресурси (YouTube, Pinterest, Learningapps,Tagxedo, Trello), цифрові навчальні матеріали (тести, презентації, графічні організатори, робочі аркуші, аудіоматеріали, завдання, вправи, інструкції, ігри, вікторини) та інструменти доповненої реальності - AR-технології).

Розглянемо ще одну можливість - використання навчальних додатків.

Рекомендуємо звернути увагу на такі ресурси:

• Tux Paint (tuxpaint.org) - це безкоштовна програма малювання для дітей від 3 до 12 років. Інтерфейс зроблений яскравим та максимально зрозумілим а дії мають цікавий звуковий супровід. Всі елементи представлені у вигляді іконок, щоб програмою могла користуватися навіть дитина, яка не вміє читати. Мальований персонаж пінгвін Tux допоможе дітям в освоєнні програми, підкаже, для чого потрібний той або інший інструмент.

Наприклад, разом з пінгвінчиком Туксом створюємо сюжетне зображення до прочитаного оповідання або цікавої інформації, враховуючи реалістичність персонажів, підбір кольорів, розмірів, пропорцій. Можна підготувати експозицію робіт під час віртуальної виставки, створеної на онланйн-дошці Padlet (Miro, Canva).

• GCompris - навчальне програмне забезпечення, що складається з понад 100 ігрових та навчальних вправ для дітей від 2 до 10 років. Однотипні вправи зібрані у модулі за категоріями: знайомство з комп’ютером, читання, арифметика, наука, географія, ігри.

Наприклад, використовуючи, вправи з читання для учнів легко закріпити навчальний матеріал та сформувати навичку візуального розпізнавання букви та вміння керувати мишкою.

• Androidify - мобільний додаток, що дозволяє проявити творчість. Кожен ваш учень і ви самі можете створити власного унікального робота-андроїда на основі стандартного логотипу операційної системи Android. Можна поміняти ріст, комплекцію, колір шкіри, стать, зачіску, одяг, взуття, аксесуар. До того ж створені персонажі можуть бути анімовані, тобто стрибають, танцюють, веселяться або сумують.

Наприклад, для формування комунікативних навичок учнів ми можемо придумати діалог до будь-якої теми та розіграти його разом із створеними роботами-андроїдами чи продумати від персонажа правила для певних видів діяльності та озвучити їх.

• Quiver - мобільний додаток доповненої реальності для дітей 6-8 років. Для вчителів початкових класів - це прекрасна нагода ознайомитись із доповненою реальністю. Якщо підписатися на розсилку, то щомісяця можна отримувати новинки від Quiver з планами уроків з різних предметів з використанням цих розмальовок від Quiver Ambassadors.

Наприклад, під час уроку ЯДС об'єднуємо учнів в групи, пропонуємо розмалювати аркуші із завданням, а потім “оживити” зображення різних об'єктів та пояснити на їх прикладі, яку користь приносить повітря.

Якщо у вас виникли запитання, скористайтеся рубрикою “Чат з експертами” спільноти Цифровий учитель (Чекаємо на Ваші питання тут https://forms.gle/AZJQxHCmhWYfzoXc8) або знайдіть свого gigital-героя, тобто таку людину, яка вміє добре користуватися тими технологіями, які ви хочете освоїти й запитуйте у неї порад.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: