УЦОЯО: імплементація нової моделі ДПА у 9 класах буде тривалою

УЦОЯО: імплементація нової моделі ДПА у 9 класах буде тривалою
Дата: 23.08.2024

Імплементація нової моделі державної підсумкової атестації у 9 класах буде тривалим багаторічним процесом, а процес розроблення моделі ДПА є великим викликом.

Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти, коментуючи виклики, пов'язані з розробленням моделі ДПА учнів 9-х класів.

Це пов’язано передусім із тим, що підсумкова атестація на рівні 9-х класів має забезпечити об’єктивне оцінювання учнівства, незалежно від того, за якими освітніми програмами воно вчилося.

Окрім того, в УЦОЯО зазначають, що не менше питань виникає, коли йдеться про формат цього оцінювання, подання результатів тощо.

«Поточна ситуація підказує, що підсумкова атестація має відбуватися на комп’ютерній основі, а результати за підсумками оцінювань мають бути доступні різним суб’єктам освітнього процесу (залежно від їхньої сфери відповідальності), щоб допомагати їх вибудовувати політики для покращення якості освіти. Зрозуміло, що проведення ДПА-9 на комп’ютерній основі пов’язане з багатьма проблемами – починаючи від якості техніки в закладах і завершуючи дотриманням академічної доброчесності під час проведення тестувань тощо. Таким чином, процес імплементації нової моделі ДПА-9  буде тривалим багаторічним процесом», – наголошують в УЦОЯО.

Зазначається, що сьогодні УЦОЯО вже розгорнув певну підготовчу діяльність з розроблення цієї моделі, зокрема працює над проєктом вимог до технічного завдання для програмного засобу, який використовуватимуть заклади освіти під час тестувань у межах ДПА учнів 9-х класів, а також проводить консультації щодо ключових елементів змісту оцінювань з мовно-літературної та математичної освітніх галузей задля визначення потенційних характеристик тестових форм і підходів до визначення результатів. 

Водночас в УЦОЯО зазначили, що успішна реалізація проєкту можлива лише за умови посутнього розширення штату Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти, а також наявності фінансування для підготування та проведення оцінювань.

Джерело:

Вподобайкі:

0
0
0
1

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: