«Захист України» по-новому: як зміниться викладання цього предмета в школі?

«Захист України» по-новому: як зміниться викладання цього предмета в школі?
Дата: 26.06.2024

Оновлений предмет «Захист України» — це, передусім, про початкову військову підготовку для учнів та учениць нашої країни. Його мета — пояснити дитині, що таке Сили безпеки та оборони, із чого вони складаються та як працюють. Що таке сучасна війна? Яку роль у ній відіграють дрони, зв’язок, медицина та евакуація поранених? Що таке after-action review (аналіз проведених дій), передбачені стандартами НАТО, та чим це відрізняється від радянського підходу, коли рішення спускають «по вертикалі»? Освітня аналітикиня Ірина Когут озвучує 9 основоположних змін, про які мають знати вже зараз учителі предмета «Захист України» та керівники закладів освіти.

Спікерка ІРИНА КОГУТ, координаторка проєктного офісу при МОН із оновлення інтегрованого курсу «Захист України», освітня аналітикиня

1

1,74 млрд грн на оновлення дисципліни

Уряд виділив 1,74 млрд грн із державного бюджету на оновлення інтегрованого курсу «Захист України», який повністю змінить філософію, порівняно з попередніми «Захистом Вітчизни» та допризовною підготовкою. Розподіл коштів включає 100 млн грн для професійного розвитку вчителів і 1,64 млрд грн на закупівлю обладнання. Кошти розподілять між осередками вивчення «Захисту України» у школах, профтехах і коледжах. Ось короткий перелік обладнання, яке можна придбати за кошти субвенції:

• симулятори польотів та дрони;

• навчальні тири й макети для стрілецької підготовки;

• аптечки й макети для відпрацювання навичок домедичної допомоги;

• набори для роботи з електронікою, зв’язком і 3D-друком.

2

Зміни для вчителів: повна ставка, колеги — демобілізовані захисники України

➡ Тільки повна ставка для вчителів «Захисту України»

— Підвищення кваліфікації вчителів для курсу «Захист України» вкрай важливе, — для цього написана спеціальна програма, розроблено помічні для педагогів методичні матеріали, — розповідає Ірина Когут. — Але що більш важливо — вчителі «Захисту України» будуть працювати виключно на повну ставку. Викладання дисципліни вже не покладатиметься як додаткове навантаження на інших вчителів-предметників, а займатиме 100% робочого часу профільного педагога. Викладанням предмету не «довантажитимуть» вчителів фізкультури, технологій абощо, — підкреслює Ірина Когут. — Навіть якщо у цієї людини був військовий досвід, він може бути не дуже релевантним. А у великих осередках учителі навіть можуть мати окрему спеціалізацію: «Технології та радіозв’язок», наприклад, чи OSINT, чи такмед. Справа в тому, що «Захист України» — не академічна дисципліна, а по своїй суті — інтегрований курс, що вміщує розлогу палітру знань. Треба і основи громадянської освіти пояснити, і донести дітям, що вони мають громадянський обов’язок згідно з Конституцією, а потім ще показати, як «прошити» дрон та накласти турнікет. Усе це різні навички, тому вчителям надаватиметься можливість обирати окрему спеціалізацію.

➡ Багатоступенева система навчання

— Частину модулів «Захисту України» викладатимуть спеціалісти закладів військової освіти. Це можуть бути, наприклад, представники військових ліцеїв та інших освітніх закладів, — продовжує спікерка.

— Від них отримаємо допомогу у викладанні «військових» модулів: Тактика, Види зброї та стрілецька підготовка, Орієнтування на місцевості. Медицини вчителів навчатимуть сертифіковані інструктори за міжнародними протоколами. Демобілізовані захисники й захисниці та ветерани також працюватимуть у сфері військово-патріотичного виховання української молоді та викладатимуть «Захист України» за окремих умов. Це чудова можливість для самореалізації демобілізованих військових.

3

Оновлена програма предмету

Програма для предмету «Захист України» створена на основі нового Державного стандарту профільної освіти (зараз очікуємо затвердження Стандарту). Які зміни очікуються?

➡ У школах не буде програми окремо стандартного і профільного рівня. Передбачена єдина модельна програма, що дає досить широку рамку та містить перелік очікуваних результатів відповідно до Державного стандарту.

➡ У модельній програмі також будуть зазначені теми та приклади видів навчальної діяльності. На основі цієї модельної програми кожна школа, а у нашому випадку — осередок — розробляє робочу програму. Робочі програми, своєю чергою, можуть бути найрізноманітніші. Академічна автономія — велика. Проте якщо школа не захоче робити свою програму — можемо запропонувати типову.

➡ Для учнів, які навчаються дистанційно в Україні або за її межами, потрібна власна робоча програма на основі модельної, розроблена та адаптована під форму здобуття освіти.

У новій програмі «Захисту України» — 10 модулів. Вони охоплюють, зокрема, такі теми:

• домедична допомога з елементами тактичної медицини;

• військові технології;

• зв’язок на полі бою;

• топографія і тактика: базові знання.

— Ця навчальна програма має іншу філософію. Попередня була про «трамбування максимальної кількості інформації» — від міжнародного гуманітарного права до внутрішньокісткового доступу. А відпрацювання медичних навичок впиралось у банальну відсутність часу. Тож ми розвантажили та водночас «навантажили» оновлену програму. Там з’явилися нові теми, насамперед ті, що стосуються військових технологій , — ділиться Ірина Когут. — В один із днів на нашому навчанні для тренерів виступав військовий з елітного підрозділу та розповідав освітянам про складові сучасної війни. І одразу почав із теми технологій: саме вони — «обличчя» війни. Дітям важливо передусім пояснювати, як працює наша армія та яка роль технологій і те, як і де вони використовуються. Ну а «політати на дронах» — це те, чого з захватом чекатимуть учні.

З програми вилучили всі застарілі радянські підходи. Також оновлена програма не буде наскрізною, як раніше.

— Зараз ми зробили повторюваними теми, що потребують відпрацювання конкретних навичок. До прикладу, тренінг «Медицина» — абсолютно однакового змісту для 10 та 11 класу. Так само буде повторюватися стрілецька підготовка й тактика. Все те, що потребує «м’язової пам’яті» та закріплення навичок, — ділиться деталями про нововведення з Освіторія.Медіа Ірина Когут.

4

Зміни для учнів:

програма може підлаштуватись під їхні запити

Оновлена програма є гнучкою. Вона окреслює теми, визначає очікувані результати навчання, пропонує види навчальної діяльності. А на її основі в осередках створюють свою, робочу. Тож є можливість вчити те, що цікаве і актуальне для підлітків.

— «Захист України» обов’язковий предмет для всіх профілів, відповідно до нового стандарту. Але кожен модуль можна поглиблювати і робити з нього окремий курс, — пояснюють у МОН. — Наприклад, ті, кому сподобались дрони, можуть у школі запустити курс із інженерії чи поглиблювати навички пілотування. Або ж модуль з інформаційної безпеки — можна створити на основі модуля ЗУ, курс із фокусом на вивчення OSINT (розвідка на основі відкритих джерел).

— У кожному модулі є елемент профорієнтації, — акцентує увагу Ірина Когут. — Тобто, учні будуть розуміти, до чого вони зможуть долучатися. І це не лише, наприклад, долучення до піхоти, хоча піхота під час війни відіграє величезне значення. Найголовніше — мотивація юних українців. Саме тому великий акцент у програмі — на громадянську освіту. Пропонуємо вчителям говорити з дітьми про те, які цінності відстоюють українці у війні з росією, за що воюють та чому тобі, як громадянину України, вигідно й необхідно захищати країну в той чи інший спосіб. І це не про «лякалки» щодо санкцій за ухиляння від служби. А пояснення, чому кожен має хотіти стати на захист України.

5

Тренінговий формат освітнього процесу в осередках

— Ми рекомендуємо освітнім закладам перейти з класно-урочної системи (коли йдеться про 1-2 уроки на тиждень для окремого класу) на тренінговий формат. Це означає, що всі уроки за місяць — 8 академічних годин — накопичуються, а потім діти приїжджають в осередок та навчаються там цілий день із перервами. Як організувати процес — вирішуватимуть представники на місцях в осередку, — розповідає Освіторія.Медіа освітня аналітикиня Ірина Когут. — При цьому в осередок приїжджатимуть діти не з одного класу, а 10 чи 11 класи школи. Теоретичні заняття учні слухатимуть разом, а на практичні ділитимуться на групи по 10-15 осіб. Це дозволить більш гнучко подавати навчальний матеріал. До прикладу, можна в один день презентувати теми з різних модулів, пов’язані між собою. Або якщо це більш практичний модуль — такий як «Військові технології» — можна поєднати його з теоретичним матеріалом, що стосується громадянської освіти. Завдяки цьому пройдені модулі не забуватимуться через півроку, а стануть базою для підкріплення нових знань. Також це дозволить не намагатись «втиснути» весь об’єм знань в 45 хвилин.

6

Обладнання в осередках розраховане на 800-1000 дітей у містах та на мінімум 80 дітей у селах

— «Захист України» — ресурсоємний предмет. Для вивчення та відпрацювання практичних навичок потрібно немало дорогого обладнання — зокрема, тирів, — продовжує бесіду освітня аналітикиня Ірина Когут. — Кожна школа, вочевидь, не зможе собі дозволити закупити необхідне та знайти адаптоване за всіма параметрами приміщення для такого навчання. Саме тому потрібна була державна субвенція на технічне оснащення. Але для того, щоб використати ці кошти ефективно, на одному «пакеті» обладнання варто навчати у міській місцевості 800-1000 дітей, а у сільській — мінімально від 80 учнів старшої школи.

Є конкретні рекомендації щодо облаштування осередка, в яких розмістять устаткування. Також розраховуємо на співфінасування громад, але це не буде для них таким тягарем, якби цей перелік обладнання потребувала б кожна школа.

7

Нові технології:

дрони, фізичні та лазерні тири

На які «новинки» можемо очікувати в переліку обладнання для оновленого «Захисту України»? Передусім, це дрони. В програмі є FPV-дрони, DJI Mavic, симулятори польотів. Також учні відпрацьовуватимуть навички стрільби у тирі. Там, де можна, закуплять фізичні тири й макети, в інших випадках — лазерні або симулятори стрільби. Головна мета — відпрацювати й закріпити набуті навички.

8

Реалістичний і максимально практичний модуль «Медицина»

— За рекомендацією бойових медиків з курсу «Захист України» прибрали протоколи базової підтримки життя. Цивільний протокол буде пізніше інтегровано в інші предмети з 8 класів, аби діти точно усвідомлювали різницю між діями в цивільному житті і тоді, коли вони застосовують тактику, — продовжує розповідь експертка Ірина Когут.

— Ми зробили модуль «Медицина» більш реалістичним — хочемо пояснити учням, що таке «медицина на полі бою»: як перемістити пораненого, як якісно та швидко накласти турнікет. Даватимемо тільки ті знання, які до снаги засвоїти підліткам. А головне — передбачається забезпечення всім необхідним обладнанням, включно з тренажерами для серцевої реанімації, тренажерами дефібрилятора та аптечками з турнікетами. Мета — реальне засвоєння навички надання першої домедичної допомоги учнями.

9

Однакове викладання предмету

без поділу на ♀ і ♂

— Раніше класи ділили на дівчат та хлопців під час викладання предмету «Захист України», і це лише посилювало стереотипи та створювало гендерний дисбаланс, — пояснюють у МОН. — Тож поділ на гендерні ролі, зокрема, в питаннях захисту України неможливий. Кожен, незалежно від статі, має вміти захистити себе та мати оборонну свідомість. Особливо, зважаючи на те, що нашим сусідом є країна-терорист росія.

Джерело:

Вподобайкі:

2
0
0
0
4

Коментарі

Володимир Продан

Переконаний, що буде мовчкий саботаж з боку переважної більшості дирекцій шкіл і ігнорування з боку місцевих адміністрацій. Для них важливіші символічні показники, а не послідовна і системна робота. І багато вчителів також віднесуться формально.Я рік вів курс "Захист України" після демобілізації із ЗСУ. Навчальне обладнання використовував переважно власне, яке придбав у війську. Вважаю недоцільним деталізувати проблеми, з якими стикається вчитель ЗУ який має поняття, бо вийде чималий опус. З іншого боку мушу зауважити, що армія залишається догматично-ієрархічною структурою, яка у більшості не готова і не бажає редукувати з цивільними особами та структурами. У цьому я переконався на власному досвіді. Як військовому (рік у ЗСУ), так і у цивільному (з 1992 року - вчитель історії, а 2023/24 н р. - ще й курсу "Захист України). Звичайно можна багато зробити не лише завдяки, а й всупереч. Результат все одно буде.Але дозвольте поставити наступні запитання: 1) Що заважає передати до навчальних закладів макети автоматів для практичної роботи?; 2) Як вплинути на адміністрації ТГ , щоб вони придбали хоча б по одній пневматичній гвинтівці для навчальних закладів, у яких їх немає? 3) Чому хоча б на обласному рівні не можна влаштувати для вчителів ЗУ офіцерські L-курси? Хоча б для бажаючих, які здатні скласти потрібні нормативи з фізичної підготовки та якісь певні спеціалізовані тести? Останнє питання для мене є особливо болючим , бо в армії мені за умову відправлення на L-курси ставили підписання контракту, а у цивільному житті я не можу вступити до військового вишу через вікові обмеження. Невже нашій державі не потрібні не лише кваліфіковані вчителі-практики ЗУ, а й кадровий резерв молодшого командного складу? Дякую!

Сердюк Валентин Миколайович

Мене цікавить плануванея годин . Що робити з учнями ,які мають поблеми зі здоров'ям і вивчали програму разом з дівчатаим? Як проводити навчально-польові заняття?

Сердюк Валентин Миколайович

Кому будуть підпорядковуватись центри допризовної підготовки?

Микола

Я маю достатній термін служби у ЗС і більше 20 років вчителем ЗУ ( як би він не називався ). Проблем з вивчення цього предмета завжди хватало. На сучасному етапі майже всі школи мають автомати і пневматичні гвинтівки. Проводяться гуртки,стрільба з ПГ, змагання між школами ( ліцеями) з учнями 7-9 класів, а тепер як буде?. Вчитель буде прив*язаний тільки до однієї школи. Повне навантаження добре, але він багато функцій не зможе виконувати. Хто оформляє на роботу вчителя і як його атестування і т.д. Питань багато !!! Підбір кадрів основа успіхів, але достатньо дітей хворих, які можливо не придатні до навчання і як бути з ними. Хто відповідає за підбір кадрів ??? , як організовується взаємовідносини з вчителями у плануванні занять, збереженні і користуванні майном з ЗУ, проведення занять тільки з технічними засобами і т.д. ДЕ програма по навчанню ? Оголосити програму як найшвидше. Микола.

Марія

Поясніть, будь ласка, що робити з годинами "Захисту України" в інваріантній складовій : про здобувачів освіти зрозуміла, про вчителів предмету нічого не зрозуміла.

Богдан

В мене 25-ти річний стаж в ЗСУ, на посаді вчителя предмета ЗУ 6 років. На жаль про те що тут написано багато не буде забезпечено на навчальній процес,тому що відсутні елементарні навчальні засоби. В 90-х роках були вилучені з шкіл малокаліберна(ТОЗ-8,ТОЗ-12),навчальна зброя (АКМ.АК) зброю, макети інженерних, загороджуючих засобів ураження і тд, а по плакатах навчальний процес то, то не процес. І щось змінити в навчанні буде важко,Одними пневматичними гвинтівками Іж-38,виробленими в 70-90 роках минулого століття, на жаль мало чого можна навчити.З тактичною медициною,трішки краще,тому, що знаходимо різні способи комплектування індивідуальних тактичних медичних аптечок і на основі них проводимо уроки тактичної медицини. Влада ОТГ на жаль позакривала гурткову роботу, мотивуючи відсутністю коштів.Як працювати на дальше, це велике питання?Невже не можна забезпечити школи макетами АК. ЮАР-10, ПКМ,СВД,Фагот,Стугна,РПГ-7 РПГ-9,18,22. , та інші засоби ураження іноземного виробництва Я думаю,що таке забезпечення буде стимулювати учнів до знань і умінь.самозахисту і захисту України.

Ігор

Це - мильна бульба, мета якої відвертання уваги суспільства, викладачів від нагальних проблем, таких як занебожіння учнів та викладачів, крадівництво . Рішення приймалося без нас викладачів - офіцерів з опитом та великим стажем...ЗУДо цього поступово руйнувалося, а зараз, вибухової, шок, паніка, дивишся на їх досвід великий (викладацький, військового) і в шоці-там знову клоунада, сміх, і (мамахохотала) і це, в тей час, коли наш великий народ Русі України в смертельній небезпеці, збирає кошти по копійці на дрони!? Діти обмежені в русі, захисні споруди розраховані на невелику кількість,...? Схоменіться шановні! Бо вибух має - (вибухову хвилю!)

Ігор

Це мильна бульбашка від (мамахохотала) для відволікання уваги від нагальних проблем-зунебожіння населення, викладачів, виїзду. Серіальщики- дивіться, а дурні радійте!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: