Звіт за результатами дослідження «Застосування професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)»»

Звіт за результатами дослідження «Застосування професійного стандарту за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)»»
Стандарти
Дата: 04.03.2024

Професійні стандарти є важливими документами, які визначають очікувані норми та критерії професійної діяльності для певних професійних груп. У зв’язку з появою нових методичних рекомендацій Національного агентства кваліфікацій щодо розроблення професійних стандартів постає завдання оновити вже існуючі. Невинятком є й професійний стандарт за професіями «Вчитель початкових класів закладу загальної середньої освіти», «Вчитель закладу загальної середньої освіти», «Вчитель з початкової освіти (з дипломом молодшого спеціаліста)» (далі – професійний стандарт). З моменту його затвердження минуло три роки. Внесення змін в професійний стандарт має ґрунтуватися на потребах і запитах фахівців, які безпосередньо його використовують у професійній діяльності.

З цією метою, у жовтні 2023 року державна установа «Український інститут розвитку освіти» спільно з Міністерством освіти і науки, Державною службою якості освіти України провели онлайн-опитування серед різних цільових груп педагогічних працівників. Мета опитування полягала у вивченні розуміння педагогічними працівниками змісту, вимог та можливостей застосування під час виконання трудових функцій професійного стандарту.

В опитуванні взяли участь:

• керівники закладів загальної середньої освіти (директори, заступники директорів);

• педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти (вчителі початкових класів, вчителі-предметники, інші категорії педагогічних працівників);

• фахівці центрів професійного розвитку педагогічних працівників (далі – фахівці центрів).

Подана інформація може бути основою для розроблення рекомендацій щодо оптимізації застосування професійного стандарту вчителя в практичній діяльності педагогічних працівників. Пропонований звіт буде цінним інструментом для політиків у галузі освіти, розробників професійних стандартів, управлінців інституцій, пов’язаних з освітою, педагогів та дослідників, які зацікавлені у підвищенні якості освіти через ефективне впровадження професійних стандартів.

Завантажити звіт за посиланням.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: