10 цікавих фактів про римлян. Методичний матеріал до уроку історії

10 цікавих фактів про римлян. Методичний матеріал до уроку історії
Історія
Дата: 16.04.2024

А ви знали, що стародавні римляни мали цікаві та дуже дивні звичаї? Ми підібрали 10 фактів про римлян які ви, можливо, не чули, і про які не завжди пишуть у підручниках. 👇

1. У давньоримських жінок не було власних імен. Вони мали лише родове ім’я. Наприклад, Юлія з роду Юліїв. Якщо дівчат в сім’ї було кілька, до імені додавали порядковий номер: Сегунда (друга), Терція (третя) і т.д. 

2. У Римі лівші вважалися нещасливими людьми. 

3. Давньоримська публіка полюбляла криваві видовища не тільки на гладіаторських боях, а й на звичайних театральних виставах. Якщо, по ходу дії, актор повинен був загинути, його могли в останній момент замінити на засудженого до страти злочинця і вбити прямо на сцені.

4. У Стародавньому Римі, якщо пацієнт помирав під час операції, лікарю відрізали руки. 

5. Стародавні римляни їли руками. У багатих громадян були спеціальні раби, об волосся яких витирали руки після прийняття їжі. 

6. У Стародавньому Римі вважалося, що людина, у якої ніс з горбинкою, має великий потенціал лідера. 

7. У Римі серед жінок високо цінувалися густі брови. Вони вважалися ознакою високого інтелекту. Римські модниці йшли на різні хитрощі, щоб збільшити густоту і кущистість своїх брів. Наприклад, використовували штучні брови, зроблені з козячої вовни. А приклеювали їх на обличчя за допомогою деревної смоли. 

8. У Стародавньому Римі існували стоматологи, а самі римляни дуже дбали про здоров’я зубів. Археологами навіть була виявлена жіноча щелепа з зубними протезами. Вчені вважають, що такі вироби стародавніх дантистів були призначені не стільки для успішного поглинання їжі, скільки для демонстрації багатства, адже дозволити собі виблискувати повним ротом зубів могли тільки дуже забезпечені люди. 

9. На бенкетах в Стародавньому Римі вважалося нормою час від часу спустошувати шлунок за допомогою блювоти, щоб повернутися за стіл і продовжити їсти. 

10. Жінки в Стародавньому Римі обожнювали фарбувати волосся. У фаворі був рудий колір та блонд. А в хід йшли всі підручні засоби: попіл, шафран, хна. 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: