Як керівникові закладу освіти створити умови для професійного розвитку педагогічних працівників?

Як керівникові закладу освіти створити умови для професійного розвитку педагогічних працівників?
Дата: 14.08.2024

Постійний професійний розвиток та підтримка власної професійної траєкторії кожного педагогічного працівника – абсолютно необхідна умова для якісної освітньої діяльності закладу освіти. Керівництво, враховуючи потреби закладу та особливості освітньої програми, має заохочувати та підтримувати методичну роботу педагогічних працівників, їхню участь у професійних конференціях, семінарах, курсах підвищення кваліфікації у різних формах, підготовку та публікацію матеріалів за темами професійної діяльності.

Одним із чинників, який впливає на професійне зростання педагогічних працівників, є співпраця і комунікація з колегами, налагодження командної роботи. Атмосфера доброзичливості в педагогічному колективі сприяє ефективному розв’язанню освітніх проблем. Взаємне збагачення педагогічними здобутками, спільний пошук оптимальних методів і форм викладання призводить до професійного зростання та вдосконалення системи освітньої діяльності.

Для налагодження командної роботи у закладі освіти можна організувати заходи: 

✅ проведення тренінгу з питань налагодження командної роботи, розгляд цього питання на нарадах при директорові;

✅ опитування педагогічних працівників з метою виявлення потреб в комунікації, чи наявних проблем або перешкод; 

✅ проблемні або творчі групи з реалізації проєктної, експериментальної роботи, планування освітньої діяльності тощо. 

 

Також пропонуємо  методичні та організаційні форми командної роботи педагогічних працівників, які можуть удосконалити якість освітньої діяльності в закладі освіти. Основні з них такі: 

🔹 спільне планування роботи; 

🔹 робота над розв’язанням відповідної методичної проблеми; 

🔹 спільна реалізація освітніх проєктів; 

🔹 взаємовідвідування навчальних занять;  

🔹 інститут наставництва; 

🔹 інтеграція змісту навчальних предметів; 

🔹 поширення педагогічного досвіду. 

Для  професійного розвитку педагогічних працівників важлива підтримка керівництва участі у добровільній сертифікації педагогічних працівників.

Заохочення колег до створення різноманітних методичних матеріалів — ще один спосіб активізувати роботу із професійного самовдосконалення колег. Проводити цю роботу потрібно, ретельно дотримуючись принципів академічної доброчесності: поваги до інтелектуальної праці колег, точних посилань на джерела, коректного цитування. Велику допомогу в цій роботі може надати можливість для колег оприлюднювати власний педагогічно-методичний доробок на онлайн-ресурсах закладу освіти: сайті, сторінці у соцмережах тощо. Треба враховувати, що підготовка електронних публікацій може бути для вчителя досить складною суто технічно. Тому правильним кроком керівника було б організувати технічну підтримку колег.

Питання підвищення кваліфікації та професійного розвитку педагогів варто включити до системи внутрішнього забезпечення якості освіти закладів освіти. 

Організаційні заходи щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників планувати відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників».

На  І етапі планування підвищення кваліфікації керівник закладу освіти забезпечує:

🔸 визначення строків і процедури подання педагогічними працівниками своїх пропозицій до орієнтовного плану підвищення кваліфікації;

🔸 розгляд педагогічною радою питання про затвердження орієнтовного плану підвищення кваліфікації педагогічних працівників;

🔸 оприлюднення на інформаційному стенді закладу освіти та на його вебсайті (у разі відсутності вебсайту закладу освіти – на вебсайті відділу освіти) протягом двох робочих днів з дня його затвердження педагогічною радою, але не пізніше 25 грудня поточного року.

На ІІ етапі планування підвищення кваліфікації:

🔹 невідкладне оприлюднення загального обсягу коштів, передбаченого для підвищення кваліфікації педагогічних працівників після затвердження в установленому порядку кошторису закладу освіти на відповідний рік;

🔹 подання на розгляд педагогічною рада закладу освіти плану підвищення кваліфікації на відповідний рік у межах коштів, затверджених у кошторисі закладу освіти за всіма джерелами надходжень на підвищення кваліфікації на відповідний рік (за винятком коштів самостійного фінансування підвищення кваліфікації педагогічними працівниками).

Зверніть увагу! План підвищення кваліфікації закладу освіти на відповідний рік має включати: список педагогічних працівників, які повинні пройти підвищення кваліфікації у цьому році, теми (напрями, найменування), форми, види, обсяги (тривалість) підвищення кваліфікації (у годинах або кредитах ЄКТС), перелік суб’єктів підвищення кваліфікації, строки (графік), вартість підвищення кваліфікації (у разі встановлення) або примітку про безоплатний характер надання такої освітньої послуги чи про самостійне фінансування підвищення кваліфікації педагогічним працівником.

Детальніше:

✔ Абетка для директора 👉 https://sqe.gov.ua/.../Abetka_dyrektora_2021_SQE_SURGe.pdf

✔ Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників» № 800 від 21.08.2019 року  👉 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/800-2019-%D0%BF#Text

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: