Як правильно та ефективно організувати роботу з попередження та протидії булінгу у закладі освіти

Як правильно та ефективно організувати роботу з попередження та протидії булінгу у закладі освіти
Дата: 28.11.2023

В умовах воєнного стану необхідно зосередити зусилля на впровадженні в освітню політику чутливих до конфлікту інструментів та перегляд антибулінгових політик, що особливо актуально для закладів освіти, у яких навчаються діти з числа внутрішньо переміщених осіб.

📌Від того, у якій атмосфері перебувають діти, залежить їхній настрій, їхнє здоров’я, їхнє бажання вчитися, приходити до закладу освіти. Безпечна, доброзичлива атмосфера, заснована на довірі й повазі, є найкращою основою, щоб запобігти булінгу (цькуванню) у закладі освіти.

Прояви насильства, зокрема булінгу (цькування), можуть статися внаслідок різних причин. Щоб такі прояви траплялися якомога рідше й не переростали в системне явище, кожен заклад освіти має розробити комплекс заходів для протидії булінгу (цькуванню). Якщо булінг (цькування) все -таки стався, дуже важливо допомогти всім учасникам/учасницям знайти шлях до примирення, щоб вони могли надалі продовжувати навчання в одному колективі.

📕Головне правило – діяти системно, спільно і злагоджено. Навіть найбільш небайдужий учитель/вчителька не зможе подолати проблему булінгу (цькування) самотужки. Це завдання для командної роботи, у якій кожен може зробити свій внесок, щоб його заклад освіти став простором безпеки й поваги як для дітей, так і для вчителів/вчительок.

Прості кроки, які можна зробити для цього:

✔ Частіше практикувати опитування серед учнів щодо відчуття психологічного комфорту в закладі освіти (стосується зокрема й онлайнового середовища закладу, якщо освітній процес відбувається виключно дистанційно).

✔ Спонукати педагогів застосовувати позитивне управління класом – уникати покарань, гучних зауважень, водночас впроваджуючи дуже чіткі правила для спілкування/поведінки під час навчання дистанційно та онлайн-уроків.

✔ Сконцентрувати увагу в роботі з учнями щодо запобігання булінгу безпосередньо на навчальній діяльності. Зокрема, педагоги можуть підбирати навчальні матеріали, з допомогою яких учні могли б навчатися вирішувати міжособистісні конфлікти в мирний спосіб, пропонувати ситуації, у яких учні можуть бути медіаторами при вирішенні конфліктних питань з однокласниками.

✔ Включати до уроків, у навчальний матеріал для самостійного опрацювання чи спільного обговорення елементи соціально-емоційного навчання, серед них розуміння й керування емоціями (зокрема й агресією), емпатія, навички комунікації та вирішення конфліктів.

Докладно про те, з чого розпочати, — в «Абетці для директора» https://tinyurl.com/ylbd2n7k

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: