Як забезпечується безоплатний медичний огляд для працівників закладів освіти

Як забезпечується безоплатний медичний огляд для працівників закладів освіти
Дата: 01.10.2024

Досвід громад

Закликаємо педагогів, яких змушують сплачувати за медичний огляд повністю або частково, показати цей допис роботодавцю, представникам засновника (депутатам громади та іншим особам), адже ніяких перепон для оплати немає! І вимагати від місцевої влади закласти кошти на медичні огляди в бюджеті громади на 2025 рік.

До освітнього омбудсмена та до Служби освітнього омбудсмена протягом п’яти років надходять звернення щодо примусу працівників закладів освіти  сплачувати повністю або частково за медичний огляд з власної кишені. Частину таких звернень вдавалося вирішити та забезпечити безоплатний медичний огляд за рахунок роботодавця. Адже відповідно до статті 169 Кодексу законів про працю України, проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників здійснюється за рахунок роботодавця.

Ми умовно поділили громади на три категорії:

1. Громади, які взагалі не сплачують за медичний огляд працівників закладів освіти.

2. Громади, які сплачують за медичний огляд, але за Довідку про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин форми № 100-2/о  (далі – довідка щодо проходження психіатричного  огляду № 100-2/о) примушують платити працівників закладів освіти. 

3. Громади, які сплачують за медичний огляд і за довідку щодо проходження психіатричного огляду № 100-2/о. 

Частина представників громад, які не оплачують огляд у психіатра разом з довідкою № 100-2/о, скаржаться на труднощі у закупівлі. 

Працівники Служби освітнього омбудсмена здійснили аналіз закупівель управлінь/закладів освіти щодо медичного огляду працівників закладів освіти на сайті Прозорро та попросили поділитися досвідом ті громади, які забезпечують повний безоплатний медичний огляд для працівників закладів освіти. 

Своїм досвідом поділилася Олена Буйневич, директор Департаменту освіти та науки Одеської міської ради. Цікаво, що департамент не закуповує послуги медичного огляду, але всі працівники закладів загальної середньої освіти м. Одеса проходять його безоплатно.

Громади вже почали роботу над бюджетом на наступний, 2025 рік. Працівники зараз можуть звертатися до органу управління освіти (відділу чи департаменту освіти), місцевої влади та депутатів місцевих рад і вимагати закласти кошти в бюджеті громади та забезпечити безоплатний медичний огляд.

ЯК ЗАКУПОВУЮТЬ ПОСЛУГИ МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ – ДОСВІД ГРОМАД

Закупівля послуг на проведення попередніх, періодичних та позачергових медичних оглядів, включаючи огляд у психіатра з видачею довідки щодо проходження психіатричного огляду № 100-2/о, може проводитися по-різному. Щоб закупити і медичний огляд, і психіатричний огляд, заклад (установа, організація, підприємство) повинен мати відповідні ліцензії.

Для надання послуг медичних оглядів заклад (установа, організація, підприємство) повинен мати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (пункт 5 Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб).

Для надання послуг психіатричного огляду, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин заклади (установа, організація, підприємство) повинні мати  ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечувати на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричної допомоги (пункт 2 Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин). 

Якщо ці послуги надає одне підприємство (установа, організація), то закупівля цих послуг буде одна. 

Якщо це різні організації, то відповідно закупівлі будуть різні. 

Деякі громади ділилися досвідом, що вони закуповують медичний огляд у приватних організацій і до закладу освіти на один день приїздять необхідні лікарі, роблять необхідні лабораторні дослідження, включно з флюорографією (пересувний флюорограф). Це дозволяє заощадити час працівників закладів освіти й робить медичний огляд зручнішим. 

Зрозуміло, що до закупівель має бути підготовчий етап, а саме: закладення коштів до бюджету громади для медичного огляду працівників закладів освіти разом з психіатричним оглядом та довідкою відповідно до кількості працівників закладів освіти. Громади вже почали роботу над бюджетом на наступний, 2025 рік. Працівники зараз можуть звертатися до органу управління освіти (відділу чи департаменту освіти), місцевої влади та депутатів місцевих рад і вимагати закласти кошти в бюджеті громади й забезпечити безоплатний медичний огляд. 

Закупівля послуг медичного та психіатричного огляду разом з довідкою  № 100-2/о  в одного підприємства

Заклад освіти чи орган управління освітою може закупити послуги медичного огляду разом з послугою психіатричного огляду та довідкою № 100-2/о в одного закладу (установи, підприємства, організації) за умови наявності відповідних ліцензій. Головне – правильно прописати умови договору. 

Комунальна Установа “Гніванський центр з обслуговування закладів освіти” Тиврівського району Вінницької області, яка здійснила закупівлю послуг з проведення профілактичних медичних оглядів працівників закладів освіти Гніванської ТГ, у специфікації до договору зазначила інформацію щодо надання послуг проведення профілактичних медичних оглядів (окремо жінки, чоловіки та залежно від типів закладів освіти) та інформацію щодо проведення психіатричного огляду, в тому числі на предмет вживання психоактивних речовин (з видачею довідки) для працівників закладів освіти.

Гімназія № 17 Дрогобицької міської ради Львівської області закуповує послуги медичного та психіатричного огляду, що включає психіатричний огляд, довідку та дослідження на предмет вживання психоактивних речовин.

Закупівля послуг медичного огляду та закупівля психіатричного  огляду разом з довідкою № 100-2/о в різних підприємствах (установах, організаціях)

У закупівлі медичного огляду проблем не виникає, а от закупівля послуг психіатричного огляду разом з довідкою № 100-2/о викликає багато запитань. 

Департамент освіти Полтавської міської ради закуповує послуги на проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин. Подібні закупівлі здійснювалися й у 2023 році. У цих закупівлях нас зацікавило, що в умовах договору зазначається, що цей огляд проводиться на базі визначених закладів освіти, що є зручним для працівників освіти. У додатку до договору 2   (технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі)  зазначається, що огляд включає: огляд у лікаря психіатра, лабораторні дослідження, а за результатами огляду видається довідка щодо проходження психіатричного огляду № 100-2/о. Тобто фактично ця довідка включена у вартість психіатричного огляду. 

Виконавчий комітет Мошнівської сільської ради Черкаської області закуповує послуги на проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, в тому числі на предмет вживання психоактивних речовин (з видачею медичної довідки). 

ДОСВІД М. ОДЕСА ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ОПЛАТИ МЕДИЧНОГО ОГЛЯДУ 

Цікавим та унікальним є досвід м. Одеса щодо забезпечення безоплатного медичного та психіатричного огляду разом з довідкою № 100-2/о. І це при тому, що Департамент освіти та науки Одеської міської ради не здійснює закупівлю цих послуг.  

Олена Буйневич, директор Департаменту освіти та науки Одеської міської ради, поділилася своїм досвідом забезпечення прав працівників закладів освіти.

В Одесі розроблена та затверджена Міська цільова програма “Здоров’я” на 2024 – 2026 роки (далі – Програма). Директор департаменту здійснила усі необхідні заходи, щоб до Програми було включено (пункт 3.9 додатку 2) проведення обов’язкових медичних оглядів працівників … закладів освіти комунальної власності територіальної громади міста Одеси. Для реалізації цього пункту виділяються відповідні кошти. Також  у своїх листах до інших органів влади Одеської міської ради Департамент освіти та науки  наполягав, що медичний та психіатричний огляди та отримання довідки № 100-2/о має бути безоплатним для працівників закладів освіти.

Для реалізації цього питання Департамент освіти та науки подає перелік осіб, які потребуватимуть медичного та психіатричного оглядів, до Департаменту охорони здоров’я, і від закладу освіти визначається відповідальна особа за організацію. 

Проведення цих медичних оглядів фінансується з бюджету Одеської міської територіальної громади. Відповідна сума виділяється залежно від кількості працівників комунальних закладів освіти та працівників закладів охорони здоров’я, які мають пройти медогляд, зокрема профілактичний психіатричний огляд з 2024  по 2026 рік.

Якщо вартість медичних оглядів чи довідки зміниться, то до Програми вносяться зміни та коригування. 

Виконавець Програми – Департамент охорони здоров’я Одеської міської ради. Контроль за виконанням Програми здійснює постійна комісія Одеської міської ради з питань охорони здоров’я. 

Тобто кожен структурний підрозділ Одеської міської ради займається своїми питаннями, Департамент освіти та науки – освітою і наукою, а Департамент охорони здоров’я – охороною здоров’я.

Адже питання медичних оглядів – це питання саме охорони здоров’я і регулюють його саме накази Міністерства охорони здоров’я України.

Перевагою є те, що не витрачається робочий час працівників Департаменту освіти та науки та закладів освіти на оформлення документів і закупівлю цих послуг. 

Тому правильна комунікація та взаємодія  між органами влади є запорукою дотримання прав. 

Цей досвід можуть використати громади після обговорення цього питання із керівництвом громади, керівниками закладів освіти, відповідним органом охорони здоров’я громади. 

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: