Батьківські збори у форматі кола

Батьківські збори у форматі кола
Вчителям
Дата: 08.03.2024

Техніка кола знайома учителям НУШ, наприклад, у форматі ранкових кіл. Пропонуємо поглянути на неї і в іншому форматі.

Процедура проведення:

1. До батьківських зборів важливо повідомити учасникам, що ці збори важливі, бо дозволять краще познайомитися та визначити спільні правила взаємодії. Попросити батьків або осіб, які їх замінюють, бути присутніми. Важливо також попередити, що збори будуть тривати 1,5-2 години.

2. Стільці в класі потрібно поставити колом, столи бажано прибрати. Якщо простір не дозволяє, можна поставити столи прямокутником, але важливо щоб були учасники на всіх чотирьох сторонах і вони знаходилися не далі, ніж на відстані витягнутої руки, щоб зручно передавати мовник.

3. Коли батьки заходять до класу, їм пропонують зайняти будь-яке зручне для них місце. Важливо залишити місце для хранителя кола.

4. Ведучий вітається з учасниками та пояснює, що батьківські збори пройдуть у формі кола. Може розказати, що розв'язування питань у форматі кола є традиційним для українців, бо саме за допомогою цієї техніки приймали рішення козаки. Важливо пояснити, що ця техніка дозволить краще пізнати один одного і виробити спільні правила взаємодії. Учасники кола є рівними, не залежно від віку, статусу та ролей. І для того, щоб класний керівник був на рівних і міг висловити свою думку, ці збори буде проводити ведучий.

5. Ведучий ознайомлює учасників з правилами:

•  Мовник завжди рухається за годинниковою стрілкою.

•  Говорити має право тільки той учасник, хто тримає мовник. Якщо йому не має, що сказати, або він не готовий висловлюватися, він має право зберігати мовчання та передати мовник наступному учаснику.

•  Жоден учасник не має права висловитися та піти, доки коло не завершилося.

•  Мовник продовжує рухатися по колу доти, доки є учасники, які бажають висловитися стосовно теми дискусії.

•  Важливо говорити «від серця», чесно та з повагою до інших.

•  Говорити стисло і лаконічно, відповідно до теми, щоб кожен мав можливість висловитися.

•  Правила варто зафіксувати завчасно на аркуші паперу і після озвучування вивісити на видне місце.

🔹Важливо, щоб ведучий був приязний, ставився однаково до всіх в колі, зберігав нейтральну позицію, не давав оцінок, підтримував кожного, але при цьому міг впевнено повернути учасників до важливості дотримання правил в разі потреби.

🔸Після цього розпочинається власне проведення кола. Ведучий ставить перше запитання і передає мовник учаснику, який знаходиться зліва від нього з проханням висловитися. Перше запитання має бути достатньо нейтральним, для залучення учасників і створення довірливої атмосфери, щоб надалі їм було легше висловлюватися. Для запитань, які не передбачають узгодження рішень, ведучий може зупиняти рух мовника (не пускати його по другому колу), якщо бачить, що всі бажаючи висловилися.

🔹Коло можна проводити і в онлайн-форматі. Але для цього треба узгодити можливість всіх учасників бути активними, мати можливість включити камеру і звук. На початку зборів можна попросити учасників зареєструватися і потім список із гугл-форми перекопіювати в чат. Це і буде черговість для висловлення думки. Після завершення висловлювання, учасник називає наступну людину. Ідеї фіксуються ведучим на онлайн-дошці.

В каруселі представлені питання для першого кола колективу – кола цінностей.

📌Декілька важливих моментів для його проведення:

• Ідеальним варіантом для проведення першого (презентаційного) кола в класному колективі буде запрошення стороннього ведучого або ведучої. Ним може бути психолог, соціальний педагог або колега-вчитель. Це дозволить класному керівнику бути на рівних з батьками або особами, які їх замінюють, та вільно висловлюватися. Інші варіанти (не презентаційне) батьківських зборів у формі кола, класний керівник може проводити самостійно.

• Після відповіді на питання 2 ведучий фіксує варіанти, які озвучують учасники на великому аркуші (не повторюючи однакові). По завершенню кола показує аркуш і підсумовує перелік, зазначаючи, що це якості важливі для громади класу.

• Після відповіді на питання 4 ведучий фіксує ідеї на аркуші паперу, щоб кожен бачив. Якщо якась ідея піддається сумніву, поруч можна поставити знак питання. Це питання варто не зупиняти поки учасники не починають пропускати свою чергу. Класному керівнику важливо висловити у форматі побажань правил зі свого боку.

• Після завершення обговорення ведучий пропонує підсумувати і створити перелік правил колективу. Якщо з якимось правилом частина учасників не згодна, можна знову пустити по колу мовник з пропозицією альтернативного варіанту або обґрунтування своєї думки.

• Після завершення роботи з правилами, вони мають бути доступні учасникам. Наприклад, їх можна закріпити в батьківському чаті.

Вподобайкі:

0
0
0
0

Коментарі

Поки що немає коментарів. Будьте першим, хто поділився своєю думкою!

Додати коментар

Новини:

Поділитися: